Prstani moči, vse o seriji Gospodarja prstanov

Prstani moči, serija Gospodar prstanov z glavnim napovednikom
Prstani moči, serija Gospodar prstanov z glavnim napovednikom

Gospodar prstanov: Prstani moči (The Lord of the Rings: The Rings of Power) je Amazonova serija, ki bo svojo premiero doživela 2. septembra 2022. Luč sveta je ugledal glavni napovednik serije, ki ga je Amazon objavil na vseh omrežjih. Vredno je omeniti, da so bili ustvarjalci do tega trenutka z napovedniki in fotografijami zelo skopi. V nadaljevanju prispevka najdeš vse informacije o prihajajoči seriji Gospodarja prstanov z naslovom Prstani moči.

Napovednik za serijo Prstani moči

Amazon je le nekaj dni pred dogodkom San Diego Comic Con, kjer so zakupili največjo dvorano za predstavitev serije, izdal glavni napovednik. Serija The Rings of Power oziroma Prstani moči (morda Prstani mogote?), bo svojo premiero doživela 2. septembra na pretočniku Amazon Prime. Ob izidu prvih bolj pomembnih fotografij, smo že pisali v prispevku Napovednik serije Gospodar prstanov: Prstani moči in prvi nemir oboževalcev. 

Igralska zasedba, režiserji in ustvarjalci

Ustvarjalca serije sta novinca J. D. Payne in Patrick McKay, ki sta bila pred tem v bližini projektov J. J. Abramsa, kar bo poznavalcem povedalo že dovolj. Amazon Studios je največjo serijo vseh časov predal v roke neizkušenemu paru, ki pa naj bi bila kljub temu zelo izobražena, kar se tiče Tolkienovega sveta. Če se bo to pokazalo tudi pri seriji, bomo videli.

 • Galadriel – Morfydd Clark
 • Elrond – Robert Aramayo
 • Durin IV – Owain Arthur
 • Isildur – Maxim Baldry
 • Celebrimbor – Charles Edwards
 • Elendil – Lloyd Owen
 • Gil-galad – Benjamin Walker
 • Al-Pharazon – Trystan Gravelle
 • Tar-Miriel – Cynthia Addai-Robinson
 • Finrod – Will Fletcher
 • Bronwyn – Nazanin Boniadi *
 • Arondir – Ismael Cruz Cordova *
 • Sadoc Burrows – Lenny Henry *
 • Elanor »Nori« Brandyfoot – Markella Kavenagh *
 • Disa – Sophia Nomvete *
 • Halbrand – Charlie Vickers *

*pomeni izmišljen lik, ki ga ni v Tolkienovih delih

The Rings of Power je serija, ki mora zadovoljiti eno največjih baz oboževalcev v zgodovini
The Rings of Power je serija, ki mora zadovoljiti eno največjih baz oboževalcev v zgodovini

Prvi dve epizodi je režiral J. A. Bayona, ki je znan po filmih Sirotišnica (The Orphanage), Nemogoče (The Impossible), Jurski svet: Padlo kraljestvo in Sedem minut čez polnoč (A Monster Calls). Štiri epizode je posnel Wayne Yip, ki je v preteklosti posnel nekaj epizod serij Doctor Who, The Wheel of Time, Doom Patrol, Preacher in Salem. Dve epizodi pa je posnela Charlotte Brändström, ki je v preteklosti posnela nekaj epizod serij Jupiter’s Legacy, The Witcher, The Outsider, Talenti v belem, Chicago P.D., Arrow, FBI in nekaj drugih, manj znanih serij.

Za glasbo v seriji je večinsko poskrbel Bear McReary, ki je najbolj poznan po glasbi za računalniško igro God of War. Na pomoč mu je pri glavni skladbi za serijo priskočil še Howard Shore, ki ga ni potrebno predstavljati.

Prstani moči so predstavili tudi svoje Orke
Prstani moči so predstavili tudi svoje Orke

Pravice za serijo Prstani moči

Serija je v izdelavi že nekaj let, odkar je Amazon za 250 milijonov dolarjev kupil pravice s strani Tolkien Estata. Dolgo se je ugibalo, katere pravice Amazon in ustvarjalci sploh imajo. V enem izmed intervjujev smo lahko izvedeli, da imajo na voljo pravice za knjige Hobit, trilogijo Gospodar prstanov in dodatke v tretjem delu le te. Nobenega Sillmariliona ni na voljo, čeprav se govori, da naj bi prihajalo do internih dogovorov glede implementacije stvari iz omenjenega opusa. Pomembno je dodati tudi to, da ustvarjalci serije sodelujejo s strokovnjaki in učenjaki Tolkiena. Slednje je prav tako veliko vprašanje, saj so bili s serije odpuščeni tisti, ki so splošno veljali za največje poznavalce in branike Tolkiena ter njegove zapuščine. Eden izmed njih je bil prav Tom Shippey, ki naj bi bil odpuščen zaradi tega, ker je ustvarjalcem govoril, da uničujejo Tolkienov svet.

Prstani moči: Serija, obsojena na propad?

Veliko je že bilo napisanega o prihajajoči seriji, predvsem o odstopanju od Tolkienovega dela in slabši kakovosti od Jacksonove trilogije, katero ime si je serija nekoliko sposodila. Glavno vprašanje je bilo vedno le eno. Katere pravice imajo na voljo ustvarjalci? Spomnimo se, da je Amazon pravice od Tolkien Estate kupil za kar četrt milijarde ameriških dolarjev v serijo pa vložil že več kot 500 milijonov dolarjev.

Serija Gospodar prstanov ima že nekaj časa ime, glavne like, podobo in še marsikaj. Kljub temu pa še ni prepričala oboževalcev ene največjih franšiz na svetu. Celoten potek težav serije The Rings of Power si lahko prebereš v našem prispevku Prstani moči, serija obsojena na neuspeh.

V nadaljevanju najprej glavni dražilec napovednik (teaser), pod njim pa še glavni napovednik, ki je bil premierno prikazan na največjem filmskem dogodku San Diego Comic Con.

The Lord of the Rings: The Rings of Power – Main Teaser | Prime Video

San Diego Comic Con je gostil ustvarjalce serije Prstani moči, ki so v dvorani H pred več tisoč oboževalci spregovorili o prihajajoči seriji. Kontroverznih vprašanj so se povečini izognili, predstavljen je bil košček glasbe za katero bo skrbel Bear McReary (igra God of War). Premierno pa tudi glavni napovednik serije The Rings of Power.

The Lord of the Rings: The Rings of Power - SDCC Trailer

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVrtno pohištvo za uživanje na prostem
Naslednji članekV vesolju že tretji slovenski satelit

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.