Prstani moči, serija obsojena na neuspeh

Prstani moči, serija Gospodarja prstanov
Prstani moči, serija Gospodarja prstanov Foto: on amazon

Prstani moči, serija Gospodarja prstanov (The Rings of Power) je Amazonov poskus adaptacije Tolkienovih del. Bližje premieri prvega dela kot smo, vse bolj se zdi, da gre za serijo, ki je obsojena na neuspeh, če ne celo propad. Vsekakor je zanimivo, da praktično nič znanega o seriji, kar smo videli do sedaj, ni prepričalo oboževalcev Tolkiena ali vsaj oboževalcev trilogije Petra Jacksona. Kaj vse je šlo narobe, da je serija, ki bi po vseh pravilih morala biti na vrhuncu priljubljenosti hitro občutila gnev oboževalcev še pred svojim izidom 2. septembra 2022?

Prstani moči s fotografijo dreves Valinorja

Amazon je najprej delil zemljevid Srednjega sveta, ki je vključeval otok Numenor. To je pomenilo, da bi se serija po vseh pravilih morala dogajati v drugem veku. Ker v tistem času pravice za prirejanje še niso bile javno znane, je bilo vse skupaj odeto v tančico skrivnosti. Nekatera mesta in delčki zemljevida so bili obenem vidna le v knjigah Nedokončane zgodbe in Silmarillion, ki jih Tolkien Estate nikakor ne želi dati iz rok. V pogledu nazaj se je v pogovorih za serijo marsikaj spremenilo s smrtjo Christopherja Tolkiena, očitno zadnjega branika očetovih del, če je dejansko imel kaj pri tem.

Nedolgo pred tem so na svojih družbenih profilih pod imenom LoTR on Prime pokazali tudi slike igralk in igralcev. Že to je bilo dovolj, da so nekateri oboževalci skočili v zrak, saj samo obrazi igralcev ne povedo nič. Prisotne je bilo veliko rasne diverzitete, s čimer bi lahko popravili tisto, kar so kritiki zamerili Hollywoodu in po novem tudi Tolkienu, ki je pisal angleško mitologijo. To ni pomenilo, da so oboževalci rasisti, temveč so se že takrat zbali, da bo spreminjanja preveč.

Preveč nejasnosti, da bi pomirile oboževalce Tolkiena

Tolkienovi oboževalci so velika množica, saj gre od vseh največjih franšiz za najstarejšo in tisto z najmanj filmi oziroma serijami. Za razliko od J. K. Rowling, ki se je pred leti uklonila kritikam in po tem, ko je spremenila zgodovino svojega dela, ugotovila, da ji uklanjanje kritikom ne odgovarja, je imel Tolkien drugačno zgodbo. Povsem izmišljen svet, ki je bil ustvarjen z željo po tem, da Angliji zagotovi svojo mitologijo in nima nobene povezave z resničnim svetom. Čarovniški svet pa je čarovnijo postavil v resnični in obstoječi svet, a gre kljub temu za izdelek avtorice, ki ga ni potrebno spreminjati, četudi pade še pod toliko kritik.

Spomnimo se Izganjalk duhov iz leta 2016, ki je bil eden najslabših filmov vseh časov. Film je imel jasno začrtan cilj – ustvariti povsem žensko različico originala. S tem ne bi bilo nič narobe, če bi bil film kakovosten. Pa ni bil, saj je v ospredje postavil nekaj drugega in pozabil nekaj najbolj pomembnega. Pozabilo se je na tisto, kar je dalo originalu svoj legendarni čar. To niso bili spoli, rase in družbene etikete, ampak osebnosti in zgodba. Prav slednje pa je tisto, kar je imel J. R. R. Tolkien dodelano do zadnje podrobnosti. Širjenje sveta, jezika in kulture je imelo še vedno prednost pred osebnostmi, a temelji le te so bili postavljeni za najbolj opazne like.

Amazon je v serijo Prstani moči vložil več kot milijardo dolarjev
Amazon je v serijo Prstani moči vložil več kot milijardo dolarjev Foto: on amazon

In po neuspehih Vojne zvezd, Magičnih živali, Igre prestolov in nenazadnje Koločasja (Wheel of Time) je bilo pričakovati hud odziv oboževalcev prihajajoče serije. Velika večina jih je oboževalcev omenjenih svetov, ki so vsak po svoje padli nižje in nižje zaradi nespoštovanja originalnih del. Tako pridemo do prvega članka za Vanity Fair, ki je izšel vzačetku februarja, le nekaj dni pred SuperBowlom in prvim napovednikom.

