TikTok trend: Kako pogosto moški razmišljajo o Rimskem cesarstvu?

Kako pogosto moški razmišljajo o rimskem cesarstvu?
Kako pogosto moški razmišljajo o rimskem cesarstvu? Foto: on perthnow

Na neki točki je pod okriljem Rimskega cesarstva bival vsak četrti človek na Zemlji. Od takrat je minilo tisočletje in pol, zato se z njim danes v glavnem ukvarjajo zgodovinarji. Kar ne pomeni, da stari Rim ni prisoten v kolektivni zavesti. V času predsedovanja Donalda Trumpa so se na primer pojavljala vprašanja, kateremu zblojenemu cesarju je najbolj podoben. Da pa Rimsko cesarstvo najde mesto v vsakdanu koga, ki ni Mary Beard ali zagret oboževalec Asterixa, si pred pojavom tega TikTok trenda ne bi mislili.

Vse se je začelo na Švedskem

View of the famous Colosseum in the city of Rome, at sunset.
Foto: Jose Luis Gallego Aviles on iStock

Švedska vplivnica Saskia Cort je septembra 2022 sledilcem na Instagramu predlagala, naj vprašajo moške partnerje in prijatelje, kako pogosto razmišljajo o Rimskem cesarstvu. Zdaj, leto dni pozneje, se je trend odločil obuditi Artur Hulu, prav tako švedski vplivnež in navdušenec nad zgodovino, ki na Instagramu objavlja pod imenom Gaius Flavius. Ženske je nagovoril, naj vprašajo »može, fante, očete, brate«, kako pogosto razmišljajo o Rimskem cesarstvu, ker jih bo odgovor presenetil. Vprašanje je postalo prava senzacija.

Splet so preplavili posnetki žensk, ki moške presenetijo z vprašanjem »Kako pogosto razmišljaš o Rimskem imperiju?«, ti pa – nekateri bolj, nekateri manj defenzivno – odgovarjajo, da precej.

In kakšen je odgovor?

Ključnik #romanempire je na TikToku presegel milijardo ogledov. Moški niso ponudili enoznačnega odgovora: o Rimskem imperiju razmišljajo od nekajkrat na dan do nekajkrat na mesec. Najde se tudi kdo, ki ga vprašanje zgolj zbega, a večina vprašanih pritrdi, da jim razmišljanje o temi ni tuje.

Zakaj razmišljajo o rimskem cesarstvu?

Kot razlog navajajo vse od akvaduktov in cest do gladiatorjev. Feministične razlage so izpostavile možnost, da fascinacijo nad starim cesarstvom navdihuje patriarhalna rimska družba. Istočasno se je razširil val negodovanj nad »Romansplainingom«, saj naj bi moški, ko jim postavijo vprašanje, začeli neustavljivo in pokroviteljsko navajati zgodovinska dejstva o starem Rimu. Dejstvo je, da nemalo trendov, ki se osredotočajo na en spol, postane viralnih – nedavni primer je »girl dinner«.

Pa ti? Kako pogosto razmišljaš o Rimskem cesarstvu?

@ambarrail

This trend is incredible. Some of the best ones #romanempire #romanempirecompilation

♬ original sound – ambarrai

Prejšnji članekZakaj študenti in dijaki niso upravičeni do izplačila solidarnostne pomoči zaradi poplav?
Naslednji članekAtkinsova dieta: Tedenski jedilnik kot primer

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.