Top 5 trikov, kako zmanjšati screen time

Ni skrivnost, da ljudje preveč časa preživimo na telefonu, nenehno preživljanje časa doma zaradi pandemije pa je to še povečalo. Poleg tega obstaja vedno več raziskav o tem, kakšen vpliv imajo ure in ure preživetega časa za računalnikom in telefonom na naše zdravje. V študiji, objavljeni v Social and Clinical Psychology, so odkrili povezavo med uporabo določenih aplikacij in med slabšim počutjem. Prav tako lahko pretirana uporaba družbenih omrežij vodi v depresijo in občutek osamljenosti. 

tiktok

Seveda so telefoni in pametne naprave v prvi vrsti tukaj zato, da nam pomagajo olajšati vsakdanja opravila, ne pa da nam otežujejo življenje. Zato je dobro, da vemo, koliko časa dnevno dejansko porabimo za brskanje po družbenih omrežjih. Morda te bodo podatki presenetili!

Kako torej porabiti manj časa na telefonu?

Pomisli dvakrat preden se odločiš poseči po telefonu

Glede na podatke iz raziskave, ki jo je opravila agencija Statista, je leta 2019 povprečen človek porabil kar 153 minut na dan na družbenih omrežjih. Lahko si predstavljamo, da je letos ta številka še višja.

Prvi korak do zmanjšanja časa, ki ga preživimo na telefonu, je torej to, da se začnemo zavedati, kdaj in zakaj brskamo po telefonu. Poleg zavedanja pa je super, če uporabiš kakšno aplikacijo, kot sta na primer digitalno ravnovesje in screen time, kjer spremljaš, koliko časa dejansko dnevno porabiš na telefonu. Podatki ne lažejo. Na žalost.

Learning to look up again – controlling your smartphone addiction | Ross Sleight | TEDxLeamingtonSpa

Izbriši aplikacije, na katerih zapraviš največ časa

Ko si enkrat doumel, kje zapraviš največ časa, izbriši tiste aplikacije ali si omeji čas, ki ga lahko preživiš npr. na Instagramu. Iskreno, nihče ne potrebuje več kot 1 uro na dan scrollanja, razen če je to tvoje delo. Tako da kar pogumno, če izbrišeš Instagram ne boš ničesar zamudil, kvečjemu boš kaj pridobil.

aplikacije

Ne hodi spat s telefonom!

How Smartphones Affect Your Sleep

Scrollanje pred spanjem je še ena izmed navad, s katerimi bi morali prenehati. Po raziskavi s Harvarda modra svetloba škoduje našemu notranjemu ravnovesju in negativno vpliva na kvaliteto našega spanca. Če ne moreš takoj zaspati, ko se uležeš v posteljo, zamenjaj scrollanje z branjem knjige in tvoje oči ti bodo hvaležne.

Izklopi nepotrebna obvestila

Res rabiš vedeti vsakič, ko tvoj najljubši vplivnež objavi novo fotko? Res moraš biti prvi, ki si bo ogledal najnovejši YouTube video? Izklopi nepotrebna obvestila, ki ti jemljejo energijo in čas. Video bo čez nekaj ur še vedno tam. Ničesar ne boš zamudil, če ne boš prvi.

aplikacije

Reči prijateljem, naj te pokličejo, namesto da ti pišejo sporočila

moški, ki teče po skalahČe si se odločil jemati znižanje količine screen tima resno, potem je to skoraj najpomembnejši korak. Najverjetneje stvari, o katerih si čez dan pišete s prijatelji v groupchatu lahko počakajo. Prosi prijatelje, naj te pokličejo, če je kaj nujnega. Meme in smešne videe si boš lahko ogledal kasneje.

 

Prejšnji članekRegister nesnovne kulturne dediščine se povečuje: kaj sta sotiš in šamarjanka?
Naslednji članekOkolju prijazen pametni telefon z vrhunsko kamero

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.