Tesla mora zaradi rasizma plačati 137 milijonov dolarjev odškodnine

Podjetje Tesla mora svojemu bivšemu pogodbeniku izplačati odškodnino v višini 137 milijonov dolarjev. Razlog za tako visoko odškodnino je rasna diskriminacija, ki jo je Owen Diaz utrpel med svojim delom za omenjeno podjetje. Višino odškodnine je dosodil državni sodnik v San Franciscu. Odškodnina, ki jo je zaradi rasizma izplačalo podjetje Elona Muska, je največja odškodnina v zgodovini ZDA, ko gre za zadeve rasnih predsodkov in diskriminacije.

Rasizem in diskriminacija na delovnem mestu

Owen Diaz je bil v mestu Fremont v Kaliforniji med letoma 2015 in 2016 pogodbenik v tovarni Tesle. V svoji tožbi je pojasnil, da so njega in druge sodelavce žalili zaposleni pri podjetju. Dejali so mu »naj gre nazaj v Afriko« in druge rasistične žaljivke, ki so znane tudi nam. Poleg tega so zaposleni po tovarni puščali narisane karikature rasističnega pomena in videza. Kot je povedal še pred vložitvijo tožbe, je bil pred začetkoma sodelovanja navdušen nad dejstvom, da bo delal pri Tesli. Žal pa je namesto modernega poslovnega mesta doživel slabo izkušnjo.

Diaz je pojasnil, da je želel težavo reševati v podjetju oziroma tovarni sami, a mu to ni uspelo. Glede diskriminacij in žalitev se je pritožil Tesli in zaposlovalnima podjetjema Citistaff in nextSource, preko katerih je tudi prejel delo. Napredka ni bilo.

Owen Diaz bo zaradi diskriminacije prejel 137 milijonov dolarjev odškodnine
Owen Diaz bo zaradi diskriminacije prejel 137 milijonov dolarjev odškodnine

Owen Diaz bo prejel 137 milijonov dolarjev odškodnine

»Zadovoljen sem, da je porota uvidela resnično zgodbo in poslala sporočila Tesli, da očisti svoja delovna mesta,« je povedal Larry Organ, eden izmed Diazovih odvetnikov.

Višina odškodnine znaša 137 milijonov dolarjev. V odškodnini gre za 130 milijonov dolarjev kazenske odškodnine in nekaj manj kot sedem milijonov za odškodnino čustvenih poškodb. Odvetnik Organ je potrdil, da gre za največjo odškodnino v zgodovini ZDA, ki se tiče rasnih diskriminacij.

»Z Owenom upava, da je to dovolj veliko sporočilo ameriškim podjetjem, da preverijo svoje delavce in odpravijo vse rasistične probleme, ki se pojavljajo,« je dodal Diazov odvetnik in dodal: »Dogajajo se, potrebno je nekaj storiti.«

Tesla že odgovorila v izjavi za javnost

Odziv Tesle je bil vsekakor pričakovan, saj so poskušali omiliti situacijo. Valerie Capers Workman je v izjavi za javnost zapisala, da je bila žaljivka (v angleškem jeziku besede na N) velikokrat uporabljena v prijateljskem pomenu. Tako naj bi povedale priče, ki so istočasno delale z Diazom. Pojasnila pa je, da je Tesla po njegovih pritožbah odpustila dva pogodbenika in suspendirala enega.

»V letu 2015 nismo bili popolni, še vedno nismo. Naredili pa smo dolgo pot v teh nekaj letih,« je povedala in dodala, da današnja Tesla ni tista, ki je delovala pred petimi oziroma šestimi leti. Celotno izjavo Tesle o odločitvi sodišča si lahko prebereš na njihovi spletni strani.

V tovarni Tesle je bilo veliko diskriminacije in rasizma, za kar bodo morali plačati
V tovarni Tesle je bilo veliko diskriminacije in rasizma, za kar bodo morali plačati

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBliža se 24. Festival slovenskega filma
Naslednji članekIščete hitro vezavo diplomske naloge? www.vezava-diplome.si je pravi naslov za vas!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.