Test zimskih pnevmatik 2023/2024: Dimenzije 205/60 R16 H in 225/45 R17 H

Test zimskih pnevmatik 2023/2024
Test zimskih pnevmatik 2023/2024 Foto: LeManna iz iStock

Tudi mladi potrebujemo informacije o zimskih pnevmatikah, zato smo preverili letošnje teste zimskih pnevmatik, da bi zagotovili najboljši vodič za izbiro zimskih gum. Kaj nam je povedal letošnji test zimskih pnevmatik v dimenzijah 205/60 R16 H in 225/45 R17 H?

AMZS strokovnjaki so tudi letos v pripravi na zimo opravili test zimskih pnevmatik. Ob tem so zapisali: »Naš tokratni test je še enkrat več dokazal, da so razlike med pnevmatikami precejšnje in da visoka cena ni vedno zagotovilo za kakovost, zato velja pred nakupom preveriti, kakšne lastnosti ima določena pnevmatika. Naš test – tudi po novem načinu ocenjevanja – je dovolj podroben, da omogoča natančen vpogled v najpomembnejše lastnosti preskušenih pnevmatik.«

Test zimskih pnevmatik 205/60 R16 H

Pri testu zimskih pnevmatik je bil uporabljen VW T-Roc, saj so te gume zelo razširjene pri priljubljenih kompaktnih cestnih terencih. Letos je sedem pnevmatik dobilo skupno oceno dobro oziroma zelo priporočljivo. Vseh teh sedem pnevmatik je tudi dobilo oceno dobro oziroma zelo priporočljivo za varnostne lastnosti. Štiri pnevmatike med temi sedmimi – dunlop winter sport 5, michelin alpin 6, goodyear ultragrip 9+ in continental wintercontact TS 870 P – so se dobro odrezale tudi pri okoljskih lastnostih, medtem ko so tri pnevmatike, ki so pri varnosti dobile oceno dobro – hankook winter i*cept RS3, bridgestone blizzak LM 005 in firestone winterhawk 4 – pri okoljskih lastnostih dosegle le oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo. Zanimivo je, da so vse tri omenjene pnevmatike slabšo oceno pri okoljskih lastnostih dobile zaradi razmeroma slabo ocenjene dobe trajanja oziroma malo kilometrov, ki jih lahko prevozimo z njimi.

Test zimskih pnevmatik 205-60 R16 H
Test zimskih pnevmatik 205/60 R16 H Foto: on amzs

Test zimskih pnevmatik 225/45 R17 H

Pri testu teh dimenzij pa je bil uporabljen avto VW Golf, saj je dimenzija načilna za avtomobile nižjega srednjega razreda. »Če gledamo le skupno oceno, si oceno dobro zaslužijo le štiri preskušene pnevmatike v dimenziji 225/45 R17,« so zapisali pri testu.

Continentalova pnevmatika wintercontact TS870, ki se je odrezala najbolje, je dosegla dobro oceno tako pri merilu varnosti kot pri okoljskih lastnostih. Michelinova pnevmatika alpin 6 ponuja dobre vozne lastnosti in najboljše okoljske lastnosti, zahvaljujoč majhni obrabi in kar 61.000 kilometrom predvidene dobe trajanja. Goodyearova pnevmatika ultragrip performance + je pri varnosti na enaki ravni kot Michelinova pnevmatika, pri predvideni dobi trajanja nekaj slabša (z njo lahko prevozimo le 54.400 km), a je hkrati lahka po teži in varčna pri porabi goriva. Dunlopova pnevmatika winter sport 5 je pokazala rahle slabosti na mokri cesti, a je zato dobila najboljše ocene pri predvideni dobi trajanja in pri trajnostnih merilih. Razlike med štirimi najbolje ocenjenimi pnevmatikami so na prvi pogled majhne, a dovolj velike, da omogočajo izbiro glede na vozniške sloge in potrebe uporabnikov.

Test zimskih pnevmatik 225/45 R17 H
Test zimskih pnevmatik 225/45 R17 H Foto: on amzs

Urednik portala Student.si

VIRamzs
Prejšnji članekŠtudija o zavedanju novorojencev bi lahko spremenila družbeno dojemanje
Naslednji članekSlušalke buds: Prednosti, slabosti in vodič po nakupu

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.