Nihče ni sam – psihosocialna svetovalnica

Univerza v Ljubljani je vzpostavila psihosocialno delavnico za študentke, študente in zaposlene. Namenjena je vsem, ki se soočajo z različnimi situacijami in vprašanji ali pa si želijo pogovora in nasveta. Z enostavnim dostopom in visoko kvalificiranimi posameznicami in posameznikomi bo psihosocialna svetovalnica obratovala na treh fakultetah v Ljubljani. Spodaj najdeš vsa vprašanja o psihosocialni svetovalnici Nihče ni sam.

Komu je namenjena?

Psihosocialna svetovalnica za študentke in študente ter zaposlene je namenjena vsem, ki:

Se soočate z različnimi situacijami (na področju medosebnih odnosov, študija …), ob katerih se vam porajajo:

  • (vsakdanja) vprašanja, ki bi jih želeli »premleti« z nekom,
  • stiske, neprijetna doživljanja,
  • želje po razmisleku o nadaljnjih korakih (povezanih s konkretnim problemom ali v življenju na sploh, osamosvajanju, partnerstvu itd.),
  • potrebe po soočanju s preteklimi bolečimi izkušnjami,
  • težave pri doseganje ciljev, težave z motivacijo, ipd.,
  • želje po izboljšanju komunikacije in medosebnih odnosov (partnerskih, odnosov z avtoritetami, starši …), asertivnosti …

V psihosocialno svetovalnico ste vabljeni tudi vsi, ki bi želeli z nekom razpravljati o različnih pogledih, vprašanjih, dilemah, nejasnostih glede (bodočega) profesionalnega dela ali vprašanjih, ki se vam pojavljajo v praksi … Namenjena je tudi vsem, ki ste zgolj radovedni, ali pa bi želeli poklepetati o sebi, dobiti kakšno povratno informacijo o svojem delovanju ipd.

Kje in kdaj poteka?

Trenutno svetovalnica deluje na treh lokacijah po Ljubljani:

  • Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani (ob torkih 10.30–12.30 in četrtkih 13.00–15.00),
  • Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani (ob četrtkih 12.00–14.00),
  • Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (ob četrtkih 12.00–14.00).

Če je otežen ali onemogočen dostop v živo, se lahko dogovoriš za svetovanja na daljavo. Drugače pa si izbereš tisto lokacijo, ki ti je najbližje in svetovalko/svetovalca, s katerim nisi v nekem drugem odnosu (prijateljski, študijski, sorodstveni,..)

Kdo so svetovalke?

Svetovalke in svetovalci so usposobljeni na področju različnih specialističnih, svetovalnih in (psiho)terapevtskih šol in imajo raznovrstne izkušnje pri nudenju psihosocialne pomoči. Zagotavljajo, da bodo lahko ustrezno pokrivali širok spekter pristopov in intervenc, ki jih študentke, študenti, zaposleni v različnih življenjskih situacijah in kontekstih potrebujete in hkrati znali prepoznati situacije, ko je nekoga potrebno usmeriti k drugim strokovnjakom.

Svetovalke in svetovalci psihosocialne svetovalnice
Svetovalke in svetovalci psihosocialne svetovalnice

Želijo pa poudariti, da je psihosocialna svetovalnica namenjena tudi povsem vsakodnevnim, običajnim vprašanjem in razmislekom. V njej se boste pogovarjali neobremenjeno, v miru, s strokovnjakinjo, strokovnjakom, ki se bo v tistem času resnično posvetil le vam. Pri tem zagotavljajo anonimnost, diskretnost in zaupnost (torej bo vse, o čemer boste spregovorili v svetovalnici, ostalo le med vama s strokovnjakinjo ali strokovnjakom).

Kako do svetovalnice?

Preprosto. Napišeš mail tistemu, h kateremu želiš in se dogovoriš za termin, ki ustreza obema. Če ti ne bo uspelo priti na dogovorjen termin pa to sporoči takoj, ko si prepričan, da te ne bo. V primeru bolezni ali zaprtja univerze pa se lahko dogovoriš tudi za svetovanje preko Skypa, Zooma in podobnih orodij. Vseeno pa se o tem prej pogovori s svetovalcem.

Prispevek Univerze v Ljubljani o tem si lahko prebereš na Nihče ni sam – psihosocialna svetovalnica.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVulkanski izbruhi povzročili razvoj in vzpon dinozavrov
Naslednji članekPlanet s tremi sonci
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.