Mariborski Lent odšel v prenovo! Kako bo videti prenovljeni Lent?

Mariborski Lent se prenavlja
Mariborski Lent se prenavlja Foto: I love takeing photos and i think that is a really great opportunity for me to share them iz iStock

Pravkar se pričenja obnova Lenta, podpisana pa je tudi pogodba za izgradnjo nove brvi čez Dravo. Investicija, s katero bo levo nabrežje Drave dobilo novo podobo, je ocenjena na 7,7 milijona evrov, od tega bo 2,4 milijona evrov prispevala Evropska unija preko mehanizma Celostnih teritorialnih naložb (CTN). Za izvedbo del bo poskrbelo Cestno podjetje Ptuj, ki naj bi z deli zaključilo do 30. maja 2023.

Prenova Lenta v Mariboru bo potekala eno leto

Uredili bodo več kot kilometer dolgo in okoli 24.000 kvadratnih metrov veliko območje od Studenške brvi na zahodni strani do Vodnega stolpa na vzhodni strani. V prvi fazi bodo preuredili zahodni del Lenta med Studenško brvjo in Ribiško ulico, nato bodo v dveh etapah nadaljevali proti vzhodu do Vodnega stolpa.

Na zahodnem delu Lenta bo promet zaradi del zaprt, obvoz pa bo urejen po Koroški cesti in Ribiški ulici. Zapora zahodnega dela Lenta naj bi trajala do oktobra. Prebivalci Lenta z dovolilnico za parkiranje v coni 4 bodo v tem času lahko parkirali pod Titovim mostom ali na parkirišču med Kopališčem Pristan in Lavričevo ulico. Garažne hiše bodo nemoteno delovale naprej. Obnova Lenta pomeni tudi konec tako imenovane bele cone na tem območju, kar pomeni, da obiskovalci tu ne bodo mogli več parkirati.

Med Vodnim stolpom in Studenško brvjo bo obnovljeno celotno cestišče, tlakovane bodo površine za pešce in pred gostinskimi vrtovi. Preurejena bo tudi sprehajalna pot med tržnico in Študentsko brvjo, Lent pa bo dobil več zelenih površin in dreves. Na območju Lenta bodo vzpostavili sistem shared space oziroma območje skupnega prometnega prostora. To pomeni, da si bodo motorna vozila enakopravno delila cesto s kolesarji in pešci. Občina bo na tem območju zagotovila tudi električno vozilo Maister, ki bo namenjeno predvsem stanovalcem Lenta.

VIRRTV SLO
Prejšnji članekLuka 1: Luka Dončić in prve košarkarske superge
Naslednji članekReddit bo prodajal svoje NFT-je

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.