8 prednosti popoldanskega počitka

student, girl, study
Foto: lograstudio iz Pixabay

Si se kdaj vprašal, ali je popoldanski počitek dober zate? Res je, da dobro dene, vendar ali prinaša kakšne zdravstvene koristi? Izkazalo se je, da tovrsten počitek ni samo za dojenčke, ampak tudi za odrasle. Ni se treba počutiti len, če bi se od obveznosti rad odklopil za nekaj minut, saj tovrsten počitek prinaša kar nekaj ugodnosti.

1. Lahko izboljša spomin

Študije ugotavljajo, da ima dremež pomembno vlogo pri ohranjanju spomina. Počitek ti lahko pomaga pri pomnjenju zadev, ki si se jih naučil tisti dan, enako kot nočni spanec. Prav tako pomaga pri pomnjenju motoričnih sposobnosti, čutnega zaznavanja in verbalnega izražanja.

photos, hands, hold
Foto: jarmoluk iz Pixabay

2. Bolj si dojemljiv

Popoldanski počitek ti ne pomaga samo pri pomnjenju stvari, ki si se jih naučil, ampak tudi pri povezovanju teh stvari. V eni študiji se je izkazalo, da posamezniki, ki počivajo popoldne lažje povezujejo informacije, ki so jih prejeli tisti dan.

3. Pomaga pri delu

Ko nekaj konsistentno počneš čez dan, se tvoja izvedba čez dan slabša. Študije kažejo, da ti popoldanski spanec lahko pomaga pri ohranjanju doslednosti.

laptop, mockup, graphics tablet
Poznamo dve kategoriji.
Foto: lukasbieri iz Pixabay

4. Izboljša razpoloženje

Če se počutiš brezvoljno, ti lahko počitek pomaga izboljšati razpoloženje. Spanec ali urni počitek brez spanca lahko posameznika razvedri. Eksperti pravijo, da sproščanje, ki pride z ležanjem in počivanjem hitro izboljša razpoloženje, bodisi če zaspiš bodisi če ne zaspiš.

5. Kratek popoldanski spanec prinaša velike ugodnosti

Spanec, dolg samo 10 minut, je lahko zelo koristen, vendar če je ta daljši od 30 minut pa se lahko zbudiš bolj utrujen, kot si bil prej. Omamljenost, ki jo lahko čutiš po spancu, se imenuje spalna inercija. Dlje kot dremaš, bolj verjetno je, da se zbudiš s tem občutkom. Tako boš tudi dlje potreboval, da se zbudiš in se vrneš k delu.

seal, lazing around, lazy
Foto: Efraimstochter iz Pixabay

6. Lajša stres

Če se soočaš z veliko pritiska, ti popoldanski spanec pri tem lahko pomaga in izboljša tudi tvoje imunsko zdravje. Eksperti menijo, da bi 30-minutni počitek moral biti učinkovit.

7. Dober je za tvoje srce

Študija ugotavlja, da imajo ljudje, ki dremajo za 45 do 60 minut nižji krvni tlak po soočanju z duševnim stresom. Tako lahko dremež tvojemu telesu pomaga okrevati od situacij, polnih pritiska.

heart, love, sunset
Foto: PhotoMIX-Company iz Pixabay

8. Lahko izboljša nočni spanec

Čeprav se ne zdi logično, lahko dremež čez dan, odraslim pomaga izboljšati spanec ponoči. Študije kažejo, da 30-minutni spanec med prvo in tretjo uro popoldne, skupaj z zmerno telovadbo, kot je hoja ali raztezanje zvečer, izboljša nočni spanec. Prav tako se izboljšata tudi duševno in fizično zdravje.

Prejšnji članekAli bo postala razširjena resničnost (AR) trend na področju nakupa pohištva?
Naslednji članekPrstani moči, serija obsojena na neuspeh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.