To je slovenski film, ki se bo boril za oskarja za najboljši mednarodni film

Slovenski film, ki se bo potegoval za kandidaturo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film 2022, je film Sanremo v režiji Miroslava Mandića.

Film o čustvih in bolezni

Zgodba filma Sanremo se vrti okoli Bruna (Sandi Pavlin) in Duše (Silva Čušin), ki živita v domu starejših občanov. Tam se srečujeta in skupaj preživljata čas, a vedno pozabita, da se poznata.

Režiser Mandić se sprašuje, ali lahko globoka čustva premagajo oziroma spremenijo potek bolezni. »Zanima me nenavadna atmosfera doma za starejše, ki niha med poetičnostjo in nekim višjim spoznanjem, povezanim s starostjo in otroškostjo, ki se človeku vrača v obdobju, ko sam ne more več skrbeti zase,« je dejal.

prizor iz filma, glavna igralca za mizoza mizo
Sanremo l Foto: Peter Zeitlinger, Vir: Slovenski filmski center – SFC

Le en kandidat za slovenskega predstavnika

Film Sanremo je bik edini kandidat za slovenskega predstavnika za nagrado oskar. A komisija, ki ga je izbrala, pravi, da odločitev ni bila avtomatična.

O filmu so zapisali veliko lepih besed. Med drugim, da »Sanremo pripoveduje z mehkimi podobami, ki zarisujejo vsakdan dementnega, a zelo živega protagonista.«

Poleg tega, da »Poetični premislek naslovi starost ter tegobe in bolezni, ki jih priletnost prinese, s spoštovanjem, potrpežljivostjo, občutljivostjo in toplino.«

Na letošnje manjše število filmov, ki so izpolnjevali za kandidaturo, je vplivala epidemija, zaradi katere je bila distribucijska pot filmov v kinematografih drugačna kot po navadi.

Film že svetovno uspešen

plakat za film Sanremo
Vir: Slovenski filmski center – SFC

To je že četrti celovečerni film Miroslava Mandića. Poznamo že Život radnika (Življenje delavca, 1987), Adria Blues (2013) in I Act, I Am (Igram, sem, 2018).

Sanremo se je lani poleg 24 drugih filmov uvrstil v tekmovalni program 24. mednarodnega filmskega festivala v Talinu v Estoniji, kjer je imel 21. novembra svetovno premiero.

Uvrstil se je tudi v glavni tekmovalni program 47. mednarodnega filmskega festivala v Seattlu. Za glavni tekmovalni program je bilo izbranih le sedem filmov z vsega sveta.

Poleg tega se je uvrstil v tekmovalni program filmov iz srednje in vzhodne Evrope na festivalu v Clevelandu.

Prejšnji članekTukaj vsi gledamo anime in igramo videoigre!
Naslednji članekPlatforma za lažje pridobivanje strank

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.