Tukaj in zdaj – pripravljeni na sodelovanje ZA medkulturno sobivanje

S povezovanjem in sodelovanjem soustvarjamo mozaik za zagotavljanje varnega, strpnega, medkulturnega in raznolikega okolja, v katerem bomo lahko sobivali vsi.

Naša družba je medkulturna in vsakdo si zasluži, da se v njej počuti sprejetega in spoštovanega. Na medresorskem posvetu Tukaj in zdaj – pripravljeni na sodelovanje ZA medkulturno sobivanje smo predstavili dobre prakse na področju vključevanja otrok priseljencev v slovenske vrtce in šole ter krepitve podpornih okolij. Dobrih  praks je precej, a potrebne so tudi strukturne rešitve, kontinuirana skrb in podpora relevantnih institucij in organizacij. Še posebej pomembno, dobrodošlo in potrebno je povezovanje in sodelovanje različnih organizacij v lokalnem okolju (vzgojno-izobraževalnih zavodov, nevladnih organizacij, javnih institucij, lokalnih oblasti itd.). Samo parcialno delovanje in peščica oseb, ki se trudijo za uspešno vključitev otrok in njihovih družin, namreč ni dovolj.

Empatija in samozavest sta ključnega pomena za ustvarjanje pozitivnega in vključujočega okolja, a kljub temu nista dovolj sami po sebi. Pomembno je, da ozavestimo svoje predsodke in stereotipe, da smo pozorni na morebitne lažne novice, preverjamo informacije, ki prihajajo do nas in z radovednostjo in odprtostjo pridobivamo nove izkušnje. Marsikateri predsodek o priseljencih lahko zbledi, ko spoznamo priseljence, ki so uspešni, vključeni in dejavni v okolju, v katerem živijo.

Krepitev znanja in medkulturnih kompetenc vseh, ki delujemo v raznolikem okolju, še zlasti strokovnih delavcev v vrtcih in šolah, je nujno potrebno za zagotavljanje kakovostnih vsebin in programov za uspešno vključevanje otrok priseljencev. Vsak ima svoj pogled na svet in vsi  soustvarjamo družbo, v kateri živimo. Naj bo takšna, v kateri bo vsak spoštoval samega sebe, druge in pomembno prispeval k ustvarjanju varne in vključujoče družbe.

Medresorski posvet je ravnateljem, šolskim svetovalnim delavcem in drugim strokovnim delavcem na vseh ravneh izobraževanja, predstavnikom javnih zavodov in državnih institucij, nevladnih organizacij, lokalnih skupnosti in vsem drugim, ki jih povezuje delo z otroki, mladimi in odraslimi, ki se priseljujejo v Slovenijo, ponudil tudi priložnost za izmenjavo izkušenj in idej. Želimo in upamo, da se bodo udejanile tudi v praksi in da bomo lahko na prihodnjem dogodku predstavili še več primerov dobrih praks in zgodb o uspehu.

Medresorski posvet je potekal v okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.