To bo prva Parada ponosa na Koroškem

To soboto, 12. septembra, bo v Slovenj Gradcu potekala prva Parada ponosa na Koroškem. Po Ljubljani in Mariboru bo tako Slovenj Gradec tretje mesto v Sloveniji, ki bo dobilo svojo parado ponosa.

Z dogodkom opozarjajo na vidnost in pomembnost oseb skupnosti LGBTIQ+ v družbi. Tokrat na Koroškem z geslom o b̶ s t a j a m o !

»Ker verjamemo, da si vsak zasluži dom, kjer se domače tudi počuti, letos prvič korakamo po koroški zemlji. Združeni pod enim geslom kličemo za pravico do ljubezni. Namreč obstajamo. In ostajamo. Naš dom je tu,« so zapisale organizatorice.Množica na shodu

Koroška Parada ponosa

Dogodek se bo pričel z zbiranjem ob 16. uri pred stavbo »Stara komunala« na Partizanski poti 12. Ob 17.00 sledi povorka po ulicah Slovenj Gradca.

Nato na dvorišču »Stare komunale« sledi kulturno-politični program z govori akterjev LGBTIQ+ boja. Poleg njih bodo lahko obiskovalci poslušali literarne in glasbene nastope lokalnih in drugih slovenskih avtorjev in avtoric.

Poezijo bosta recitirala Sara Nuša Golob Grabner in Tom Veber. Za glasbo pa bodo poskrbeli Alina & Luka Kotnik, Filip Vurnik in Dunja.

Sočasno s programom bo v prostorih kulturnega društva raumAU potekala fotografska razstava lokalnih avtoric Sare Nuše Golob Grabner, Nele Poberžnik in Karin Rošker.

Svoje delo bodo predstavili tudi lokalna društva in sorodne LGBTIQ+ organizacije. Na stojnicah se bodo med drugim predstavile organizacije Ljubljana Pride, Kvartir, Iniciativa Kavč, društvo DIH, Maribor Pride in TransAkcija.tri ljudje z zastavo ponosa

Iz junija na september

Dogodek organizira zavod Koroška Pride, center za razvoj enakopravnosti, ki je prva koroška organizacija za zaščito, razvoj in opolnomočenje LGBTIQ+ skupnosti.

Parado ponosa so sprva želeli izvesti v juniju, ki velja za mesec Parade ponosa. Primorani pa so jo bili prestaviti na kasnejši datum, ko bo dogodek izvedljiv v skladu s smernicami NIJZ in tako varen za vse obiskovalce.Srce vseh barv

Že 20. parada v Ljubljani

26. septembra bo v Ljubljani potekala že 20. Parada ponosa. Letos bo sicer namesto tradicionalne množične ljubljanske parade v mesecu juliju več manjših in tudi spletnih dogodkov.

Odvilo se bo tudi več spremljevalnih prireditev. Program, ki se je začel 1. septembra, bo ponudil okrogle mize, delavnice, kviz, razstavo in ljubljanski sprevod.

Ljubljanska Parada ponosa je danes s svojimi 20 leti najstarejša pri nas. Več o njeni zgodovini si bo lahko ogledal vsak po odkritju murala na Metelkovi, kjer bo predstavljena zgodovina slovenske skupnosti LGBT+.

Prejšnji članekSaj ni res, pa je! Trump nominiran za Nobelovo nagrado za mir
Naslednji članekKratka zgodba: Grob

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.