Študentje obiskali sveto mašo ob začetku akademskega leta

V torek, 10. oktobra, je v ljubljanski stolnici potekala Sveta maša ob začetku akademskega leta 2023/2024. Obreda so se v velikem številu udeležili študentje, profesorji, predstavniki ljubljanskih fakultet ter predstavniki Univerze.

Akademska maša v ljubljanski stolnici
Akademska maša v ljubljanski stolnici Foto: Tadej Velenšek on katoliškamladina

Somaševanje je v stolnici vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Svete maše pa so se udeležili tudi bratje iz Taizeja, Matthew, Jeana-Patrica, Andraž in Kilian skupaj z vsemi mladimi prostovoljci, ki pripravljajo novoletno taizejsko srečanje v Ljubljani.

»Bogastvo vašega življenja ni kariera«

Na začetku je zbrane nagovoril dr. Tadej Stegu s Teološke Fakultete ter jih spomnil na pomen Božjega varstva in vodstva. Zaželel je, da naj modrost, ki presega čase, mlade napolni in vodi pri študiju.

V svoji pridigi je nadškof Zore opomnil, da mladi poleg intelektualnih sposobnosti, pridnosti in delovnih navad potrebujemo še nekakšno dopolnitev, ki nam bo pomagala, da bomo postali zreli in odgovorni ljudje. Nadškof se je oprl na prvo pismo Korinčanom in mladim položil na srce, da so oni tisti, ki sadijo in zalivajo, vendar pri tem nujno potrebujemo tistega, ki daje rast.

Študentom je zaželel: »Naj bo vaše življenje v tem študijskem letu uravnoteženo med poslušanjem Božje volje, da vas bo vse, kar boste spoznali, česar se boste naučili in za kar se boste usposobili, vodilo proti vedno večji svobodi. Ta svoboda pa ni v tem, da delam, kar in kakor hočem. To me zapira vase. To me ujame v mreže sebičnosti.«

Gospod nadškof Stanislav Zore med pridigo
Gospod nadškof Stanislav Zore med pridigo Foto: Tadej Velenšek on katoliškamladina

Nadškof Zore je nato opozoril, da bogastvo življenja ni v karieri, temveč v tem, da vsak postane prinašalec boljšega sveta. »Bogastvo vašega življenja je, da svet zaradi vašega znanja, vaših sposobnosti in zaradi vsega, kar ste, postane boljši.«

Dekane in prodekane, profesorje in profesorice, uslužbence fakultet in vse, ki kakorkoli sodelujejo v vzgojno-izobraževalnem procesu, pa je Zore prosil, naj ne »sadijo« česar koli. Pri tem je poudaril pomen kmečke pameti in omenjene zaprosil, naj svojim študentom posredujejo le najboljše. »Ne ponujajte jim artiklov po zadnji modi, pa naj se zdijo še tako prebujeni. Pomagajte jim do pravih spoznanj.«

Mlade je v imenu Katoliške mladine na koncu obreda nagovoril tudi Matevž Mehle. Po koncu Svete maše je sledila pogostitev v prostorih ljubljanskega bogoslovnega semenišča.

Sveta maša ob začetku študijskega leta je potekala tudi v Kopru, v Mariboru pa jo bodo izvedli v sredo, 18. oktobra, ob 19. uri.

»Z umnostjo razum obsevaj in za dobro nas ogrevaj. Pridi, Sveti Duh!«

FOTO: Katoliška mladina/Tadej Velenšek

Junior novinar

VIRDružina
Prejšnji članek✅KVIZ: Kako dobro poznaš Freddieja Mercuryja?
Naslednji članekTFL Študent: Podrobno o študentskih zadevah, financah in stanovanjih na enem mestu
Blaž Šabeder

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.