Amazon Prime dobil veliko prenovo, ravno ob pravem času

Nov videt Amazon Prime.

V letu 2022 imamo tudi v Sloveniji veliko ponudbo pretočnikov. V državo je ravno vstopil Disney+, v začetku leta je k nam prišel HBO Max, ki je prej deloval v manjši verziji HBO GO, prav tako imamo že nekaj časa tudi Netflix, Apple+ in Amazon Prime. Ravno zadnji Amazon je v Sloveniji morda najmanj znan. Najverjetneje tudi zato, ker podjetje Amazon v prvi vrsti ni pretočni ponudnik, ampak prodajalec različnih izdelkov. Vseeno ima Amazon Prime veliko ponudbo vsebin, najbolj znani sta serija The Boys in avtomobilistična oddaja The Grand Tour. Prav tako pa je bil eden prvih resnih konkurentov Netflixu.

Pri Amazonu so se odločili, da po več letih obnovijo videz spletne strani in aplikacije na telefonih, tablicah in TV-zaslonih.

Nov videz Amazon Prime ali »kje sem to že videl«

V naslednjih nekaj tednih bo Amazon predstavil nov videz Prime Videa za Android in povezane naprave, vključno s pametnimi televizorji, opremo za pretakanje Fire TV, Roku, Apple TV, Android TV in igralnimi konzolami. Pri Amazonu pravijo, da je bil nov videz zasnovan tako, da je manj kompleksen in preobremenjujoč za uporabnike. Končni rezultat pa v veliki večini spominja na nekatere konkurente.

Glavna navigacija Prime Video je po novem premaknjena na levo stran zaslona in je zdaj navpični stolpec ikon. Teh šest glavnih področij pokriva Search, Home, Store, Live TV, Free in My Stuff.

V stilu Netflixa je Amazon na domači zaslon dodal listo 10 najbolj priljubljenih stvari. Zato lahko uporabnik lažje vidi, kaj je trenutno popularno. Prav tako bo lahko potencialni novi naročnik pred uradnim začetkom brez večjih težav videl, kaj bo z naročnino dobil, saj Amazon na Primu ponuja tudi filme, ki jih lahko kupiš dodatno ali si jih za kratek čas izposodiš. Oddaje in filmi, ki so všteti v naročnino, so v opisu označeni z modro kljukico, medtem ko bo vsebina, ki zahteva izposojo ali nakup, imela zlato ikono nakupovalne vrečke.

Netflix.
Foto: afra32 iz Pixabay

Prav tako se bo po novem med iskanjem filmov ali serij ob obstanku na ikoni začel predvajati predogled filma ali serije. To seveda ne bo novost, če ima naročnik med svojimi pretočniki tudi Netflix.

Preoblikovanje za lažjo uporabo

Preoblikovanje Prime Video je bil 18-mesečni projekt. Nov videz je nadzoroval Ben Smith, Amazonov podpredsednik izdelkov za Prime Video in Prime Studios. Smith je isti izvršni direktor, ki je leta 2017 vodil preoblikovanje ameriškega pretočnika Hulu. Hulu je poskušal na novo odkriti uporabniški vmesnik ter spremeniti videz in s tem šel predaleč v novo smer. Naročniki so hitro izrazili nezadovoljstvo in podjetje je porabilo več mesecev za obvladovanje nekaterih sprememb in vračanje k znanemu.

Takšnih skrbi pri Amazonu ni, saj je njihovo preoblikovanje premišljeno in preračunljivo in zelo manj drzno. To je vidno tudi v končnem rezultatu, saj je nova podoba Amazona izrazito podobna Netflixu in Disney+. Amazon je pred tem izvedel obsežno testiranje uporabnosti in raziskavo uporabnikov, pri čemer je ugotovil, da so ljudje na splošno zelo hitro sprejeli spremembe. Glede na vse večjo podobnost med vsemi aplikacijami to ni presenetljivo.

Prime Video ima nov videz, vendar so priljubljene funkcije, kot so večuporabniški profili in integracija Alexa, še vedno prisotni. Tako kot prej ima stran še vedno veliko promovirane vsebine in Amazonovim naročnikom še vedno poskuša naložiti naročnine na vsebine drugih oseb.

Pomanjkljivosti ostajajo, čas prenove ni naključje

Nekateri minusi so še vedno prisotni: TV sezone so še vedno predstavljene na nenavaden način, prav tako včasih lahko Amazon še vedno loči 4K in HD različice istega filma. Nekatere od teh organizacijskih odločitev so posledica že prej omenjenega dejstva, da Amazon še vedno prodaja veliko vsebine, medtem ko morajo konkurenti skrbeti samo za to, da vam dovolijo pretakanje.

Po začetni fazi novega videza bo nov dizajn v naslednjih mesecih prišel tudi na iOS in na splet. Novega videza pa ne bodo mogli imeti vsi. Ljudje, ki Amazon Prime Video spremljajo preko PlayStationa 3 ali Apple TV-ja izpred leta 2012 ne bodo dobili možnosti nadgradnje.

Lord of the Rings.
Razlog za prenovo je tudi prihajajoča serija, ki bo zvišala število naročnikov.

Čas nadgradnje pa seveda ni naključje. Amazon bo v naslednjih mesecih začel s predvajanjem ameriškega nogometa. Za ljubitelje fantazije in filmoljube bo na pretočnika kmalu prišla serija Lord of The Rings: The Rings of Power. Amazon je za pravice in v serijo vložil več sto milijonov evrov. Zato ni čudno, da pred septembrsko premiero želijo izboljšati videz in uporabnost same strani.

VIRThe Verge
Prejšnji članekVarovanje živali v vročini je izjemno pomembno
Naslednji članekTretjina dijakinj razmišlja o lepotni operaciji, enako le vsak deseti dijak

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.