Uboj Georga Floyda dobiva epilog s sojenjem policistu

Skoraj eno leto mineva od smrti Georga Floyda, ki je celotno ZDA poslala na ulice. 46-letni moški, ki mu je policist Derek Chauvin s kolenom na vratu klečal skoraj devet minut je umrl na poti v bolnišnico. Ljudje so želeli pravico in morda bo zdaj nastopil čas tudi za to. Začelo se je sojenje policistu, ki ga obtožujejo umora in uboja, grozi pa mu več kot deset let zaporne kazni. Njegovi odvetniki se sklicujejo na Floydov prevelik odmerek droge, slabo zdravstveno stanje in razumno uporabo policijske sile. Bo zdaj, ko so luč sveta ugledali tudi drugi posnetki, pravici zadoščeno ali bomo pričakali še več izgredov in protestov?

Smrt Georga Floyda

Konec maja lansko leto, je svet obkrožil posnetek aretacije Georga Floyda zaradi uporabe ponarejenega bankovca. Policist Derek Chauvin mu je s pomočjo policijskega prijema nato klečal na vratu točno osem minut in šestinštirideset sekund. Policija iz Minneapolisa je dan kasneje objavila poročilo dogodka, ki se je glasilo: »Policisti so prejeli klic zaradi ponarejenega dokumenta. Ko so prišli na kraj zločina so osumljenca našli v avtu. V poročilu je napisano, da je George Floyd policiste ubogal in stopil iz svojega vozila, a naj bi se jim tudi fizično upiral. Policistom je uspelo spraviti osumljenca v lisice in opazili so, da naj bi imel zdravstvene težave. Poklicali so reševalce in ti so ga po prihodu odpeljali v bolnišnico (Hennepin County Medical Center), kjer je nato umrl.« Po nekaj minutnem moledovanju, da ne more dihati in da ga bolita vrat in trebuh, je George Floyd umrl. Po skoraj enem letu pa je luč sveta ugledal še en posnetek, ki je uporabljen tudi na sojenju in namreč s kamere enega izmed policistov.

Tri obtožbe zoper »rasističnega policista«

Dereku Chauvinu sodijo zaradi treh obtožb. Prva je nenaklepni umor druge stopnje, kar pomeni, da morilec ni imel predhodnega namena ubiti oziroma raniti žrtve. Druga obtožba je uboj druge stopnje, ki pomeni, da je oseba zavedno storila dejanje, ki bi pomenilo smrt druge osebe. Tretja obtožba pa je umor tretje stopnje, ki pomeni da je smrt nastopila zaradi izprijenega dejanja brez obzira do drugih oseb.

Tretja obtožba je bila oktobra sicer ovržena, saj se obtožba umora tretje stopnje nanaša na dogodek, ko je ogroženih več oseb. Obtožba se je vrnila nazaj v sojenje po pritožbi tožilstva.

Full Bodycam Footage of George Floyd Arrest

Sojenje Dereku Chauvinu z novimi dokazi

Sojenje bo trajalo med dvemi in petimi tedni oziroma nekje do konca aprila. V poroti je dvanajst oseb med dvajsetim in šestdesetim letom starosti. Dva belopolta moška, šest belopoltih žensk, trije temnopolti moški in ena temnopolta ženska je podatek, ki mora biti poznan. Skoraj vsi porotniki so povedali, da so videli vsaj en del prvega posnetka dogodka.

Derek Chauvin bo, če se izkaže za krivega, v zaporu preživel vse od 10 in 50 let. Trije policisti, ki so bili soudeleženi, bodo dobili ločeno sojenje, ki bo potekalo konec avgusta.

Štirje policisti, ki so obtoženi v primeru Floyd
Štirje policisti, ki so obtoženi v primeru Floyd

Stran, ki zastopa Georga Floyda je tista, ki ima podporo medijev in ima jasen cilj. Derek Chauvin mora biti obsojen zaradi umora. Posnetek, ki je pred dnevi prišel v javnost je pokazal nekaj več dogodka in z druge perspektive. Iz kamere enega izmed policistov vidimo vse tisto, kar nismo v prvem posnetku. Vse do trenutka, ko George Floyd leži na tleh. »Klavstrofobičen sem,« je ena izmed besed, ki jo slišimo med jasnim upiranjem Floyda, ki je že vklenjen, a ne želi v policijsko vozilo. Po upiranju pa sledi tisto, kar smo že videli in je narekovalo prihodnost ZDA za nekaj tednov.

Stran, ki pa zastopa policiste je tista, ki ima prav tako jasen cilj. Uporabljena je bila policijska sila, ki je bila nujna zaradi upiranja aretaciji. Obenem pa je bil George Floyd pod vplivom drog in bil v zelo slabem zdravstvenem stanju.

Derek Chauvin's bodycam footage shown for first time at George Floyd trial

Epilog smrti, ki je razklal državo

Floydova smrt je Američane poslala na ulice in sledili so večdnevni, celo večtedenski izgredi. Več milijard dolarjev škode, nove smrtne žrtve in to v času epidemije. Četrt kjer je Floyd izgubil življenje je v tem času postala tudi eksperiment družbe, saj je brez policijskega nadzora in to lahko vidimo v ameriških novicah. Konservativni mediji so mnenja, da je sojenje že odločeno, kljub možnosti poteka v obe smeri. Kako se bo razpletlo sojenje, ki bi moralo biti epilog dogodku, a bi znalo postati le prolog za nadaljnje težave?

Izgredi po smrti Georga Floyda
Izgredi po smrti Georga Floyda
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBosta olimpijske igre 2032 gostili obe Koreji?
Naslednji članekSvetovni dan zdravja 2021 – Zgradimo bolj pravičen in zdrav svet po covidu-19
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.