Magično zdravilo za zmanjšanje psihične obremenjenosti

Psihične obremenjenosti je vedno več, za to obstaja več razlogov, vendar en še posebej izstopa. Živimo v času zelo hitrega tempa življenja. Zdi se nam, da če ne naredimo čim več stvari v dnevu, smo dan zapravili. Po eni strani bi se radi posvetili študiju, po drugi strani službi, po tretji pa športu ali kakšnemu drugemu hobiju.

Zdi se nam, da če ne izkusimo čim več stvari, če se ne odpravimo na Bungee jumping zato, ker se tisto dekle z Instagrama je, ne živimo življenja na polno. Pri tem pa pozabimo na skrb za naše duševno zdravje in splošno počutje, ki nikoli ne bi smela pasti s prvega mesta.

Če se ob branju počutiš, kot da vsaj deloma opisujemo tebe, s tem nadaljuj in upoštevaj nasvete, saj mora biti zdravje prioriteta za vsakega posameznika.

1. Reci ne

Če hočeš prekiniti ta začarani krog, se nauči reči ne. V nasprotnem primeru bodo naloge, obveznosti in pričakovanja v tvoji glavi samo še naraščali in jim nikoli ne boš pobegnil. Zavrni prošnje, zavrni skrbi, zavrni dodatno nalogo v službi, zavrni standarde, ki ne pričajo o tem, kdo ti si. Zavračanje je prvi korak na poti do manjše duševne obremenjenosti.

Najstnik zamahnil z roko proti kameri.

2. Reci da

Ko te obveznosti obremenjujejo do točke zadušljivosti, se verjetno osredotočaš samo na tisto, kar moraš narediti. Zato začneš zavračati prijetne aktivnosti, ki te sprostijo. Reci da skrbi zase. Reci da čokoladi, ali novim čevljem, če je to tisto, kar te sprosti in razveseli. Take malenkosti so tiste, ki lahko naredijo največjo razliko na nore, razburljive dni.

Na prstih v angleščini napisano "da."

3. Sprejmi pomoč in prosi za pomoč

Če ti nekdo ponudi pomoč, ne razmišljaj preveč in jo sprejmi. Mogoče delo ne bo narejeno točno tako, kot si si zamislil … bo pa narejeno. Tako ti o tem ne bo več treba razmišljati. Velikokrat se zgodi, da mislimo, da smo mi edini, ki lahko uspešno opravimo določeno nalogo. Ravno ta misel – da smo nepogrešljivi – je tista, ki je močno povezana z mentalnim stresom.

Naslednji korak na tej točki je, da občasno tudi prosiš za pomoč. Izberi težko nalogo, ki ti vzame veliko časa in prosi za pomoč prijatelja ali sodelavca.

Posameznika si pomagata ob sončnem zahodu v hribih.

4. Zmanjšaj pričakovanja

Če ti možgani pokajo in če je planer popolnoma zaseden, obstaja velika verjetnost, da pretiravaš. Upoštevaj čas, ki ga imaš na voljo in bodi realističen. Opomni se, da v vsem tistem času moraš tudi jesti, spati in se sproščati. Zmanjšaj pričakovanja, saj zaradi njih ostajaš v toksičnem ciklu, kjer stremiš k tistemu »vedno več« občutku. Če ne, boš kmalu ugotovil, da pravzaprav ne uživaš v ničemer.

Dekle pod stresom z uro na mestu obraza.

5. Premikaj se

Fizična aktivnost zmanjša stres in napetost ter te energizira. Morda ni lahka naloga vključiti šport v dnevno rutino, vendar glej nanj kot na še eno nalogo. V tem primeru nalogo za vrnitev v formo – duševno formo! Občutek po vadbi te bo dodatno motiviral za naslednje naloge.

Dekle teče na cesti.

6. Pogovori se s prijatelji

Ne zapiraj se vase glede svoje obremenjenosti. Namesto, da težave zadržuješ v sebi in zgrešeno misliš, da si v tem sam, deli svoje skrbi z drugimi. Mogoče imajo oni rešitve, ki so njim pomagale. Mogoče pa ti bo že pogovor sam pomagal.

Dekle in fant se pogovarjata ob kavi.

7. Vzemi si premor

Vsak dan se ustavi in uživaj v kakšni prijetni aktivnosti. Dovoli si izgubiti občutek za čas. Ciljaj na kratke pavze vsak dan in ne na eno daljšo po šestih mesecih.

Pes spi pod deko.

8. Uporabljaj besedo »jaz«

Tvoja psihična obremenjenost narašča, razpoloženje se slabša, energija upada in kar naenkrat se znajdeš v stanju popolnega besa. Pazi, da ne začneš kriviti ljudi okoli sebe z izjavami, kot so »ti nikoli nič ne storiš«, »nihče mi nikoli ne pomaga« in podobno. Komuniciraj tako, da uporabljaš besedo »jaz« tako pogosto kot lahko.

Dekle z dvignjenimi rokami občuduje razgled v hribih.

9. Delaj sezname

Vse si zapiši zato, da ničesar ne pozabiš. Naredi si več seznamov in jih poimenuj glede na njihov namen. Če obveznosti zapišeš, se bo zmanjšalo tvoje psihično breme.

Seznam, pisalo in računalnik.

10. Sprejmi nepopolnost

Ne obremenjuj se, če ni vse popolno. Vprašaj se, zakaj ti je to tako pomembno in zakaj imaš tako visoka pričakovanja. Kaj se skriva za to obsedenostjo? Na koga želiš narediti vtis? Za koga to počneš?

Dekle za računalnikom.

11. Privošči si sebičnost

Misli nase in za sekundo nehaj misliti na druge. Bodi sam svoja prioriteta. Če si postavljal potrebe drugih pred svoje, poskusi narediti korak nazaj in vzpostavi bolj zdravo ravnovesje.

Napis jaz-ti. Prst usmerjen na besedo jaz.

12. Smej se

Smeh ni magično zdravilo za stres, vendar pomaga pri njegovem sproščanju. Kot pravijo, smeh je pol zdravja, oziroma smej se, dokler še imaš zobe!

Fant in dekle se smejeta ob toplem napitku, s psom v naročju.

Kot vidiš, magičnega zdravila za psihično obremenjenost ni. Obstaja samo več nasvetov in korakov, ki ti lahko pomagajo, če se jih resno držiš. Ne pusti, da družba, v kateri živimo, nadzira tvoje življenje. Zavestno se odloči biti sam svoja prioriteta.

Prejšnji članekŠtudentje opozarjajo: Neopravičen izostanek zaradi karantene?
Naslednji članekNajbolj nenavadne božične tradicije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.