Tretjina dijakinj razmišlja o lepotni operaciji, enako le vsak deseti dijak

Unhappy Teenage Girl Sitting In Bathroom Looking At Scales And Tape Measure
Foto: Daisy-Daisy iz iStock

Mladi so zaradi interneta in družbenih omrežij na dnevni ravni izpostavljeni poplavi nemogočim lepotnim standardom, seksualiziranim podobam in neresničnim idealom oziroma življenj. Nedoseganje vseh teh nerealnih in grafično obdelanih ima slab vpliv na počutje in duševno zdravje mladostnikov. Že tako so v občutljivem obdobju svojega življenja, kjer se učijo sprejemanja svojega telesa in razvijanja lastne osebnosti. Zaradi navala idealov lahko postanejo z videzom obsedeni, nezadovoljni ali pa imajo tudi občutke manjvrednosti.

Anketa osnovnošolcev tretjega triletja in srednješolcev na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si je pokazala svoje rezultate. Kaj je pokazala raziskava, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede?

Tretjina dijakinj razmišlja o izboljšanju videza z operacijo

Raziskava je pokazala, da kar 33 % dijakinj razmišlja o izboljšanju videza z operativnim posegov. Takih učenk je v zadnji triadi osnovne šole skoraj četrtina (24 %). Pri fantih je situacija drugačna, saj o spremembi videza z operacijo v osnovni šoli razmišlja 10 % fantov, v srednji šoli pa delež pade na 6 %.

Že v osnovni šoli kar 45 % najstnikov svoj obraz in telo primerja s popolnimi podobami »vplivnežev« in »vplivnic« ter drugačnih zvezdnikov na spletu. Zaradi tega so tudi nezadovoljni s svojim videzom. Skoraj petina (18 %) najstnikov poroča, da to počne pogosto. Ta delež se v srednji šoli še nekoliko zviša, saj se kar 59 % najstnikov primerja z vplivneži, skoraj četrt (23 %) pa jih to počne pogosto.

Single sad teen holding a mobile phone lamenting sitting on the bed in her bedroom with a dark light in the background
Foto: AntonioGuillem iz iStock

Kljub temu raziskava kaže, da več kot polovica najstnikov meni, da so slike vplivnežev in zvezdnikov pogosto nerealne in obdelane, da so videti popolne, ter bi jih zato morali označiti kot neresnične. V zadnji triadi osnovne šole se s tem strinja 52 % mladih, v srednji šoli pa 58 % mladih.

Slabo počutje, ko nekdo ne odgovori na sporočilo

Gledanje slike svojih prijateljev na spletu je prikazalo še nekoliko bolj odmevne rezultate. Kar 47 % osnovnošolskim najstnikom se zdi, da so življenja drugih boljša kot njihova. Pri srednješolcih je ta številka še višja, saj se to zdi kar 61 % mladih v srednjih šolah. Posledica vsega tega je, da tretjina mladih včasih, skoraj devetina pa pogosto svojo sliko, ki jo naredijo z mobilnim telefonom, opremi s filtri ali drugače izboljša. Seveda z željo, da bi bili na sliki videti čim boljše.

Situacije na internetu imajo negativen vpliva na počutje najstnikov tako v osnovni kot srednji šoli. Najslabše se mladi počutijo, če so izključeni iz zasebne skupine sošolcev na družbenih omrežjih ali aplikacijah. 53 % osnovnošolcev in 57 % srednješolcev se v teh primerih počuti slabo. Če se nekdo na spletu iz njih norčuje, se zaradi tega neprijetno počuti 42 % osnovnošolskih in 51 % srednješolskih najstnikov. Podobno je v primeru, če niso povabljeni na zabavo, slike le te pa vidijo na spletu (45 % osnovnošolcev in 49 % srednješolcev).

V primeru, da nekdo dolgo ne odgovori na njihovo sporočilo, se slabo počuti 44 % osnovnošolskih in 42 % srednješolskih najstnikov. Prejem negativnih komentarjev na svoji objavi na spletu je nekoliko nižji, saj se v tem primeru slabo počuti 31 % osnovnošolcev in 38 % srednješolcev. Še nižje pa je v primeru, da nihče ne všečka njihove objave. Zaradi tega se slabo počuti 28 % najstnikov v osnovi šoli in 36 % najstnikov v srednji šoli.

Working, Ukraine, Adult, Blogging, Business
Foto: Inside Creative House iz iStock

Mladi občutijo pomanjkanje spanca zaradi uporabe interneta:

 • 7. razred – 37 %
 • 8. razred – 44 %
 • 9. razred – 54 %
 • Srednja šola – 64 %

Mladi menijo, da so ljudje na internetu bolj nesramni in zlobni kot v živo:

 • 7. razred – 42 %
 • 8. razred – 56 %
 • 9. razred – 60 %
 • Srednja šola – 67 %

Mladi menijo, da je pritisk vrstnikov na spletu velik:

 • 7. razred – 17 %
 • 8. razred – 28 %
 • 9. razred – 33 %
 • Srednja šola – 36 %
Raziskava o počutju mladostnikov zaradi objav na internetu
Raziskava o počutju mladostnikov zaradi objav na internetu

Anketa na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si

Anketo so izvedli v okviru aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta 2022 na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Fakulteti za družbene vede. Anketa je potekala v februarju in marcu 2022. Bila je dela paketa aktivnosti, ki so ga pripravili za osnovne in srednje šole. Paket so lahko naročili učitelji, ki so želeli izpeljati aktivnost s svojimi učenci na temo varne rabe interneta. Anketo je izpolnilo 486 učencev in 246 dijakov.

Urednik portala Student.si

VIRsafe.si
Prejšnji članekAmazon Prime dobil veliko prenovo, ravno ob pravem času
Naslednji članekZakoni, ki vračajo Slovenijo na pravo pot, sodeč po stranki Gibanje Svoboda

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.