Varovanje živali v vročini je izjemno pomembno

dog, drink, water
Foto: 584652 iz Pixabay

V prihajajočih vročih dneh je pomembno, da poleg sebe poskrbimo tudi za svoje štirinožne prijatelje. Vročina je za živali prav tako škodljiva in neprijetna kot za človeka, zato Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja na pravilno ravnanje z živalmi v vročih dneh.

Živali naj imajo zadostno količino vode

Prva stvar, za katero morajo lastniki in oskrbniki živali poskrbeti je, da ima žival cel dan na voljo zadostno količino vode. Vodo postavimo v senco in jo preko dneva nekajkrat zamenjamo, da je vedno sveža.

Živali naj se zadržujejo v senci

Neposredna izpostavljenost soncu predstavlja veliko tveganje, zato moramo živalim na prostem zagotoviti možnost, da se umaknejo v senco. Senca je lahko naravna (drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški). Uprava opozarja tudi na posvečanje posebne pozornosti živalim, ki so privezane, saj se včasih same ne morejo umakniti v senco.

Omejitev gibanja na jutranje in večerne ure

Zaradi visokih temperatur poskušamo sprehode in igro z živalmi omejiti na jutranje in večerne ure, ko ni tako vroče. Pozorni moramo biti tudi, da živali ne puščamo samih v parkiranih vozilih, neprezračenih zaprtih prostorih ali neposredno na soncu.

Če naš hišni ljubljenček z nami potuje na dopust, skrbno načrtujemo vožnjo v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči z dovolj postanki. Izogniti se poskušamo tudi vročini na cesti ob morebitnih zastojih.

hundeeis, dog, snout
Foto: manfredrichter iz Pixabay

Kaj storim, če je bil moj ljubljenček predolgo izpostavljen vročini?

Visoka temperatura lahko pri živali povzroči vročinski udar. Ta se lahko konča s poginom. Ob vročinskem udaru moramo prizadeto žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z mlačno vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje in podobno). Med tem naj ima glavo dvignjeno. Ko žival ohladimo, je potrebno poiskati veterinarsko pomoč.

Prejšnji članekKrvodajalske akcije v avgustu 2022
Naslednji članekAmazon Prime dobil veliko prenovo, ravno ob pravem času

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.