Reddit bo prodajal svoje NFT-je

reddit, logo, social
Foto: WeDevlops_com iz Pixabay

Reddit je socialno omrežje, ki združuje vlogi foruma in strani s spletnimi novicami. Uporabniki lahko objave komentirajo in jim dajo up-vote/down-vote.  Objave so urejene po tematskih sklopih imenovanih subreddit in pregovorno je ni teme, za katero ni subreddita. Največji med njimi je (logično) »r/announcements« s 154 milijoni sledilcev, nato pa »r/funny« s 40 milijoni. Vsak mesec je objavljenih 11 milijonov objav in 2 milijardi komentarjev.

Za razliko od drugih socialnih omrežij, Reddit zelo previdno vključuje funkcije, ki dišijo po samopromociji in oglaševanju. Šele pred petimi leti smo uporabniki dobili možnost, da si dodamo sličico avatarja in preprost zid objav na svojem profilu – nekaj kar Facebook ponuja že od svojega začetka leta 2004. Večina avatarjev so le variacije Reddit maskote Snoo, a to se morda spreminja.

Reddit se spogleduje z NFT-ji

Reddit je uvedel nove avatarje imenovane Collectible Avatars, ki jih uporabniki lahko najdejo na r/CollectibleAvatars. Ti niso le nadgradnja zdajšnjega sistema Reddit Avatar Builder, ki ti omogoči, da sestaviš svojega avatarja, pri čemer lahko izbiraš med široko ponudbo pričesk, kap, modnih dodatkov in podobno. Novi Collectible Avatars bodo avtorska dela umetnikov podprta z blockchain tehnologijo. Reddit se je v svoji otvoritveni izjavi izognil kratici NFT, vendar kadar v istem stavku preberemo besedi umetniška dela in blockchain, lahko sklepamo kam pes taco moli. Gre za NFT-je, nekoliko kontroverzen stranski produkt blockchain tehnologije, na kateri temelji tudi trg kriptovalut.

Reddit avatarji
Foto: on Reddit

Kaj so NFT-ji?

NFT-ji so nepretvorljiva (non-fungible) kriptovaluta. Medtem ko običajen denar, bitcoini in Ethereum kovanci veljajo za izmerljive (vrednost vsakega bitcoina je enaka vrednosti kateregakoli drugega. Vrednost 10-evrskega bankovca je enaka vrednosti dveh 5-evrskih), za NFT to ne velja. Tu je vsak kovanec ali žeton unikaten. Ko kupimo NFT, smo kupili lastništvo in uporabniške pravice do originalne verzije vsebine. Vsaj v teoriji. V večini primerov avtor dela ohrani ekskluzivne pravico do svojega dela, kupec NFT-ja pa dobi le digitalno potrdilo, da je lastnik izvorne verzije datoteke. Te datoteke so lahko skoraj karkoli – nekdo je kot NFT prodal prvi tvit direktorja Tweeterja.

Nov sistem prodaje NFT-jev

Novi Redditovi avatarji se sicer ne bodo prodajali preko Reddita tamveč na trgih NFT-jev, kot sta OpenSea in SuperRare. Reddit si bo prisvojil 5% od prodaje. Kot to velja za NFT-je, bo obstajalo le omejeno število kopij nekega avatarja oz. omejeno število potrdil o lastništvu. Uporabniki bomo zakupljene avatarje lahko upravljali preko Reddit denarnice imenovane Vault.

Ali je Redditova poteza prava?

Pojavlja se veliko pomislekov o tem, ali je to dobra poteza. Po eni strani tako poslovanje spodbuja umetnike, njihovim delom pa daje večjo finančno in duhovno vrednost (konec koncev so NFT-ji le potrdila o originalu, ki pa lahko ima v digitalnem svetu neskončno število identičnih in enako kvalitetnih kopij). Po drugi strani je takšna komercializacija platforme v nasprotju z mnenjem mnogih uporabnikov. Reddit naj bi temeljil na skupnosti, community-ju, kjer ni prostora za finančne mahinacije. Še ena kritika pa prihaja iz vrst ekologov. Opozarjajo da je tehnologija, ki omogoča NFT-je, energijsko zelo potratna in okolju škodljiva.

VIRThe Verge
Prejšnji članekMariborski Lent odšel v prenovo! Kako bo videti prenovljeni Lent?
Naslednji članekVrtno pohištvo za uživanje na prostem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.