Svetovni dna vode: otroci pogosteje umirajo zaradi onesnaženosti vode kot zaradi nasilja

Ob današnjem svetovnem dnevu voda je UNICEF predstavil poročilo Napad na vodo (Water Under Fire). V njem razkriva, da je v državah, ki jih zaznamujejo dolgotrajni konflikti, verjetnost, da bodo otroci, mlajši od 15 let, umrli zaradi bolezni, povezanih z onesnaženo vodo, neustreznimi sanitarijami in slabimi higienskimi razmerami, v povprečju kar trikrat večja od verjetnosti, da umrejo zaradi nasilja.

Poročilo Napad na vodo preučuje stopnje umrljivosti v 16 državah z dolgotrajnimi konflikti in ugotavlja, da je kar 20-krat bolj verjetno, da bodo otroci, mlajši od pet let, umrli zaradi bolezni, povezanimi z onesnaženo vodo, kot zaradi nasilja.

»Otroci, ki živijo v dolgotrajnih konfliktih, imajo že sicer manjše možnosti za preživetje. Mnogi namreč nimajo na voljo čiste pitne vode iz varnega vodnega vira,« je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Dejstvo je, da več otrok umre zaradi pomanjkanja čiste pitne vode kot zaradi nabojev.«

Brez varnih vodnih, sanitarnih in higienskih storitev so otroci še bolj ogroženi zaradi podhranjenosti in bolezni, kot so z driska, tifus, kolera in otroška paraliza, ki jih je sicer mogoče preprečiti. Deklice so še posebej ranljive: izpostavljene so spolnemu nasilju, ko hodijo po vodo v oddaljene vodne vire. Ob umivanju na prostem in v času menstruacije se pogosto soočajo s sramotenjem dostojanstva. Prav tako v času menstruacije izostanejo od pouka, če njihove šole nimajo ustreznih sanitarij in vodnih virov.

Prejšnji članekTokrat grem volit!
Naslednji članekProti rasni diskriminaciji!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.