Register nesnovne kulturne dediščine se povečuje: kaj sta sotiš in šamarjanka?

V register nesnovne kulturne dediščine sta odslej vpisani novi enoti: to sta sotiš in šamarjanka. Si že slišal zanju?

Ples in Prekmurje gresta z roko v roki in s plesom Prekmurci skrbijo, da se tradicija prenaša iz roda v rod. Zdaj pa sta sotiš in šamarjanka tudi uradno postala del slovenske kulturne dediščine, zato je še pomembneje, da ju ohranjamo.

Kaj je sotiš?

Sotiš je prekmursko poimenovanje za ples v paru tipa sotiš. Ples opredeljuje plesna struktura, sestavljena iz dveh trikorakov naprej ter obrata. V Prekmurju ples imenujejo parni ples tipa sotiš. Sicer je poznan tudi v drugih delih Slovenije, a se je kot del plesne tradicije najbolj ohranil na območju Prekmurja.

Znanje plesa sotiša se v Prekmurju prenaša iz roda v rod. Ples je bil v 19. stoletju zelo razširjen po zahodni in srednji Evropi, najverjetneje je tudi, da je takrat prišel tudi k nam in se tako ohranil do danes.

Šamarjanka

Tudi šamarjanka je prekmurski ples v paru. Je ples z dvodelno strukturo: prvi del vključuje ponavljajočo izvedbo dveh bočnih korakov in polobrata, drugi del pa ponavljajoče polobrate v levo in desno. Tudi šamarjanka je ples v paru, in sicer prekmurska različica vzhodnoštajerske mašarjanke.

Šamarjanka je med Prekmurci še vedno živa in še vedno jo plešejo na različnih plesnih dogodkih. Kdaj je ta ples prišel na slovensko ozemlje ni znano, najverjetneje pa je prišel v našo tradicijo v drugi polovici 19. stoletja.

Šamarjanka played by Prekmurska godba Bakovci & Folklorna skupina KUD Beltinci

Prejšnji članekWHO prvič po desetih letih posodobil smernice za vadbo
Naslednji članekTop 5 trikov, kako zmanjšati screen time

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.