Prvi intervju, prve slike in prve težave

»Zdelo se nam je prav, da Tolkienovo delo adaptiramo v refleksijo sveta, ki ga poznamo. Tolkien je za vse. Njegove zgodbe so o njegovih fiktivnih ljudstvih in rasah, ki svoje najboljše delo opravljajo izven svojih kultur in pomešani z drugimi,« je povedala producentka Lindsey Weber.

Enako je povedala tudi Tolkienova strokovnjakinja Mariana Rios Maldonado (s serijo naj ne bi bila povezana?), ki je povedala: »Vedeli smo, da bodo negativni komentarji. Vprašanje je, od koga? Kdo so ti ljudje, ki se jim gabi ali jih straši dejstvo, da bo vilin temnopolt ali azijec?« Morda je pomembno omeniti, da je tako imenovana Tolkien Scholar predstavila svoje zaključno delo z naslovom Etika, ženstvenost in srečanje z Drugim v zgodbah Srednjega sveta J. R. R. Tolkiena.

Članek je pojasnil, da se je Amazonova serija pred časom razšla tudi z največjim strokovnjakom za Tolkiena, Tomom Shippeyom, ki ga je potrdil avtorjev sin Christopher. V intervjuju za nemški časnik leta 2019 naj bi povedal preveč in bil zaradi tega odpuščen. Vse več pa je govoric, da naj bi ustvarjalcem prepogosto povedal, da se preveč oddaljujejo od Tolkienovih del.

Vsebina članka ni naletela na množično odobravanja, temveč še več dvignjenih obrvi. Seveda so bili pokazani zneski oziroma stroški serije, ki naj bi bili v višini 1 milijarde dolarjev (za vseh pet sezon) in izvedeli smo druge informacije. Tu mislim predvsem na režiserje in okvirno zgodbo. Potem pa prispemo do predstavitve likov in prvi oster zavoj stran od poznanega. »Ali je res Srednji svet, če niso zraven tudi hobiti ali nekaj podobnega hobitom?« se je vprašal eden od ustvarjalcev. Je bil to prvi znak, da ne vedo točno, kaj počnejo? Zna biti. Nikakor pa še ni bilo jasno, katere pravice za priredbo Amazon sploh ima. Spomnim, da je zanje odštel 250 milijonov dolarjev. To je postalo jasno šele mesece kasneje, ko je bilo bržčas že prepozno.

Vrnimo se nazaj k likom. Daleč najbolj poznana sta Galadriel in Elrond. Ona oblečena v oklep in opremljena z dolgim mečem, pod sliko pa napis Galadriel, poveljnica severnih armad. On sedeč na travni zaplati s kratkimi svetlo rjavimi lasmi in napisom pol-vilin Elrond, politično ambiciozen mladi vladar. Imeli so podobi Elronda in Galadriel iz filmov in knjig, predstavili pa povsem svoji različici, kar je bil le začetek vsega. V članku smo spoznali tudi Durina IV, njegovo ženo Disso, gozdnega vilina Arondira, Bronwyn in Halbranda. Vsi liki so izmišljeni in v Tolkienovih delih nimajo svojega mesta, izjema je le škratji kralj Durin IV, ki pa nosi svoje težave. Ime Durin je škratom sveto, saj so tako poimenovali tistega, ki je bil Durinu Nesmrtnemu tako podoben, da so mislili da je on. Dva na enkrat nista mogla obstajati, prav tako nista bila oče in sin, kar pride v poštev s prihajajočimi novicami.

Na Valentinovo je prispel prvi napovednik, ki je do danes (šest mesecev kasneje) nabral borih 31 milijonov ogledov. Kar pa bode v oči so disliki, ki jih ima kar 2 milijona. In tako se je začela zgodba o splošnem sovraštvu do prihajajoče serije, ki ga je Amazon zakrivil povsem sam.

