Bosta olimpijske igre 2032 gostili obe Koreji?

Trenja med Severno in Južno Korejo so še vedno navzoča in državi sta si različni v marsikaterem pogledu. Vendar bi lahko obstajala možnost, da bi ti dve državi na Korejskem polotoku gostili poletne olimpijske igre 2032?

Južnokorejska prestolnica Seul je Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK) poslala predlog, da bi skupaj s Pjongjangom, glavnim mestom Severne Koreje, gostila olimpijske igre 2032. V sporočilu za javnost je mestna vlada v Seulu dejala, da bi lahko igre služile kot prelomni trenutek za mir na Korejskem polotoku. Ko je MOK prvotno objavil, da je Brisbane v Avstraliji najprimernejša lokacija za olimpijske igre leta 2032, so južnokorejska vlada in predstavniki mestne vlade v Seulu v izjavi izrazili obžalovanje.

Kdaj bo MOK objavil svoj uradni izbor za igre leta 2032, še ni znano. Vlada v Seulu je v sporočilu za javnost izrazila upanje, da bi igre na Korejskem polotoku služile viziji MOK-a, da šport prinaša mir na svetu, in dolgoletno željo južnokorejske vlade, da doseže mir in harmonijo na Korejskem polotoku.

Konec leta 2018 sta se Severna in Južna Koreja dogovorili, da bosta MOK-u poslali skupni predlog o skupnem gostovanju olimpijskih iger 2032 v bližnji prihodnosti. Pogovarjali sta se tudi o skupni udeležbi na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 in celo o skupni ekipi.

Po poročanju severnokorejske državne tiskovne agencije se je Severnokorejski olimpijski komite sestal v petek, 26. marca, vendar o ponudbi za leto 2032 ni bilo objavljenih podrobnosti. Poročilo navaja upanje severnokorejskih uradnikov, da bi njihovi športniki v naslednjih petih letih na mednarodnih tekmovanjih osvojili več medalj, da bi povečali slavo svojega dostojanstvenega naroda.

VIRCNN
Prejšnji članekObjavljen razpis za vpis na dodiplomske, magistrske in doktorske študijske programe
Naslednji članekUboj Georga Floyda dobiva epilog s sojenjem policistu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.