Svetovno prebivalstvo bo kmalu zabeležilo nov rekord

people, banner, header
Foto: geralt iz Pixabay

11. julija praznujemo svetovni dan prebivalstva. Datum ima simboličen pomen, saj je leta 1987 na ta dan svetovno prebivalstvo prvič doseglo 5 milijard. Če se ti morda že število 5 milijard zdi veliko, zajemi sapo! Po ocenah Združenih narodov na Zemlji trenutno živi 7,8 milijarde ljudi. Največ prebivalcev ima Kitajska, in sicer 1,44 milijarde, sledi ji Indija z 1,39 milijarde prebivalci.

Rast svetovnega prebivalstva skozi zgodovino

Po pregledu rasti prebivalstva v zgodovini se je pokazal vzorec rasti, ki kaže, da se je v zadnjih nekaj desetletjih svetovno prebivalstvo vsakih 12 let povečalo za eno milijardo. Prvi večji mejnik, milijardo, je svetovno prebivalstvo doseglo leta 1804. Populacija se je podvojila 123 let pozneje, leta 1927. V naslednjih 33 letih se je število prebivalcev povečalo na tri milijarde, nato pa v 15 letih na štiri. Za vsako naslednjo milijardo se je populacija povečala v 12 letih, sedem milijard je dosegla leta 2011.

Rast svetovnega prebivalstva
Foto: SURS on SURS

Napovedi za prihodnost in naslednji mejnik

Po projekcijah Združenih narodov bi lahko osmo milijardo dosegli že v prihodnjih dveh letih. Napovedujejo tudi, da bo čez 35 let, torej leta 2057, na Zemlji živelo 10 milijard ljudi.

Po ocenah se svetovno prebivalstvo vsako leto poveča za 82 milijonov, hitrost rasti pa se bo na različnih celinah razlikoval. Po napovedih bo populacija Afrike naraščala najhitreje.

Prihodnost prebivalstva Evropske unije in prebivalstva Slovenije

V Sloveniji živi 2.107.180 ljudi. Število hkrati predstavlja 0,5 % prebivalstva Evropske unije, ki ima skupno 447 milijonov prebivalcev. Državljani Evropske unije sestavljajo manj kot 6 % svetovnega prebivalstva.

Na prihodnost Evropske unije in znotraj nje tudi Slovenije bodo vplivali v povprečju manj rojstev, višja povprečna starost mater ob rojstvu otrok in daljšanje življenjske dobe. Iz podatkov Eurostata pa je razvidno tudi, da se je povprečna starost prebivalcev EU zvišala. Polovica prebivalcev Evropske unije je starih več kot 44 let.

Prejšnji članekDiscovery odkril veliko ozonsko luknjo nad tropskimi pokrajinami
Naslednji članekFinalisti nagrade Social Impact Award

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.