The Lord of the Rings: The Rings of Power – Teaser Trailer | Prime Video

Vsak nov posnetek je nemudoma zasovražen

Ogledi bi morali biti v več deset milijonih ampak niso. Sneak Peek iz začetka julija ima zgolj 350 tisoč ogledov in kar 45 tisoč dislikov. Glavni dražilec, objavljen dni pred San Diego Comic Con, ima zgolj 11 milijonov ogledov in kar 500 tisoč dislikov napram 78 tisoč všečkom. Da si je tri glavne intervjuje iz konvencije v San Diegu po vsem tem času ogledalo le 120 tisoč ljudi, je manjša težava. A takrat je izšel tudi glavni napovednik, ki bo kmalu presegel 12 milijonov ogledov in 400 tisoč dislikov ob 80 tisoč všečkih. Vse, kar so postregli oboževalcem, je bilo zavrnjeno z nogometnim volejem. Povsem nedolžen in preprost intervju za Today! je imel v prvem dnevu 700 ogledov in kar 120 dislikov. Komentarji vseh posnetkov, objav in slik so napolnjeni s podobnimi zadevami:

 • »When Gandalf shouted at the Ents “Run forest, Run!!” Truly epic. Masterclass in writing.«
 • »The part where Gandalf pulls out the sub machine gun and says to the orcs ‘say hello to my little friend’ was truly breathtaking Tolkien could not have wrote it better.«
 • »When Bilbo yelled repeatedly “Heeector” to challenge him for battle and Captain Jack Sparrow stepped outside the gates of Troy… that was an incredible moment. Absolutely insane acting and plot twist. 5/7 writing.«
Amazon in ustvarjalci so predolgo čakali s predstavitvijo stvari, ki bi dejansko navdušile oboževalce
Amazon in ustvarjalci so predolgo čakali s predstavitvijo stvari, ki bi dejansko navdušile oboževalce Foto: on amazon

Stisnjena časovnica je lahko rak rana serije Prstani moči

Morda je najbolj pomembno dejstvo izgubljeno v času. Jeff Bezos naj bi si na kupu svojega zlata zaželel svoje Igre prestolov, kar je verjetno izrekel v stilu Thorovega prihoda v Wakando. Tu pride v poštev, da je za več kot očitno največjo serijo vseh časov, najel dvojec Patrick McKay in J. D. Payne. Neizkušeni dvojec, ki je sodeloval zgolj pri projektih J.J. Abramsa, kar je že samo po sebi znak za alarm. Vsekakor pa je bil marsikdo pripravljen pustiti dvome na strani, a to je bilo že dolgo nazaj.

Drugi vek traja 3441 let, od ustanovitve Sivih pristanov in Lindona pa do Sauronovega poraza, ko mu prstan odvzame Isildur. Ustvarjalci so povedali, da bo šlo v seriji za stisnjeno časovnico, ki bo vsebovala veliko dogodkov. Vse se ponovno vrne k pravicam, ki jih imajo ustvarjalci serije. Tako so pred nekaj tedni šele prvič v manjšem intervjuju povedali, kaj sploh imajo. Zaradi višine zneska, ki ga je Bezosov Amazon odštel za pravice, se je predvidelo, da vključuje Silmarillion in še nekaj drugih del. Potem pa sta Patrick McKay in J. D. Payne pojasnila, da imata pravice zgolj za:

 • Gospodar prstanov (Bratovščina prstana, Stolpa in Kraljeva vrnitev)
 • Hobit
 • Dodatki – okoli 100 strani na koncu Kraljeve vrnitve, ki je del Gospodarja prstanov

Kdor je prebral Gospodarja prstanov ve, da bi bilo iz dodatkov težko ustvariti serijo s petimi sezonami in še vedno ostati tesno pripet k temeljnemu delu. Tako pa se ustvari še več dvomov za obstoječe oboževalce, ki poznajo temeljno delo. Zakaj je Galadriel poveljnica? Zakaj bomo spremljali Brkonoge? Zakaj sta Miriel in Pharazon bratranec in sestrična in ne mož in žena? Kje je Celeborn? Zakaj je Celebrimbor starejši od Galadriel, čeprav je v resnici mlajši? Zakaj sta hkrati dva Durina? Zakaj je Isildur živ pred kovanjem prstanov mogote? In tako naprej in tako naprej.

Če imajo pravice zgolj za omenjena dela, potem ni pričakovati drugega kot zgolj navdahnjeno po Tolkienu in nikakor ne adaptirano po Tolkienu. Vse skupaj bi se lahko rešilo na dva načina. Prvi bi bil zgolj navdih po Tolkienovih delih in stvoritev popolnoma svojega opusa, kjer bi lahko dobili mega proračunsko serijo Kronika rodbine Shannara. Zdi se mi, da bi to oboževalci še nekako dovoljevali. Drugi način pa je seveda takojšnje priznanje in polaganje računov. Želeli so stopnjevati pričakovanje oboževalcev, naleteli pa so na kamniti zid. Ni jim uspelo scoprati navdušenja, popraviti storjenih pa si očitno niso niti želeli.

