Planet s tremi sonci

Ali si vedel, da ima vsaj polovica osončij več kot eno zvezdo? Astronomi ugotavljajo, da binarna osončja niso posebnost. Zadnja leta zaznavajo vse več takšnih sistemov, kjer v središču dve zvezdi krožita druga okoli druge. A to še ni vse, našli so tudi nekaj osončij, ki imajo še več zvezd. Ti fenomeni so izredno zanimivi, saj nas veliko naučijo o gravitaciji, nastajanju sončnih sistemov in rojstvu planetov. Astronomi slutijo, da so v enem izmed osončij s tremi zvezdami našli dokaz o obstoju planeta.
Osončje s štirimi zvezdami
HD-98800 je osončje s kar štirimi zvezdami.

Trojno osončje

V središču GW Orionisa krožijo tri zvezde, od Zemlje pa je oddaljen 1300 svetlobnih let. Je mlado osončje, predvidevamo, da je star največ 1,3 milijarde let. Kljub temu je eden od večjih sistemov, ki jih poznamo, saj je njegov premer okoli 800 AU ali astronomskih enot. Astronomska enota je razdalja od Zemlje do Sonca. Okoli zvezdnega trojčka kroži meglica vesoljskega prahu, ki se kondenzira v treh kolobarjih, poleg tega pa morda ravnokar prisustvujemo rojstvu planeta.

Nastanek planetov

Astronomi domnevajo, da planetarni sistem okoli zvezde (ali več njih) nastane postopoma. Na začetku je le novorojena zvezda, ki v svojem gravitacijskem polju drži oblak vesoljskega prahu in drugih delcev. Ti krožijo okoli nje, se zaletavajo in sčasoma nekateri postajajo večji. Ko ta »kepa« prahu doseže dovoljšnjo maso, začne še bolj privlačiti druge delce in raste, dokler ne postane pravi planet. Lahko bi rekli, da nastanek planeta očisti svojo pot okoli zvezde, kar lahko vidimo kot praznine v meglici okoli zvezde.
Fotografiji GW Orionisa.
Fotografije posnete s teleskopom ALMA. Na levi vidimo praznino med prvim in drugim kolobarjem, ki je morda posledica nastajanja planeta. Na desni vidimo senco, ki jo meče najbolj notranji kolobar na okolico. (vir: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), ESO/Exeter/Kraus et al.)

Prvi planet s tremi sonci

Ker planetov mnogokrat ne moremo opazovati neposredno, smo našli druge kazalce, ki jih razkrijejo. Podobno kot črne luknje, tudi planeti ukrivljajo prostor-čas, kar zaznamo kot lome svetlobe in drugih valovanj. Lahko jih opazimo preko sence, ki jo naredijo, ko potujejo med nami in svojo zvezdo. Med drugim pa je dokaz tudi »očiščena« meglica okoli zvezd. Kot vidimo iz slike, sta prvi in drugi kolobar ločena  s praznino, za katero domnevamo, da je posledica rojevanja planeta.
Če se izkaže, da je v tej praznini res planet, bo verjetno plinasti orjak, saj so ti prvi, ki začno nastajati. Astronomi so navdušeni, saj še nikoli prej nismo našli planeta, ki kroži okoli treh zvezd. Pričakovani plinasti orjak bo prvi prebivalec največjega osončja, ki ga poznamo, sončni zahodi na njem pa bodo res čarobni.
Vir:
https://scitechdaily.com/astronomers-may-have-discovered-the-first-known-planet-to-orbit-3-stars/
https://en.wikipedia.org/wiki/GW_Orionis
Prejšnji članekNihče ni sam – psihosocialna svetovalnica
Naslednji članekBliža se 24. Festival slovenskega filma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.