Najbolj nenavadne božične tradicije

December kot najbolj prazničen čas leta zaznamujejo druženja, obdarovanje in tudi najrazličnejše božične tradicije. Danes predstavljamo šest najbolj nenavadnih božičnih tradicij, ki jih najdemo po svetu.

Japonska

JaponskaOcvrt piščanec restavracije KFC na praznično okrašeni mizi božična večerja se precej razlikuje od naše, saj Japonci za božič tradicionalno jedo hitro hrano, natančneje ocvrtega piščanca iz restavracije KFC (Kentucky Fried Chicken). To je posledica zelo dobrega oglaševanja v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Možaka, ki predstavlja KFC, oblečejo v božična oblačila, kar spominja na praznično oglaševanje Coca-Cole z njihovim Božičkom. Tradicija je tako popularna, da KFC restavracije na Japonskem že mesece prej sprejemajo naročila in rezervacije za božični večer.

Ukrajina

Ukrajinci poleg običajnih okraskov božično drevo okrasijo še s plastičnimi pajki in pajčevinami, ki naj bi prinašale srečo. Tradicija izvira iz zgodbe o starki in njenih otrocih, ki si niso mogli privoščiti nakupa božičnega drevesca, zato so namesto njega postavili storž, na božično jutro pa so pajki po njihovem »drevesu« spletli pajčevine, ki so v sončni svetlobi izgledale kot lučke.

Venezuela

Rdeče kotalkeV tednu pred božičem v Venezueli vsak dan zgodaj zjutraj obiskujejo cerkev. V prestolnici, Caracasu, je navada, da se v cerkev odpravijo na kotalkah. Ker se je običaj razširil, so v božičnem času ceste glavnega mesta pogosto zaprte do 8. ure zjutraj, da lahko ljudje varno kotalkajo do cerkva.

Avstrija

Parkelj z velikimi rogovi in sivim kožuhomV Avstriji so tradicionalni parkeljni, ki pa niso božična tradicija, ampak nastopijo že nekaj tednov prej, saj spremljajo Svetega Miklavža, njihova naloga je kaznovanje porednih otrok. Moški se oblečejo v kostume z groznimi maskami, hodijo po ulicah, ropotajo z verigami in strašijo otroke. Parkeljni so značilni predvsem za okolico Salzburga in Tirolsko, tradicija pa se je razširila tudi v sosednje države.

Španija

V Španiji se posebna tradicija zgodi na novo leto, a je tako zabavna, da jo je treba omeniti. Navada je, da ljudje na novo leto oblečejo rdeče spodnje perilo. Mestece La Font de la Figuera je to tradicijo še razvilo, saj tam na silvestrovo okoli tečejo le v rdečih spodnjicah.

Wales

Mary Lwyd oziroma podoba lobanje konja, ogrnjene z belo rjuho
Vir: R. fiend, Wikipedia

Najsrhljivejšo božično tradicijo, ki izvira iz keltskih časov, najdemo na britanskem otočju, v Walesu. V božičnem času na palico pritrdijo lobanjo konja in jo ogrnejo z belo rjuho, ter z njo hodijo po mestu in trkajo na vrata prebivalcev. Podoba je poimenovana Mari Lwyd, kar bi prevedli »siva kobila«. Kdor to zanimivo skulpturo nosi, mora ljudem peti, oni pa mu morajo zapeti nazaj in mu ponuditi hrano.

Prejšnji članekMagično zdravilo za zmanjšanje psihične obremenjenosti
Naslednji članekDinozaver s sekiro najden v Čilu je nova vrsta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.