Saj ni res, pa je! Trump nominiran za Nobelovo nagrado za mir

Slika Donalda Trumpa na steni iz opeke

Po vseh šokantnih izjavah in dejstvih, povezanih z ameriškim predsednikom, nas tale najnovejša morda niti ne bo presenetila. Trump je bil nominiran za Nobelovo nagrado za mir. Kaj? Tako je, dejansko je bil nominiran. In kar je še huje, je to, da je to njegova druga nominacija.

Desničarski norveški politik je Trumpa predlagal za nagrado, ki bo podeljena naslednje leto. Skliceval se je na predsednikovo vlogo v mirovnem sporazumu med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati. Politik je dodal, da sam sicer ni velik Trumpov podpornik, vendar mora odbor upoštevati dejstva, ne pa njegovega občasnega vedenja.

Trump se pači in vrže plastenko v zrak

Nominacija seveda ne pomeni, da bo Trump zmagal, saj bo zmagovalec razglašen šele čez dobro leto. Nominirati nekoga pravzaprav ni tako težko, saj so sprejete vse nominacije s strani političnih voditeljev na državni ravni. Za letošnjo Nobelovo nagrado za mir je bilo na primer nominiranih kar 318 kandidatov (zmagovalec še ni znan).

Trump je bil za to nagrado nominiran že leta 2018, in sicer zaradi njegovega poskusa doseči sporazum med Severno in Južno Korejo. Ni pa edini ameriški predsednik, ki je bil nominiran za Nobelovo nagrado za mir. Njegov predhodnik Barack Obama je bil namreč prav tako nominiran in je celo prejel to nagrado leta 2009.

Ne vem, kaj pa vem o tem, vse, kar vem, je na internetu.

Nobelova nagrada za mir ima sicer nekaj zelo znanih prejemnikov, med katerimi izstopajo Martin Luther King Jr, Nelson Mandela in Mati Terezija. So se pa med nominiranci znašla tudi druga kontroverzna imena, na primer Hitler in Stalin. Trumpova nominacija tako sproža kar nekaj polemik, vendar ne toliko, kot jih bo njegova potencialna zmaga.

+ objave

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.