Tudi mladi v boj proti trgovini z ljudmi

Strong male hands cover little girl face with emotional stress, pain, afraid, call for help, struggle, terrified expression.Concept Photo of abduction, missing, kidnapped,victim, hostage, abused child
Foto: chameleonseye iz iStock

Ministrstvo za notranje zadeve je začelo z izvajanjem delavnic za ozaveščanje otrok in mladostnikov o pojavi trgovine z ljudmi. Delavnice so namenjene osnovnošolcem devetih razredov ter dijakov drugih letnikov po določenih regijah Slovenije. Delavnice so tudi eden od ciljev Akcijskega načrta za boj proti trgovini z ljudmi za obdobje 2021-2022.

O trgovini z ljudmi po svetu in Sloveniji

Trgovina z ljudmi je huda oblika kaznivega dejanja in huda kršitev človekovih pravic, ki se pojavlja povsod po svetu. Čeprav je eden od ključnih dejavnikov trgovine z ljudmi revščina, pa je zmotno prepričanje, da je pojav prisoten le v revnejših državah. Problematika je prisotna tudi v Evropi, zato je preprečevanje trgovine z ljudmi in boj proti njej ena od prednostnih nalog Evropske unije.

V Sloveniji je policija v letu 2021 obravnavala 42 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in pri tem identificirala 40 žrtev tega kaznivega dejanja. Ker je prepoznavanje, odkrivanje in dokazovanje trgovine z ljudmi izjemno zahtevno, je v boju proti temu pojavu ključnega pomena preventivno delovanje. Medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi je zato v Akcijskem načrtu za boj proti trgovini z ljudmi za obdobje od 2021 – 2022 kot eno od temeljnih nalog v sklopu preventive predvidela tudi sistematično ozaveščanje otrok in mladostnikov v osnovnih in srednjih šolah o tem pojavu.

Kaj je namen delavnic?

Glavni namen delavnic je otrokom in mladostnikom predstaviti problematiko in nevarnosti trgovine z ljudmi, načinih novačenja in jih usposobiti, da bodo prepoznali tveganje, ustrezno ukrepali in se samozaščitno vedli. Trgovina z ljudmi se ne dogaja samo v manj razvitih državah na drugem koncu sveta, ampak je prisotna tudi v okolju, v katerem živimo. Danes smo lahko s trgovino z ljudmi v stiku tudi posredno, česar se pogosto niti ne zavedamo, ko kupujemo in uporabljamo dobrine, ki so jih morda proizvedle žrtve trgovine z ljudmi.

Trgovina z ljudmi se lahko zgodi prav vsakomur, še posebej pa so pojavu izpostavljeni otroci in mladostniki. Ti v današnjem času zaradi sodobnega načina življenja veliko časa preživijo na spletu, ki ga storilci vse bolj pogosto uporabljajo za novačenje in izkoriščanje žrtev, saj jim ta zagotavlja nevidnost in anonimnost. Mladostnike je zato pomembno opozarjati na nevarnosti, ki prežijo na spletu in jih naučiti, kako se jim izogniti.

Fearful rape victim, man holding her arm, black background
Foto: KatarzynaBialasiewicz iz iStock

Kako potekajo delavnice?

Učence na delavnicah najbolj zanimajo resnične zgodbe o primerih trgovine z ljudmi, ki so se zgodili v Sloveniji, pri čemer jih seznanimo tudi z oblikami pomoči žrtvam trgovanja in s kontakti organizacij, kamor se lahko v primeru nevarnosti ali stiske obrnejo po pomoč. Predavatelji so področni strokovnjaki, ki so vključeni v ključne aktivnosti na področju boja zoper trgovino z ljudmi tako na državni kot tudi mednarodni ravni.

Delavnica traja eno šolsko uro, ciljna skupina pa so učenci 9. razredov osnovnih šol in dijaki 2. letnikov srednjih šol. Delavnica poleg splošne predstavitve problematike in oblik trgovine z ljudmi, vključuje tudi prikaz video vsebin in izvedbo praktičnih nalog, na podlagi katerih učenci oz. dijaki prepoznavajo različne vloge trgovcev in oblike izkoriščanja. V sklopu splošne predstavitve se teoretična vsebina povezuje s konkretnimi primeri iz Slovenije.

Letos delavnice izvajajo z osnovnošolci 9. razredov Osrednjeslovenske, Gorenjske, Goriške in Zasavske regije ter dijaki 2. letnikov srednjih šol Podravske, Pomurske, Koroške in Savinjske regije.

Več informacij in prijava na delavnice

Na spletni strani Zavoda RS za šolstvo so objavljene dodatne informacije in navodila za prijavo v sklopu Ozaveščanja otrok in mladostnikov glede problematike trgovine z ljudmi.

Urednik portala Student.si

VIRzrss
Prejšnji članekMednarodni natečaj za najboljšo projektno nalogo Unija challenge 2022
Naslednji članekPremier Robert Golob: »Ne bom bežal od tega, da so razmere negotove«

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.