V vesolju že tretji slovenski satelit

izstrelitev tretjega slovenskega satelita
Izstrelitev tretjega slovenskega satelita. Foto: ESA

Včeraj je v zemeljsko orbito poletel že tretji slovenski satelit. Satelit, z imenom TRISAT-R, je poletel iz Francoske Gvajane. Ta nanosatelit je plod znanja Univerze v Mariboru in sodelovanja s podjetjem Skylabs. V primerjavi s prvima dvema satelitoma se bo tretji nahajal v višjih zemeljskih orbitah.

Kaj bo naloga satelita TRISAT-R?

Naloga satelita TRISAT-R bo, da izkaže svojo odpornost na določeni višini. S tem bo njegova tehnologija lahko sodelovala pri aktivnostih na področju opazovanja vesoljsega vremena, ki lahko zelo negativno vpliva na delovanje električnega omrežja na Zemlji. Satelit bo zagotavljal meritve ionizirajočega sevanja iz orbite Zemlje. Poleg tega bodo dodatni poskusi na krovu satelita demonstrirali tehnike blaženja sevanja z zasnovo za zaščito visoko zmogljivih elektronskih komponent in elektronskih komponent z visoko gostoto, ki so namenjene prihajajočemu obdobju umetne inteligence v vesoljskih aplikacijah.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je v Mariboru udeležil spremljanja izstrelitve tretjega slovenskega satelita. »Vesoljske tehnologije so odlična poslovna priložnost, saj gre za industrijski sektor, ki beleži veliko rast, zato me še posebej veseli, da je Slovenija uspešno skočila na ta vlak. Temu pritrjuje dejstvo, da se v zadnjih dveh letih aktivnosti slovenskih podjetij v okviru opcijskih programov Evropske vesoljske agencije (ESA) izjemno povečujejo,« je ob uspešni izstrelitvi izpostavil Han.

Minister meni, da je vesolje zagotovo področje, kjer podjetja in raziskovalne institucije delajo z roko v roki – pri tem pa je pomembna tudi podpora države. »Prizadevamo si, da podpiramo podjetja in raziskovalne institucije pri skupnem delu. Domači trg je za visokotehnološke rešitve, ki jih razvijajo slovenska podjetja in raziskovalne institucije, enostavno premajhen. Zato svojo vlogo vidimo tudi v tem, da tuje partnerje seznanjamo s kapacitetami slovenskega vesoljskega sektorja in tako slovenskim deležnikom odpiramo vrata na nove trge,« je še povedal Han.

Satelit TRISAT-R nameščen na strukturo LARES-2
Satelit TRISAT-R nameščen na strukturo LARES-2 .
Foto: Italijanska vesoljska agencija

Slovenija pri razvoju vesoljskega sektorja naredila velike korake

Slovenije je leta 2020 podpisala nadgrajeni pridružitveni sporazum z Evropsko vesoljsko agencijo, ki odpira nove priložnosti za slovenska podjetja. Lani je postala 100. članica Odbora Združenih narodov za vesolje, poleg tega pa v Nordijskem centru Planica že skoraj leto dni potekajo raziskave o vplivu breztežnosti na človeški organizem, in sicer na napravi, ki je ena od treh tovrstnih naprav v Evropi. Minister Han vizionarske načrte na področju odkrivanja vesolja pospremi z besedami: »Znanstvena fantastika, ki smo jo kot otroci gledali na velikih platnih, danes postaja realnost.«

Načrtuje se četrta izstrelitev slovenskega satelita

Področje vesolja je bilo tudi eno izmed prioritet Slovenije v času predsedovanja Svetu Evropske unije, kjer so bili doseženi pomembni napredki na področju upravljanja vesoljskega prometa (Space Trafic Management) in varne povezljivosti s pomočjo vesolja. Slovenija v letošnjem letu načrtuje še eno izstrelitev, in sicer že četrtega slovenskega satelita.

VIRGOV
Prejšnji članekPrstani moči, vse o seriji Gospodarja prstanov
Naslednji članekPridružite se velikemu natečaju za razvijalce aplikacij!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.