TikTok: Vzpon multimilijonske investicije, ki je obnorel svet

TikTok je aplikacija, ki jo v večini uporabljajo mlajši najstniki ali otroci in je znana po snemanju kratkih video skečev, lip syncih in podobnih videih. Toda kje se je za to popularno aplikacijo vse skupaj sploh začelo?

TikTok je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, ki upravlja z veliko aplikacijami, ki jih dnevno uporablja milijone ljudi. TikTok se je najprej pojavil leta 2016 na Kitajskem pod drugim imenom. Ker je na Kitajskem trgu požel velik uspeh, so ga leta 2017 razširili še na svetovni trg pod imenom TikTok kot ga poznamo danes. A na svetovnem trgu je TikTok že imel konkurenco. To je bila popularna aplikacija Musical.ly, ki je znana po 15 sekundnih lip sync video posnetkih. Z ukinitvijo popularnega Vinea leta 2016, se je veliko Vine zvezd preselilo na Musical.ly in tako je tudi ta aplikacija sproducirala novo serijo zvezd v lip syncanju in »pačenju« pred kamero.

ByteDance je Musical.ly kupil novembra 2017 za 1 milijardo dolarjev ter ga leta 2018 ukinil ter aplikacijo združil s TikTokom. Od takrat je aplikacija požela neverjeten uspeh. Drži rekord z največ prenosi, ki segajo že čez 1 milijardo, prav tako pa je zaradi aplikacije postalo popularnih kar nekaj pesmi in zvezdnikov. Ena takih pesmi je Old Town Road, ki je kasneje postala popularen meme song, danes pa zaradi nje poznamo izvajalca Lil Nas X. S TikTokom pa se je rodila tudi nova generacija zvezd. Trenutno ima največ sledilcev na aplikaciji Loren Gray, ki je svojo pot začela na Musical.ly, in ima skoraj 34 milijonov sledilcev.

TikTok pa je seveda doživel tudi nekaj kontroverznosti. Februarja je namreč moral zaradi določenih nepravilnosti pri ravnanju z osebnimi podatki otrok, mlajših od 13 let, plačati 5,7 milijonov dolarjev kazni.

A tudi to ni ustavilo razvoja aplikacije. Septembra letos je TikTok postal najbolj popularna brezplačna aplikacija v ZDA, ki ni igra.

tiktok logo

Bo TikToku uspelo obdržati vodilno pozicijo ali bo počasi propadel kot Vine? To bomo izvedeli šele, ko se otroci naveličajo snemanja kratkih videoposnetkov in na trg pride kakšna nova, še bolj »zabavna« aplikacija. Do takrat pa bomo očitno morali potrpeti.

Prejšnji članekFerski otoki leta 2020 »zapirajo« vrata turistom
Naslednji članek10 nasvetov za dolgo življenje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.