Dinozaver s sekiro najden v Čilu je nova vrsta

Paleontologi v Čilu so razkrili izjemno dinozavrsko odkritje, ki jih je že tri leta begalo in puščalo v nemilosti. Patagonsko odkritje je strokovnjake begalo predvsem zaradi nenavadne konice na repu. Ta ni bila podobe navadnega repa ali kladiva, ki ga najdemo pri Ankilozavrih, ampak v obliki žage. Primerek, poimenovan Stegouros elengassen, je bil najden leta 2018 in tako postal prvi primerek popolnoma nove vrste.

Čile je dom nove vrste dinozavra, ki je imel na repu sekiro

Ostanki primerka Stegouros elengassen so bili pred tremi leti najdeni v najdišču Cerro Guido. Najdišče je poznano prav po odkritjih fosilov in izjemnih najdb, ki so v preteklosti spremenile paleontološko vedo. Skupina paleontologov je dolgo verjela, da je naletela na že poznano vrsto dinozavra, dokler niso podrobneje raziskali repa.

»To je bilo glavno presenečenje,« je povedal Alexander Vargas, eden izmed paleontologov v raziskovalni skupini. »Ta struktura je absolutno čudovita,« je še dodal. Popolnoma vsi člani skupine in širše so navdušeni nad njihovo najdbo. Odkrili so že več kot osemdeset odstotkov skeleta in zlahka lahko predvidevajo, da je žival živela med 71 in 75 milijoni let nazaj.

Nova vrsta dinozavra, ki je več let begala čilske paleontologe (vir: psyh)
Nova vrsta dinozavra, ki je več let begala čilske paleontologe (vir: psyh)

Podobnost z Ankilozavri je očitna, a se kaj več ne ve

Primerek je bil dolg dva metra, tehtal približno 150 kilogramov in se prehranjeval z rastlinami. Najbolj pa izstopa rep, zaradi katerega ga ni bilo mogoče razvrstiti v obstoječe skupine dinozavrov. Pri ankilozavrih je značilen rep, ki spominja na kladivo. Zgodba je pri tokratni najdbi nekoliko drugačna, saj gre pri repu bolj za rezilo oziroma sekiro.

»Rep je bil pokrit s sedmimi pari osteoderma in tako tvoril orožje, povsem drugačno od česar koli nam poznanega pri dinozavrih,« so povedali pri samem odkritju. Poudarili so, da ne poznajo razloga za nastanek takega repa, a vsekakor je šlo za neke vrste obrambo.

Novo odkrita vrsta je zelo podobna družini Ankilozavrov, ki je imela na repu kladivo
Novo odkrita vrsta je zelo podobna družini Ankilozavrov, ki je imela na repu kladivo

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajbolj nenavadne božične tradicije
Naslednji članekOdlične pametne ure Huawei Watch GT 3 na voljo v Sloveniji

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.