Tokrat grem volit!

Približujejo se naslednje evropske volitve, ki bodo v državah članicah EU organizirane med 23. in 26. majem 2019. V Sloveniji bodo potekale v nedeljo, 26. maja, polnoletni državljani EU pa bomo imeli možnost izbrati, kdo nas bo zastopal v Evropskem parlamentu. Na volitvah bomo soodločali o tem, kako bo evropska politika v naslednjih petih letih delovala na različnih področjih, kot so na primer varnost, mednarodna trgovina in gospodarstvo.

Ker je bila volilna udeležba v Sloveniji na evropskih volitvah leta 2014 le 24,5-odstotna, za odhod na volišča pa so se najbolj redko odločili mladi, želi Evropski parlament s kampanjo »Tokrat grem volit« mlade spodbuditi k udeležbi na volitvah. Ideja kampanje je povezati v skupnost vse, ki jim je mar za EU ter prepričati mlade, da se volitev udeležijo in s tem sodelujejo v demokraciji.

V sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta in različnimi lokalnimi partnerji prirejajo veliko dogodkov pred evropskimi volitvami, pri njihovi organizaciji pa lahko pomagaš tudi ti. V svojo ekipo namreč vabijo prostovoljce, ki bi bili pripravljeni sodelovati v kampanji, tako po spletu kakor v lokalnem kraju.

Eden izmed najbolj aktivnih prostovoljcev je tudi Petar Mrdović, ki je njihov prostovoljec že od samega začetka kampanje. Z njim smo se pogovarjali o tem, kakšno je njegovo delo kot prostovoljec in zakaj on meni, da se je volitev potrebno udeležiti.

Petar, zaupaj nam, kako izgleda tvoje prostovoljno delo pri kampanji Tokrat grem volit?

Delo je res pestro in zabavno. Tekom kampanje izvajam interaktivne delavnice po srednjih šolah, kjer dijakom predstavljam kaj EU počne na njihovem področju in v njihovem življenju. Mladim oz. vrstnikom namenjam največ pozornosti, ker se zavedam da so prav oni tisti, ki se za politiko ne zanimajo. Na vsakem koraku in ob vsaki priložnosti skušam prijatelje nagovoriti in jim na čisto neformalen način pojasniti pomen volitev in aktivne participacije.

Poleg delavnic za dijake izvajam tudi delavnice v domovih za ostarele. S starejšimi se veliko pogovarjam predvsem o financiranju EU na področju medicine in tehnološkega napredka. Z delavnico jim predstavim možnost glasovanja po pošti, ki jim pripada in kaj EU počne zanje.

Na večjih dogodkih po Sloveniji udeležence pozivam k vpisu na spletno stran www.tokratgremvolit.eu in izpolnitvi kartice, s čimer se neformalno zavežejo, da bodo na evropskih volitvah oddali svoj glas.

Na družbenih omrežjih sem prevzel vodenje Facebook strani, kjer vsak teden objavljamo in sledilcem predstavljamo zanimivosti, delovanje in načrte Evropske unije. Izvajam pa tudi Facebook live pogovore z evropskimi poslanci, ki direktno odgovarjajo na vprašanja gledalcev in predstavljajo svoje delo v parlamentu.

Ves čas kampanje dajem izjave oz. komentarje in pišem o mojem delu za različne medije, s svojimi fotografijami o kampanji sodelujem na različnih tekmovanjih in se vedno naučim nekaj novega. To je res izjemna kampanja in vsi zainteresirani vljudno vabljeni, da stopite v naše vrste in nam pomagate širiti glas o evropskih volitvah.

 

Zakaj se boš ti udeležil evropskih volitev in kakšne možnosti nam po tvojem mnenju prinaša Evropska unija?

Jaz grem tokrat volit, ker se moramo začeti zavedati vpliva EU na naše vsakdanje življenje. Glede tega kaj nam EU prinaša pa bi lahko govoril v nedogled, bom pa izpostavil najpomembnejše. Mladim nudi možnost zaposlitve in šolanja v drugih državah članicah s projektom Erasmus+, znotraj držav članic Schengenskega območja prehajamo brez kontrole na mejah, imamo skupno denarno valuto ki prinaša znatne prednosti, sofinancira številne projekte in kar je najpomembneje zagotavlja varnost in stabilnost. To je samo nekaj meni najpomembnejših prednosti unije, če pa želiš izvedeti kaj je EU konkretno naredila v tvojem življenju, tvoji regiji pa poglej spletno stran www.whateuropedoesforme.eu.

Razlogov zakaj na volitve je neskončno mnogo, zato se 26. maja vidimo na voliščih. Do takrat pa ne pozabite, če vsi volimo, vsi zmagamo!

Prejšnji članekHuawei drugi v Evropi po številu patentnih prijav
Naslednji članekSvetovni dna vode: otroci pogosteje umirajo zaradi onesnaženosti vode kot zaradi nasilja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.