Predaleč od poznanega sveta Tolkiena (in Jacksona)

Da lahko najprej ogovarjam Prstane moči, se lahko na hitro lotim trilogij Petra Jacksona. Spremembe so bile. Izrezal je Toma Bombadilla, dodal prolog Zadnjega zavezništva, utelesil je Sauronovo oko, izrezal čiščenje Šajerske s konca knjig, dodal vojsko vilinov v Helmov brezen in izrezal Glorfindla. Nekaj teh sprememb je bilo zaradi filma sprememba na bolje, nekaj pa jih še vedno buri duhove.

Vseeno je potrebno razumeti, da taka knjiga kot film stežka deluje. Kljub temu je ustvaril filmski Srednji svet brez dodajanja lastnih ambicij in političnih agend. Ustvaril je največjo filmsko trilogijo vseh časov in ji dodal marsikaj čudovitega, obenem pa Tolkienova dela približal milijonom novih oboževalcev. Bil je magičen vstop v fantazijo, ki je bil revolucionaren, in ja, prišel je v drugem času. Kljub temu je ustvaril čaroben svet, ki je bil konec življenjskega potovanja vseh vpletenih v ustvarjanje teh filmov. Gledalca je vsrkal vase in nikoli na dajal občutka, da mu ni mar za knjižno predlogo.

Deset let kasneje je svet klonil pod pritiski studia, ki je želel tri filme Hobit in nastala je trilogija prepolna podpovprečnih reči in hitenja. Trilogija Hobit marsikje zadane in spomni na najboljše v Gospodarju prstanov, a po večini je žal le izgubljena priložnost. Zgodilo pa se je nekaj, česar se svet ni nadejal. Prišla bo serija zaradi katere bodo ljudje bolj cenili delo, ki so ga opravili ustvarjalci Hobita, kar je repriza višjega spoštovanja do Vojne zvezd 1-3 zaradi slabe Vojne zvezd 7-9.

»Bolj kot smo ustvarjali svojo zgodbo in like, bolj smo se nevede oddaljevali od filmov Petra Jacksona,« je povedal režiser JA Bayona in dodal, da je bil vesel, ker se je Amazon ambiciozno podal v doseganju visokih ciljev, ki jih je postavila originalna trilogija. Imeli so fenomenalen okvir, znotraj katerega bi bilo potrebno delati, in vse skupaj bi lahko potekalo brez večjih katastrof. Sam sem hkrati oboževalec knjig in filmov in se zavedam sprememb, tudi obžalujem trilogijo Hobit, hkrati pa cenim trud in mojstrstvo trilogije, ki je zadela bistvo Tolkienovega dela. Povsem res je tudi to, da je Hobit pogosto zadel občutke, ki jih v gledalcu zbudi prva trilogija. Nič pokazanega do danes me ni prepričalo, da gre za vrnitev v Srednji svet. Vse bolj odvračajo le besede tistih, ki sodelujejo pri seriji, a še vedno z nekaj izjemami.

Amazonov marketinški mastrpis pri seriji Prstani moči

Prišli smo do najbolj pomembnega aspekta prihajajoče serije, ko govorimo o času v katerem še nihče od nas ni videl same serije. To je seveda marketinška kampanja, ki mora poskrbeti, da se čim več ljudi navduši nad izdelkom (v tem primeru serijo). Temelji so postavljeni. Tolkienove knjige in Jacksonovi filmi so na vrhu priljubljenosti, ko govorimo o literaturi in filmih nasploh. Redke so osebe, ki jih niso videle oziroma prebrale, oseb, ki tega ne pozna pa praktično ni. Imeli so vse za uspeh – prvotno navdušenje, vzpostavljeno bazo oboževalcev in proračun.

Redki so videli video Amazonovih superfanov, ki ga je studio zbrisal hitreje kot pa objavil. V angleškem jeziku je četverica igralcev/vplivnežev govorila neumnosti, če se izrazim nekoliko po domače. Kaj točno je bil cilj tega intervjuja, ne znam oceniti. Nikakor pa stavek »Če je Sauron seksi, bodo gledalci pomislili, da ga lahko spremenijo,« ni nekaj, kar bi ljudi prepričalo v ogled serije. Kmalu se je ugotovilo, da je bilo vse skupaj posneto večkrat, vplivnežem pa je Amazon plačal nočitve in jim podaril darila, v različnih jezikih pa so bili stavke preveč podobni, da ne bi bili vnaprej naučeni. Če želiš, si ga lahko ogledaš na enem izmed subredditov.

