WHO prvič po desetih letih posodobil smernice za vadbo

Svetovna zdravstvena organizacija je prvič po desetih letih posodobila svoje smernice glede priporočene količine fizične aktivnosti. Kaj se je spremenilo? Predvsem se je povečala priporočena količina fizične aktivnosti, ki naj bi jo opravljali vsak dan, kar še posebej velja za starejše in kronične bolnike.

Koliko časa je po novem priporočeno nameniti vadbi?

Nova priporočila za zdrave odrasle med 18 in 64 leti priporočajo od 150 do 300 minut srednje intenzivne aerobne vadbe na teden ali od 75 do 150 minut intenzivne vadbe na teden. Prav tako priporočila vključujejo vaje za moč, ki naj bi jih zdravi in nepoškodovani posamezniki opravljali vsaj dvakrat tedensko in naj bi vključujevale različne mišične skupine.bodibilder

Priporočila za najstnike se razlikujejo: ti naj bi vadbi oziroma srednje do visokointenzivni aktivnosti namenili vsaj uro dnevno.

So priporočila realna?

Na žalost večina ljudi ne dosega niti najnižjega standarda priporočil glede količine dnevne aktivnosti: to je približno 25 % odrasle populacije in kar 80 % najstnikov po svetu. Posledice so lahko zelo hude in vključujejo porast možnosti rakavih obolenj, diabetesa, srčno žilnih bolezni, depresije in zmanjšanje kognitivne funkcije. V poročilu je Svetovna zdravstvena organizacija tudi zapisala, da lahko na mladostnike zmanjšana količina vadbe vpliva negativno tudi z vidika zdrave rasti in razvoja.

moški, ki teče po skalah

Kako zmanjšati čas sedenja?

Ljudje vedno več časa preživimo sede, kar predstavlja velik problem. Sedeče življenje predstavlja eno izmed največjih groženj za naše zdravje. Ljudje, ki živijo sedeče življenje, imajo do 30 % večje možnosti za zgodnjo smrt kot tisti, ki so aktivni.

Zato so v nova priporočila vključeni različni načini, kako to doseči in posledično biti bolj aktiven.

  • Nekaj je bolje kot nič. Prejšnja priporočila so vključevala, da bi morali telovaditi vsaj 10 minut na dan, po novem pa WHO dovoljuje, da si to prilagodimo na svoj način, kajti vsaka oblika gibanja je boljša kot sedenje.
  • V priporočila o dnevni aktivnosti so vključene tudi nosečnice in kronični bolniki, saj slednji statistično več časa preživijo sede. Zanje velja, da morajo minimalno količino tedenske aktivnosti preseči.two men running at park
  • Prav tako je organizacija v priporočilo vključila, naj ljudje zmanjšamo čas, ki ga preživimo za računalnikom oz. telefonom oz. tako imenovani screen time.

Kaj od tega odnesti?

Seveda ni potrebno takoj pričeti noreti in računati, koliko časa prej boš umrl, zato ker večino dneva preživiš za pisalno mizo med učenjem. Preprosto začni blažiti posledice in se več gibati. Namesto gledanja serije pojdi na sprehod. Namesto na kavico, pojdita s prijateljem hodit na bližnji hrib. Najpomembneje je, da najdeš način aktivnosti, ki ti bo ustrezal in ki ga boš lahko večkrat na teden opravljal. Nima pomena, da se siliš s kolesarjenjem, če to ni zate. Najdi šport, ki ti ustreza in začni danes. Telo ti bo hvaležno.

two women walking together outdoor during daytime

Prejšnji članekS to tablico bodo vaše oči vedno zaščitene
Naslednji članekRegister nesnovne kulturne dediščine se povečuje: kaj sta sotiš in šamarjanka?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.