Napovednik serije Gospodar prstanov: Prstani moči in prvi nemir oboževalcev

Serija Gospodarja prstanov s strani Amazona se bo uradno imenovala Gospodar prstanov: Prstani moči. Na pretočno platformo Amazon Prime bo prispela 2. septembra, luč sveta pa so ugledale prve slike in napovednik. Uradne slike smo prejeli s koncem preteklega tedna v reviji Vanity Fair, ki so poskrbele za navdušenje in nemir. Enako se je zgodilo z napovednikom, ki je premiero doživel v noči iz nedelje na ponedeljek ob Super Bowlu.

Serija Gospodarja prstanov že povzroča nemir

»Ali lahko ustvarimo zgodbo, ki je Tolkien ni nikoli napisal in jo predstavimo kot serijo mega dogodkov, ki bi se lahko zgodili le zdaj,« je povedal Patrick McKay, eden od ustvarjalcev serije. Prav ta stavek je tisti, ki je požel največ neodobravanja s strani oboževalcev. Ti so znani po tem, da ne želijo odstopanja od del legendarnega avtorja in profesorja Tolkiena. Tako se je kmalu pojavila precejšnja mera neodobravanja polti, pomanjkanja brade in drugih sprememb s pridihom woke gibanja, če besede prekopiramo kar iz YouTuba.

Objavljenih slik je bilo trinajst, vsaka pa je prikazovala svoj lik ali dogajanje iz snemanja. Največja zvezda je postala veliko mlajša Galadriel, ki jo bo igrala Morfydd Clark. Poleg nje vidimo tudi Elronda, ki ga bo tokrat upodobil Robert Aramayo. Oba poznamo iz Gospodarja prstanov in Hobita. Takrat sta ju igrala Cate Blanchet in Hugo Weaving, oba mladeniča pa vstopata v velike čevlje. Če gre verjeti komentarjem in mnenjem oboževalcev, to ni največja težava, ki se je opazila v teh slikah.

Pozornost je žal usmerjena tudi v barvo kože

Največ pozornosti sta prejela nova lika. Gozdni vilin Arondir in škratja princesa Disa, ki sta novo ustvarjena lika in jih v Tolkienovih delih ni. To je bilo nekako pričakovano, prav tako tudi vključevanje manjšin v igralsko zasedbo. Oba igralca, tako Sophia Nomveta in Ismael Cruz Cordova, sta že prejela sporočila jeznih oboževalcev na račun svoje polti. Da mnogim to ni bilo pomembno, je nekatere zmotila dolžina Arondirjevih las in odsotnost brade pri princesi škratov.

Ustvarjalca sta se tega zavedala in to tudi omenila v intervjuju: »Zdelo se je prav, da Tolkienovo delo adaptiramo v refleksijo sveta, ki ga poznamo. Tolkien je za vse. Njegove zgodbe so o njegovih fiktivnih ljudstvih in rasah, ki svoje najboljše delo opravljajo izven svojih kultur in pomešani z drugimi.« To je pojasnila tudi strokovnjakinja Tolkiena Mariana Rios Maldonado, ki je povedala: »Vedeli smo, da bodo negativni komentarji. Vprašanje je, od koga? Kdo so ti ljudje, ki se jim gabi ali jih straši dejstvo, da bo vilin temnopolt ali azijec?«

Serija prihaja 2. septembra na Amazon Prime

Prvi dve epizodi bo režiral J. A. Bayona (Sedem minut čez polnoč, Jurski svet: Padlo kraljestvo), ki je v intervjuju za VF pojasnil visoka pričakovanja serije. »Vedel sem, kaj nas pričakuje, saj so filmi Petra Jacksona postavili tako visoka pričakovanja. Vseskozi smo se zavedali masivnih pričakovanj,« je povedal. Izvedeli smo tudi naslov prve epizode, ki se bo imenovala Senca vojne.

Poleg prve epizode in kratkega opisa dogajanja zdaj vemo, katere like in zgodbe bomo spremljali. Vilinsko kraljestvo Lindon, škratje kraljestvo Khazad-dum v vsej svoji lepoti in vzpon ter padec Isildurja. Zraven bosta tudi Celebrimbor in prisotnost Saurona.

Skoraj pol milijarde za prvo sezono Gospodarja prstanov

Intervju je razkril tudi vrtoglave številke. Že nakup pravic je Amazon in Jeffa Bezosa, ki je očitno velik oboževalec Tolkienovih del, stal približno 250 milijonov dolarjev. Še danes se ne ve, kaj točno te pravice vsebujejo. Vlada Nove Zelandije je potrdila, da je bilo za prvo sezono porabljenih neverjetnih 462 milijonov dolarjev. Velik del tega je bil odštet za pripravo prizorov, studiev in stvari, ki bodo uporabljene v vseh sezonah. Za primerjavo je bila prva sezona serije Wheel of Time, prav tako v lasti Amazona, ustvarjena za 80 milijonov dolarjev.

Imeli so čas in denar. Hobit je imel denar, časa pač ne. Na trenutke se zdi, da ima prihajajoča serija Lord of the Rings oboje, a manjka nekaj drugega. Za zdaj dejansko ni čutiti tistega čara, ki ga je ustvarila originalna trilogija LoTR in se je kljub neuspehom čutila tudi v Hobitu. Vsekakor upamo, da bo serija dosegla vsaj polovično mero pričakovanj.

Napovednik serije Gospodar prstanov: Prstani moči

Napovednik serije The Lord of the Rings: The Rings of Power, kot je njeno ime v angleščini, si lahko ogledaš na spodnjem posnetku. Kakšno je tvoje mnenje o prihajajoči seriji, uradnih slikah in napovedniku?

The Lord of the Rings: The Rings of Power – Teaser Trailer | Prime Video

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKomentar: Te fašistoidne viže
Naslednji članekSamozaložniki slovenskih knjig imajo svojo spletno stran!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.