Vrtno pohištvo za uživanje na prostem

Lesena miza in stoli na vrtu

Poletje je čas piknikov in druženja na vrtu. Urejen vrt in urejena okolica sta pomembna za prijetno izkušnjo, potrebujete pa tudi kvalitetno in udobno zunanje pohištvo, kjer boste preživeli večino časa. Ko govorimo o zunanjem pohištvu, mislimo na vrtne garniture, stole, mize, ležalnike in podobno, pa tudi vso ostalo opremo za shranjevanje zunanjih potrebščin, brez katere ne gre. Če je vaš namen res preživljati veliko časa zunaj, bo kvalitetno vrtno pohištvo pripomoglo h končnemu videzu vašega vrta, kjer boste z veseljem gostili družino, sosede in prijatelje.

Nepogrešljivo vrtno pohištvo

Vrt je najboljši prostor za preživljanje toplih poletnih dni. Ker pa se hiše med seboj razlikujejo in posledično tudi njihovi vrtovi, je treba vsak vrt obravnavati individualno. Velikokrat se zgodi, da lastniki za svoje vrtove kupijo neprimerno vrtno pohištvo. Ti kosi pohištva so lahko preveliki za vrt in so v napoto ali pa niso udobni in ne zadovoljijo potreb lastnikov. Najpogosteje je razlog za to, slabo poznavanje kosov vrtnega pohištva in umestitev pohištva v vrt, ki za to ni primeren.

Pri večini vrtov so v središču vrtna miza in stoli. Nadomestek so lahko vrtne garniture, zagotovo pa je največkrat osnova miza s sedeži. Glede na velikost vrta se lahko odločate za različne velikosti vrtnih miz in števila vrtnih stolov. V primeru, da je vaš vrt res majhen in je namenjen le eni ali dvema osebama, uporabite gugalnike ali drugo vrsto udobnih sedežev, ki služijo več namenom.

Poleg vrtne garniture oz. mize in stolov je pri vrtu pomembna tudi zagotovitev sence pred soncem. Glede na velikost vrta so priljubljeni preprosti senčniki, če vam dopušča prostor pa tudi paviljoni ali vrtni šotori. Ti vas ne bodo ščiti le pred soncem, ampak tudi pred dežjem. S temi dodatki vas vreme ne more presenetiti.

Vrtno pohištvo, ki je prav tako priljubljeno, so zagotovo vrtne škatle za shranjevanje. Vanje lahko pospravite blazine in podobno, da se ne poškodujejo, ko jih ne uporabljate. Škatle za shranjevanje lahko načeloma uporabljate tudi kot dodatno sedišče, kar pride prav pri velikem številu gostov. Velikokrat bo škatla za shranjevanje del vrtne garniture.

Miza in stoli

Vrtno pohištvo v različnih stilih

Vrtno pohištvo se med seboj razlikuje po svojih oblikah in stilu. Najbolj priljubljeni so preprosti stili, ki so vedno v modi. Tako vam vrtnega pohištva ni potrebno pogosto menjavati. Vrtne sedežne garniture in ostali dodatki imajo pogosto ravne linije, ki so v zemeljskih barvah, kot so bela, črna, siva in rjava. Taki kosi se najlepše podajo v vrtove in ne izstopajo.

Spet drugi pa imajo radi nekaj barve v svojem vrtu in kombinirajo naravne barve z bolj živimi barvami. To se najbolj enostavno naredi z blazinami različnih barv, ki hkrati pripomorejo tudi k udobju. Ko se odločate za stil svojega vrta naj bo v sožitju s stilom hiše in notranje opreme. Tako se bo celotna hiša med seboj dopolnjevala in kose pohištva boste lahko v nujnih primerih celo kombinirali med seboj.

Najboljši materiali za vrtno pohištvo

Vrtno pohištvo je izdelano iz različnih materialov. Ti materiali morajo biti trpežni, saj stojijo zunaj. Poleg tega morajo biti materiali odporni na različne zunanje vplive. To pomeni, da ne zbledijo zaradi sonca in so vodoodporni. Kvaliteten material je pomemben še posebej, če boste imeli vrtno pohištvo zunaj čez celo leto in ga pozimi ne boste pospravljali. Velika prednost pri izbiri materiala je tudi minimalno vzdrževanje.

Izbira materiala za vrtne garniture in ostalo pohištvo bo odražala stil vrtnega pohištva. Načeloma so namreč kosi pohištva iz določenega materiala izdelani v določenem stilu. Med bolj priljubljeno izbiro spada ratan, ki velja za izjemno odporen, vzdržljiv in udoben material. Zanj je značilna tudi dolga življenjska doba in zato ni čudno, da boste v velikih vrtovih zasledili pohištvo iz tega materiala.

Potem se za vrt uporablja tudi lahek aluminij ali pa premazano jeklo. Oba prav tako slovita po svoji vzdržljivosti in sta odlična materiala za industrijske stile. Seveda pa ne smemo pozabiti lesa, ki bo v vsak vrt prinesel še dodatno toplino. Največja pomanjkljivost lesa je njegovo vzdrževanje, saj gre za nekoliko bolj občutljiv material.

Vrtne garniture so obvezna

Vrtne garniture so odlično nadomestilo za vrtno mizo in stole. Vrtne garniture namreč pridejo v kompletu in takoj imate priskrbljene že vse osnovne kose pohištva. Pri vrtnih garniturah morate najprej presoditi, kako veliko vrtno garnituro želite postaviti na vaš vrt. Za najmanjše vrtove pridejo v poštev tridelne vrtne garniture, torej miza in dva sedeža. Pri takih je lahko možnost tudi ta, da se vsi kosi pohištva zložijo in jih enostavno pospravite, ko jih ne potrebujete.

Največje vrtne garniture pa so lahko tudi šestnajstdelne in pridejo v poštev le za zelo velike vrtove. Pri nekaterih sedežnih garniturah gre samo za mizo s sedeži, pri drugih pa so lahko sedišča v obliki klopi ali sedežnih garnitur. Najdejo se tudi taki modeli, ki imajo zraven stolčke za noge, pa ležalnike z nastavljivimi naslonjali in podobno. Če boste vrtno garnituro največkrat uporabljali za piknike, naj bodo stoli udobni in z dovolj visokimi naslonjali in visoko mizo. Če pa je primarni namen vrtne garniture uživanje, pa se lahko poigrate z nizkimi mizami in nižjimi naslonjali, ki vam bodo omogočali popolno sprostitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.