Skok naprej nam ponudi posnetek za Empire Weekly, kjer se igralci oziroma liki obnašajo, kot da nas vabijo k ogledu. Zaradi bizarnosti posnetka so hitro nastale tudi parodije, ki so se naslonile na reklamo o Vagisilu, limonado Mladi in nemirni ali pa ustvarili svojo idejo.

Twilight: The Rings of Power

Zdaj pa skočimo nazaj k glavnemu dogodku za vse oboževalce filmov, serij in drugih vsebin. San Diego Comic Con je postregel z glavnim napovednikom, ki ni prepričal, ni pa bil najhujša stvar ob predstavitvi v dvorani H. Pred več kot šest tisočglavim občinstvom so spregovorili ustvarjalci, igralci in producenti. Do tega trenutka s(m)o oboževalci videli že dovolj, da je bila to zadnja priložnost za prepričanje. Že male stvari so povzročile nejasnosti pri oboževalci. Lahko bi preprosto škratinjam dali brade, a jih niso. Vilini bi lahko imeli dolge lasje, a jih nimajo vsi. Izognili bi se lahko marsičemu, če bi ubrali poznano pot in se držali poznanega. Želeli so ustvariti svojo zgodbo in pri tem neuspešno brzdali svojo aroganco, ko so izbrali naslov Gospodar prstanov in hkrati vedno znova pojasnili, da gre za zgodbo, ki je Tolkien ni nikoli napisal.

Pretentati oboževalci in jih tako dobiti na svojo stran

Ko je Stephen Colbert vprašal JD Payna zakaj je v seriji, ki se dogaja sredi drugega veka, zgodba o Hobotih, je ta odgovoril: »Pravzaprav ni zgodba o Hobitih, ampak o Brkonogih (Harfoots). In Tolkien nikoli ne reče, da Brkonogi v drugem veku niso naredili nič posebnega, ampak da Hobiti niso naredili nič posebnega. Zdelo se nam je, da imamo tu dovolj svobode, da povemo svojo zgodbo.« Bi se lahko to prevedlo tudi v to, da Egiptovski princ ni zgodba o ljudeh, ampak o Egipčanih? Ne glede na to, se je vse bolj zdelo, da je to postal slogan serije.

Polnili so luknje, kamor bi lahko nameščali svoje ideje in se pri tem požvižgali na lore sveta, ki ga je ustvaril Tolkien. Istočasno pa so pomen besede interpretacija literature uporabili povsem v svojo korist in tako na vprašanje o kratkolasih vilinih odgovorili z: »Vilini, kot vse rase, niso vedno videti enako, še posebej ne skozi več tisoč let. V knjigah se je čutilo, da je tako mislil tudi Tolkien in zato je bila naša odločitev taka

»Lahko potrdim, da imajo brade,« je povedala producentka Lindsey Weber, čeprav se je že v primeru princese Dise pokazalo, da gre za laž. Razen v primeru, če mojstri pri Weta Digital do premiere serije ne posrkbijo za računalniško dodano brado. In prav tu so se začele laži in obračanje lastnih besed. »Gledalci Prstanov moči ne rabijo poznati Tolkienovih del,« je le nekaj dni pred premiero prvih delov Amazonove serije povedal njen ustvarjalec J. D. Payne.

Je res Srednji svet, če v njem ni Hobitov?, sta povedala ustvarjalca in neuspešno upravičila dodatek Brkonogov (Harfoots) v serijo Prstani moči
Je res Srednji svet, če v njem ni Hobitov?, sta povedala ustvarjalca in neuspešno upravičila dodatek Brkonogov (Harfoots) v serijo Prstani moči Foto: on amazon

Rasna diverziteta v seriji Prstani moči

Saj je samo film/serija, vseeno je, kakšne rase so ljudje. Morda je ta stavek na mestu, ampak ni. »Ko sem bil otrok, sem želel postati vilin, a bilo mi je težko, saj nihče na platnu ni bil moje rase,« je v enem izmed intervjujev na mehiški premieri serije povedal Ismael Cruz Cordova. Enako površinski so lahko naslednji stavki, ki brez ozadja ne uspejo zadovoljiti dejanske teže prej zapisanega. Zakaj s(m)o jokali, ko je umrl Mufasa in nis(m)o bili levi? Zakaj je smrt Bambijeve mame povzročila toliko strtih src? Ko je v Princu z Bel Aira odšel Willov oče s(m)o brisali solze četudi nis(m)o bili temnopolti.

