Testi na živalih: Na Kitajskem žive prašiče uporabljali namesto lutk

Že velikokrat je bilo govora o Kitajski politiki testiranja na živalih, o festivalu Yulin in o njihovem odnosu do živali nasploh. In tudi tokrat gre novica o izvajanju testov na živih živalih – tokrat so jo skupili prašiči.

Po svetu se že mnogo let ne uporablja živih živali za testiranje izdelkov, uporabo prašičev kot živih lutk pa so v ZDA ukinili leta 1990. Za testiranje učinkovitosti avtomobilskih otroških stolčkov se povsod uporabljajo lutke, ki podajo točne informacije o stopnji varnosti in se nasploh vedejo tako, kot bi se v tisti situaciji vedlo človeško telo. Tega pa ne moremo reči za prašiče. Kitajsko podjetje jih je namreč uporabilo kot žive lutke za testiranje varnosti otroških avtomobilskih stolčkov. In čeprav je to dejanje kruto, nehumano in grozljivo, je tudi neuporabno. Kajti prašiči imajo drugačno anatomijo od človeške in zato se poškodbe na prašičih onašajo drugače, še posebej, kadar so prašiči prisiljeni sedeti v sedečem položaju.

Prašiček
Za teste so uporabili 15 mladih prašičev.

Po podatkih naj bi bilo v te teste vpletenih 15 prašičov, na katerih so testirali varnost. To pa so testirali tako, da so jih z različnimi hitrostmi zaletavali v zid. 7 mladih prašičkov je v trenutku poginilo, ostali so pa utrpeli hude poškodbe, notranje krvavitve in počasno propadanje organov, po testiranju pa so bili ubiti.

In tako ostaja vprašanje: zakaj se kljub znanstvenemu napredku še vedno zatekamo k testom na živih živalih? Smo ljudje res tako brezsrčni in pripravljeni storiti vse v imenu znanosti? Na teste se je strogo odzvala tudi kontroverzna organizacija PETA in dejanje obsodila. Samo upamo lahko, da bo v prihodnje manj testov in se bomo v imenu znanosti obračali na varnejše, boljše in novejše metode.

Prejšnji članekKalifornija 4. del: Los Angeles, Santa Monica in Hollywood Hills
Naslednji članekBepanthen nam pomaga že 75 let

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.