Svet je zapustil Pavel Medvešček

V 87. letu starosti je umrl Pavel Medvešček. Najbolj znan je bil kot preiskovalec staroverstva na našem ozemlju. Poleg tega je bil tudi avtor, grafik, predavatelj, ilustrator, učitelj, slikar in še več. Že davnega leta 1988 je za svoje ustvarjanje prejel Bevkovo nagrado občine Nova Gorica. A kar se zdaj zdi davno, je le en dan v izjemnem življenju za Slovence izjemno pomembnega človeka.

Pavel Medvešček se je rodil leta 1933 v Anhovem. Dolga leta je bil konservator ljudske dediščine pri Zavodu za spomeniško varstvo Gorica. Radovednež po duši je vedno rad raziskoval in odkrival nove poglede našega sveta. Pot ga je privedla do staroverstva, ki mu je vzbudilo zanimanje. Tako je vse od petdesetih let prejšnjega stoletja preiskoval staroverstvo. Njegov opus je bila knjiga Iz nevidne strani, ki na skoraj šeststo straneh nosi večino njegovega znanja o življenju naših prednikov.

Bolj pomemben kot se nam zdi

»Staroverstvo je zelo strpno. Verovali so v naravo in tisto, kar so našli v njej,« je povedal pred leti. Za Pavla Medveščka bi lahko rekli, da je svoje poslanstvo tukaj zaključil, nadaljeval pa ga bo nekje drugje. Tisti, ki mu bodo v raziskovanjih sledili, pa bodo njegovo poslanstvo nadaljevali še dolgo v čas. Tako se bodo zahvalili njegovemu delu in življenju, mi pa se mu lahko zahvalimo s preprostimi besedami. Pavel Medvešček hvala, zaradi vas ima Slovenija en košček v sestavljanki več, kot bi ga imela sicer.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtudiraj na Japonskem in »postani« nindža
Naslednji članekOcena filma: Padati

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.