Gre za aroganten stavek, saj osebnost izjemnih likov reducira na podobo le teh in tako v celoti izbriše vsesplošen pomen razumevanja, ljubezni in empatije do vseh ljudi oziroma bitij. In vsekakor tudi z vsem tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi bila v ospredju jasna agenda, ki skozi uporabo skoraj sto let stare in vse-priljubljene zgodbe spreminjanja za trenutno družbo. Industrija filmom in serijam (predvsem fantazijskim) ne pusti doseči brezčasnosti, kar ti lahko izpolnejo zgolj z odsotnostjo aktualne podobe sveta in družbenih norm.

Rasna diverziteta v seriji Prstani moči je prisotna že od samega začetka
Rasna diverziteta v seriji Prstani moči je prisotna že od samega začetka Foto: on amazon

Tudi v seriji Prstani moči je potrebno ločevati med jasnim ciljem, da je igralec oziroma lik izbran kot manjšina resničnega sveta in popolnim spreminjanjem zgodbe oziroma podob likov. Vse informacije o liku Arondira so dovolj, da me zelo zanima njegova zgodba, četudi gre za serijo izmišljen lik. Imeli so možnost, da končno poudarijo druge rase Srednjega sveta, ki jih Tolkien je ustvaril – primer so Haradrimi – a so se (vsaj za zdaj) odločili drugače. Rasam oziroma veliko bolje rečeno ljudstvom so dodali posameznike, ki jasno predstavljajo druge rase našega sveta (ki bi moral biti ločen od fantazijskega), in se s tem poigrali z ustvarjenim opusom.

Seveda uporaba igralcev druge polti ni napačna, gre le za spreminjanje obstoječega sveta, ki ga je ustvaril avtor, zgolj in le zaradi načel studia. To je jasno tudi v intervjujih, ki ne minejo brez govora o diverziteti, inkluzivnosti in revoluciji, kar je zadnja stvar, ki prave oboževalce teh del zanima. Premalo je bilo govora o zgodbi, navdihih in ustvarjenemu svetu in preveč o temu, kaj bo za družbo pomenila serija. Od vseh reči v tem prispevku gre za stvar, ki me najmanj moti, saj je bila najbolj pričakovana. Škratinja Disa je temnopolta, kar mi ni znotraj Tolkienovega sveta niti približno jasno, a nikakor ne bom zaradi tega širil sovraštva do igralke. V kolikor bi avtor zapisal, da je ljudstvo temnopolto, bi bilo logično, da se ne more iznenada pojaviti belopolta oseba. Ob tem je kar smešno to, da so vsi orki, ki so jih do zdaj pokazali, bele barve. Bolj kot je filmska industrija nagnjena k spreminjanjem obstoječih fantazijskih del zaradi vprašanja o prevladi belcev v njej, manj spoštovanja prejema od oboževalcev. Več pozornosti kot je namenjene spreminjanju obstoječih naslovov, manj prostora je za domišljijo in ustvarjanje novih in čudovitih fantazijskih del.

Gozdni vilin Arondir, ki ga igra Ismael Cruz Cordova, bi lahko postal ljubljenec gledalcev, če bodo ti le spregledali, da ni Tolkienova stvaritev
Gozdni vilin Arondir, ki ga igra Ismael Cruz Cordova, bi lahko postal ljubljenec gledalcev, če bodo ti le spregledali, da ni Tolkienova stvaritev Foto: on amazon

Aktivizem likov in igralcev postavljen pred zgodbo

Nikakor pa ne bo moč trditi, da niso imeli pri ustvarjanju serije jasnega cilja pri spremembi ras, ob obstoju njihovih besed. Nekaj sem jih že napisal, druge pa sem varčeval do zdaj. »Vse ženske v seriji, vsak ženski lik, imajo svojo avtonomnost,« je povedala Nazanin Boniadi in dodala, da je njen lik Bronwyn mati in aktivistka. Sophia Nomvete je na kakršno koli vprašanje odgovorila, da gre za prvo škratinjo v Tolkienovih filmih (ni resnica) in ponosno dodala, da gre za prvo temnopolto škratinjo. Temu je v intervjuju za Screen Rant dodala še precej izjemen stavek: »Ne spreminjamo ničesar, ampak interpretiramo vse

Princesa Dissa je lik, ki v Tolkienovih delih ne obstaja
Princesa Dissa je lik, ki v Tolkienovih delih ne obstaja Foto: on amazon

