Bliža se 24. Festival slovenskega filma

V Portorožu bo med 12. in 17. oktobrom potekal štiriindvajseti Festival slovenskega filma. Pred dnevi je bila objavljena zasedba strokovne žirije, zdaj pa je luč sveta ugledal še izpopolnjen urnik z vsemi filmi. Na letošnji festival se je uvrstilo 87 filmov, od tega jih 54 spada v tekmovalni program.

Strokovna žirija festivala

Filme tekmovalnega programa bosta tudi letos ocenjevali dve strokovni žiriji. Strokovna žirija v mednarodni sestavi igralec Primož Bezjak, hrvaška režiserka in producentka Dana Budisavljević ter srbski režiser in scenarist Želimir Žilnik bo ocenjevala celovečerne filme (igrane in dokumentarne ter manjšinske slovenske koprodukcije).

Strokovno žirijo za kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme pa sestavljajo režiser in vizualni umetnik Robert Černelč, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin ter pedagoginja in programski vodja festivala Enimation Hana Repše.

Kateri filmi bodo prikazani?

Programska komisija je za letošnji festival pregledala 125 prijavljenih filmov. Od vseh jih je izbrala 87, ki so se uvrstili na program FSF-ja. V tekmovalni program pa je uvrščenih 54 filmov: 10 celovečernih filmov, 9 manjšinskih koprodukcij, 2 srednjemetražna, 21 kratkih in 12 študijskih filmov. Eden izmed najbolj pričakovanih filmov je vsekakor San Remo režiserja Miroslava Mandića, ki se bo potegoval tudi za tujejezičnega oskarja.

Celoten program Festivala slovenskega festivala je dostopen na tej povezavi.

Za lažje načrtovanje ogleda filmov pa lahko uporabljaš urnik, ki ga najdeš tukaj.

24. Festival slovenskega filma
24. Festival slovenskega filma

Uveden je Filmski evro

»Z letošnjo edicijo festival uvaja filmski evro za študente filma, s katerim želimo študentom filmskih smeri na ljubljanski AGRFT in Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici omogočiti bivanje na festivalu. Menimo, da je za mlade, nadebudne filmarje še kako pomemben živi stik z domačo filmsko ustvarjalnostjo in stroko, zato želimo, da so kar najbolj vpeti v festivalsko dogajanje. Da bi bili lahko na festivalu prisotni vse festivalske dni, smo uvedli simbolični prispevek 1 evra ob vsaki kupljeni ali prevzeti vstopnici. Filmski evro bo že vštet v ceno vstopnice, ki bo zato tudi nekoliko višja kot pretekla leta, hkrati pa bo ta prispevek potrebno plačati tudi ob prevzemu vstopnic, ki so bile doslej brezplačne. Poravnali ga bodo tako akreditirani gostje in študentje kot tudi občani občine Piran ter povabljenci na otvoritveno in zaključno slovesnost. Plačila bodo oproščeni le akreditirani novinarji, ki so na festivalskih projekcijah prisotni po službeni dolžnosti,« so zapisali na spletni strani festivala.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPlanet s tremi sonci
Naslednji članekTesla mora zaradi rasizma plačati 137 milijonov dolarjev odškodnine

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.