Študentje opozarjajo: Neopravičen izostanek zaradi karantene?

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je zopet na delu. Med študenti je kar nekaj okuženih s covidom-19 ali morajo biti ti zaradi stika v karanteni, a jim fakultete izostanka ne opravičijo. ŠOS poziva vse višje in visokošolske zavode, naj tem študentom odsotnost opravičujejo.

Na fakulteti odsotni tudi več tednov

predavanje
Študentje so ponekod odsotni več, kot so bili včasih.

ŠOS v svojem pozivu opozarja, da so študentje zadnje čase bolj kot pretekla leta odsotni pri študijskih obveznostih – ali so zboleli ali pa jim obiskovanje študija v živo otežujejo karantenski protokoli. »Tako se lahko celo zgodi, da se posamezni študent, ki ni cepljen ali prebolevnik, študijskega procesa v živo ne more udeležiti več tednov v enem semestru, čeprav je zdrav,« so zapisali.

Študentje opozarjajo: odsotnost ni upravičena

Dogaja se, da nekateri visokošolski učitelji tovrstne odsotnosti ne opravičujejo, zato študentje posameznih obveznosti nimajo izpolnjenih, opozarjajo. »Ker gre za zunanjo, objektivno okoliščino, smo na Študentski organizaciji Slovenije mnenja, da gre za neupravičeno omejevanje dostopa do izobraževanja, ki je posledica samovolje posameznih visokošolskih učiteljev,« so s situacijo nezadovoljni na ŠOS.

Problematika ni nova

študent
Problematika se že rešuje.

Dodajajo še, da problematika ni nova. »S samovoljo nekaterih (!) visokošolskih učiteljev in njihovimi kapricami so se soočale generacije študentov,« so zapisali in poudarili, da je to potrebno rešiti enkrat za vselej.

»Zato smo v Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki je v zakonodajnem postopku, dodali zapis, da visokošolski učitelj ne sme zahtevati obvezne udeležbe na vajah, predavanjih ali seminarjih v primeru upravičene odsotnosti.« Bolniška odsotnost je namreč opravičljiva v vseh ostalih segmentih družbe – opravičljiv je izostanek učencem in dijakom, opravičljiv je zaposlenim v vseh sektorjih (tudi v visokem šolstvu).

Prejšnji članekHuawei Watch GT 3 že v slovenskih trgovinah
Naslednji članekMagično zdravilo za zmanjšanje psihične obremenjenosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.