Seveda so hitro uporabili klasičen trik zadnjih nekaj let. Prvi korak je predstavitev likov, ki pripadajo manjšini. Drugi korak je istočasna predstavitev slabega filma ali serije. Pustijo zadevo, da se nekaj časa marinira in čakajo odzive oboževalcev. Naslednji koraki so prepuščeni oboževalcem, ki se na to odzovejo in v primeru te serije opomnijo na to, da liki Dise, Arondirja in Bronwyn ne obstajajo, Galadriel pa ne bi smela imeti meča. Sledi ofenziva igralcev in studia, ki pojasnijo, da so kritiki serije seksisti, rasisti in še kaj drugega, čeprav ima kritika svoje mesto na trdnih tleh drugega področja. S tem izolirajo lastne oboževalce, ki bi jim stali zraven v dobrem in slabem, kot je bilo v primeru Gospodarja prstanov in Hobita. Kljub pomanjkljivostim Hobita, se Peter Jackson in ekipa niso nikoli obrnili proti oboževalcem.

Če ne bi bili tako obremenjeni s tem, kdo je kakšne podobe in spola, bi lahko več časa namenili ustvarjanju kakovostnega izdelka. Serija bo svoja lastna poguba, saj ima največ težav s polnjenjem lukenj na ramenih izmišljanja novih likov oziroma sprememb njihovega bitja.

Lik na sliki je bil eden tistih, ki je nehote najbolj razburil oboževalce, saj so se hitro pojavile govorice, da naj bi šlo za Saurona
Lik na sliki je bil eden tistih, ki je nehote najbolj razburil oboževalce, saj so se hitro pojavile govorice, da naj bi šlo za Saurona Foto: on amazon

Izmišljanja je preveč, da bi bil to še dejanski Srednji svet

Najslabši del Hobita je dodatek Legolasa in Tauriel. Thranduilov sin bi v teoriji lahko bil prisoten, lik Tauriel pa sploh ne obstaja. Vsakič je bila ob njunih prizorih odvzeta pozornost škratom in hobitu, ki so bistvo celotne zgodbe in tisto, kar je dela čudovito. Izredno težko je ustvariti lik, ki bi bil nov in še vedno v slogu tega, kar je zapisano. Poglejmo si samo seznam likov, ki nam jih kot prvih deset navrže iMDB:

 • Galadriel – obstoječ lik, a dodobra spremenjen
 • Durin III – obstoječ lik, premalo poznanega
 • Bronwyn – izmišljen lik
 • Gil-Galad – obstoječ lik
 • Elrond – obstoječ in precej spremenjen lik
 • Sadoc Burrows – izmišljen lik
 • Arondir – izmišljen lik
 • Miriel – obstoječa, a precej drugačna
 • Earien – izmišljen lik
 • Nori – izmišljen lik

Od desetih likov jih je pet izmišljenih, en obstoječ in precej točen ter štirje obstoječi, a dodobra spremeni (osebnost, vloga v svetu, podoba). Uporabili so vek, ki ga je Tolkien opisal premalo (v bistvu dovolj) natančno in mu dodali vse tisto, kar jim je manjkalo. Spreminjanje bistva lika (Galadriel v bojevnico in Elronda v politika?) lahko močno vpliva na celoten svet in zgodbo, ki je poznana milijonom ljudem. Več razhajanj kot je, več grdih pogledov lahko prejmejo. Ker je za njimi Jeffrey Preston Bezos pa se lahko le igrivo namuznejo z nekaj milijardami dolarjev.

Pomanjkanje podrobnosti o drugem veku je tisto, kar so hoteli in dosegli s kompresijo časa. Če uporabim besede ustvarjalcev, se jim je zdelo, da imajo tu dovolj svobode, da povedo svojo zgodbo. Se opravičujem za nekoliko bolj eksplicitno različico enega od komentarjev z YouTuba, ki bo za pristnost ostal v izvorni angleščini: »Tolkien never specificaly said that Galadriel and Miriel dont scissor«. Neokusno in neprimerno.

Mazohistično spremljanje slabe serije

Nek delček upanja, ki je ostal iz leta 2018, še brlizga za to, da bo serija odlična. Ampak ne bo, ker je šla predaleč od priljubljenih knjig in pregloboko v nesmiselnost, da bi se zapisala kot pozitivna. V kolikor bi bilo to nekaj ločenega od Tolkienovega imena, potem bi to gledal kot tako – glej Kronika rodbine Shannara, ki ni ravno kakovost. Ker pa so se zavestno odločili, da bodo nosili naziv Gospodar prstanov, potem bodo morali doseči ta standard. Nič mi ne daje občutka, da bi se to lahko zgodilo. Hobiti so pretentali in srce gorečega pristaša knjige je bilo strto, Prstani moči tega ne bodo storili. V zadnjih nekaj letih je preveliko število franšiz ugledalo brezno pogube, saj je izgubilo stik s svojimi oboževalci v zameno za nekaj lepih peščice ljudi.

