Transfobija J. K. Rowling

Avtorica ene izmed najpopularnejših sag na svetu ima zgodovino kontroverznih komentarjev glede transseksualcev. Na Twitterju je večkrat všečkala komentarje s transfobno vsebino, decembra pa je izrazila svojo podporo Mayi Forstater. Ta je bila odpuščena iz možganskega trusta Center for Global Development v Washingtonu zaradi serije tvitov, v katerih je izrazila svoje nestrinjanje z namenom vlade, da bi ljudem omogočila identificiranje z drugim spolom. Rowlingova je takrat izrazila svoje strinjanje z Mayo, čemur je sledil plaz komentarjev s strani njenih transseksualnih oboževalcev, pa tudi ostalih, ki se z njenim mnenjem ne strinjajo. Mnogi so se sicer z njenim tvitom tudi strinjali.

Prejšnji teden je avtorica Harryja Potterja ponovno objavila kontroverzni tvit, tokrat se ni strinjala s člankom na medijski platformi Devex. Ta je imel naslov Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate, vseboval je torej besede: ljudje, ki imajo menstruacijo.

Rowlingova je sarkastično pripomnila, da je za definicijo ljudje, ki imajo menstruacijo, nekoč obstajala beseda. V mislih je seveda imela besedo ženske. Njeni sledilci in ostali uporabniki so jo v komentarjih podučili, da imajo menstruacijo tudi transseksualni moški, ki so še v tranziciji, ter ženske, ki iz različnih razlogov nimajo menstruacije. Rowlingova je odgovorila z novim tvitom.

V komentarjih je bila obtožena laži glede svoje ljubezni do transseksualcev, pa tudi tega, da trenutno, ko ljudje povsod po svetu protestirajo in se borijo za pravice temnopoltih, res ni pravi trenutek za tovrstne komentarje. Rowlingovo so že večkrat označili za TERF (trans-exclusionary radical feminist), torej za radikalno feministko, ki izključuje transseksualce. LGBT organziacija GLAAD je izjavila, da Rowlingovo s svojimi tviti izraža pripadnosti ideologijam, ki namenoma izkrivljajo dejstva o spolni identiteti in transseksualcih. Poleg tega GLAAD trdi, da leta 2020 ni nobenega izgovora za napadanje trans skupnosti.

Komentarji na izjave slavne pisateljice pa niso izražali samo jeze, kritike, podpore ali pa jo poskušali podučiti; mnogi so bili žalostni in razočarani. Marsikateri transseksualec je kot otrok namreč navdušeno bral njene knjige in se z veseljem poistovetil z junaki. Zanje je mnenje Rowlingove še posebej hud udarec. Svetlo točko mnogim predstavlja igralka Emma Watson, ki je že večkrat izrazila svojo podporo transseksualni skupnosti.

Emma Watson

Prejšnji članekVse kar rabiš vedeti o nadaljevanju lige NBA
Naslednji članekBitka humorja: Ženske vs. moški

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.