Svetovni dna vode: otroci pogosteje umirajo zaradi onesnaženosti vode kot zaradi nasilja

Seven-year-old Rofika plays inside a concrete drain pipe slated for installation in preparation for monsoon and cyclone season in Balukhali Refugee Camp, Cox's Bazar District, Bangladesh on 14 April 2018.Since an outbreak of violence began on 25 August 2017, hundreds of thousands of Rohingya people have sought refuge in neighboring Bangladesh. UNICEF and partners are working to provide for the needs of this enormous refugee population who will be all the more vulnerable during the upcoming monsoon and cyclone seasons.

Ob današnjem svetovnem dnevu voda je UNICEF predstavil poročilo Napad na vodo (Water Under Fire). V njem razkriva, da je v državah, ki jih zaznamujejo dolgotrajni konflikti, verjetnost, da bodo otroci, mlajši od 15 let, umrli zaradi bolezni, povezanih z onesnaženo vodo, neustreznimi sanitarijami in slabimi higienskimi razmerami, v povprečju kar trikrat večja od verjetnosti, da umrejo zaradi nasilja.

Poročilo Napad na vodo preučuje stopnje umrljivosti v 16 državah z dolgotrajnimi konflikti in ugotavlja, da je kar 20-krat bolj verjetno, da bodo otroci, mlajši od pet let, umrli zaradi bolezni, povezanimi z onesnaženo vodo, kot zaradi nasilja.

»Otroci, ki živijo v dolgotrajnih konfliktih, imajo že sicer manjše možnosti za preživetje. Mnogi namreč nimajo na voljo čiste pitne vode iz varnega vodnega vira,« je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Dejstvo je, da več otrok umre zaradi pomanjkanja čiste pitne vode kot zaradi nabojev.«

Brez varnih vodnih, sanitarnih in higienskih storitev so otroci še bolj ogroženi zaradi podhranjenosti in bolezni, kot so z driska, tifus, kolera in otroška paraliza, ki jih je sicer mogoče preprečiti. Deklice so še posebej ranljive: izpostavljene so spolnemu nasilju, ko hodijo po vodo v oddaljene vodne vire. Ob umivanju na prostem in v času menstruacije se pogosto soočajo s sramotenjem dostojanstva. Prav tako v času menstruacije izostanejo od pouka, če njihove šole nimajo ustreznih sanitarij in vodnih virov.

Tajda Koblar
Tajda Koblar

Novinar

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.