Durin IV je kralj škratov v seriji Prstani moči
Durin IV je kralj škratov v seriji Prstani moči Foto: on amazon

Saj je samo serija, bi rekli mnogi po več kot tri tisoč tristo besedah, ki so že zapisane. Več kot očitno ni. Nekaterim zelo veliko pomeni, da imajo Instagram posvečen svojemu psu ali pa delijo TikToke s prijatelji, ki so jim dali vedeti, da tega ne želijo. Ampak jim je to všeč in kdo smo mi, da bi jim to preprečili? Dokler ne škodi drugim, naj bo tam.

Bi lahko serija Prstani moči presenetila?

Brez kančka dvoma. Serija je lahko fenomenalna in se jim bom kot prvi na svetu opravičil. Zbranega je ogromno talenta, pred in za kamero. Proračun je megalomanski, ponovno bomo v Srednjem svetu (četudi se ne zdi) in nepisano pravilo pravi, da serija postane dobra šele s tretjo sezono. Če ne drugega sta tu Howard Shore in predvsem Bear McCreary z glasbeno podlago, ki je fantastična četudi ni povsem na ravni Gospodarja prstanov, Hobita pa v določenih pogledih doseže. Serija bo vsaj z moje strani dobila svojo priložnost, da jo gledam z dveh ločenih stolpov – kot Tolkienovo adaptacijo in kot popolnoma svoj IP.

The Lord of the Rings: The Rings of Power Season 1 OST - Original Soundtrack (Full Album)

Morda je šlo za najbolj porazno marketinško kampanjo ali pa najbolj pametno v zgodovini. Zakaj in kako pametno? Preprosto. Vse do premiere oboževalcem prikazujejo samo najslabše kar imajo, vmes namečejo nekaj dejansko zanimivih reči (orki, glasba) in podrejo pričakovanja. Kar je storil Poslednji Jedi, le v popolnoma obratnem smislu.

Kjer bi znala serija Prstani moči presenetiti so zagotovo posebni in praktični učinki
Kjer bi znala serija Prstani moči presenetiti so zagotovo posebni in praktični učinki Foto: on amazon

Uspeh serije bo Amazon najverjetneje beležil v ogledih in registriranih računih in ne kritikah. V zadnjih nekaj mesecih je Amazon precej zanimivo meril oglede in uporabnike Amazona Prime, a smo spremembe vajeni že od Netflixa, ki je za en ogled štel že veliko krajši ogled, kot pred spremembo. Če je Amazonov šef jasno povedal, da serija Prstani moči ni narejena zaradi denarja, potem bo že nekaj na tem, kajne? Vsaj KitKat čokoladice s podobami likov iz serije so narejene za sladkosnede in ne profit.

Ne občuti se kot Srednji svet, bolj kot hudodejstvo

Že samo glasba iz Gospodarja prstanov, Harry Pottra, Vojne zvezd, Igre prestolov in drugih filmov/serij je dovolj, da nas vrne v svet. Ponovno se vračam k Hobitu, ki je z vsem svojimi pomanjkljivostmi še vedno dajal občutek, da smo v istem svetu. In izgovor naj ne bo časovna razlika, saj so se ustvarjalci sami odločili za časovno kompresijo in morebitno dodajanje elementov iz tretjega veka. Za glavni lik so izbrali Galadriel, ki so jo (vsaj za zdaj) pomanjšali na stavek: »Kaj sploh sem brez njega? (meča)«.

Vse, kar jim je uspelo doseči, je udejstvovanje Tolkienovega opisa zla in hudobije. Ko eno izmed največjih del v zgodovini prireja podjetje, kot je Amazon, je jasno vse. Za konec tega prispevka pa citat ustvarjalcev, ki v nekaj besedah pojasni vse: »Čutili smo, da ima Tolkien velik del ozemlja, za katerega smo vedeli, da vsebuje nafto in vsakič, ko smo zvrtali v tla, se je ustvaril nov gejzir.«

Če vse to ni dovolj, so se zavestno odločili, da bo serija premiero doživela 2. septembra. Na prvi pogled nedolžen datum, a gre za datum smrti avtorja, katerega delo prirejajo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek8 prednosti popoldanskega počitka
Naslednji članekModel, ki zagotavlja metodo za pristanek ljudi na Marsu

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.