Ukrajinskim beguncem bodo na voljo slovenske univerze

Univerza v Mariboru je za študente begunce iz Ukrajine omogočila izredni vpis v tekoče študijsko leto prek programa Erasmus +. Redni vpis med študijskim letom namreč ni mogoč, na kar opozarjata tudi Univerzi na Primorskem in v Ljubljani. Slednja je namreč dobila več kot sto povpraševanj, piše MMC.

Ukrepi na Univerzi v Mariboru

Pročelje rektorata Univerze v Mariboru

Ukrajinski študenti bodo na mariborski univerzi med drugim oproščeni plačila šolnine in prispevkov za študij. Zanje si prizadevajo poiskati tudi primerno namestitev.

»Na Univerzi v Mariboru z veliko zaskrbljenostjo in sočutjem spremljamo krizne razmere v Ukrajini. Prebivalcem Ukrajine izražamo solidarnost, vsakdo bi moral imeti pravico do življenja v miru in svobodi,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Rešitev v programu Erasmus +

Zaradi zakonskih omejitev ukrajinskim študentom niso mogli omogočiti rednega vpisa med študijskim letom, vendar so našli rešitev v programu Erasmus +. S tem imajo študenti možnost zaprositi za štipendijo, status študenta pa jim omogoča dostop do subvencionirane študentske prehrane in študentskega dela.

Prihodnje študijsko leto se bodo lahko ukrajinski študentje vpisali v redne programe. Priznane jim bodo opravljene obveznosti v letošnjem študijskem letu.

»Študentom bomo zagotovili vključitev v študijski proces v okviru izmenjav Erasmus za prehodno obdobje. Obveznosti, opravljene v tem času, bodo študentom priznane v okviru formalnega vpisa v študijski program za naslednje študijsko leto 2022/23, ko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport načrtujemo sistemsko ureditev integracije študentov v terciarno izobraževanje,« so zapisali na mariborski univerzi.

Iz službe za odnose z javnostmi so za MMC potrdili, da so zaznali zanimanje za vpis v omenjene programe. Natančnega števila ukrajinskih beguncev, ki se želijo izobraževati na Univerzi Maribor, pa niso podali.

Omogočajo pa tudi delo ukrajinskim visokošolskim učiteljem in sodelavcem ter raziskovalcem.

Za ukrajinske študente so na spletni strani vzpostavili tudi vstopno točko v angleščini in slovenščini, za dodatna vprašanja pa so na voljo na elektronskem naslovu ukraine@um.si.

Univerza v Mariboru je še sporočila, da aktivno išče »rešitve pri zagotavljanju nastanitev v prostore stanovanjskih skladov, dijaških domov, študentskih domov, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter drugih primernih objektov v državni lasti«.

Ukrepi na Univerzi v Ljubljani

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani je medtem za MMC sporočila, da so od ukrajinskih študentov prejeli že več kot sto povpraševanj za študij na naši univerzi in 17 prijav za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za prihodnje študijsko leto.

Sporočajo, da bodo poskusili študente v letošnjem študijskem letu vsaj neformalno vključiti v izobraževalne procese. »Potrudili se bomo, da tiste, ki se ne bodo mogli formalno vpisati na študij (če zamudijo rok za vpis), vsaj neformalno vključimo v študijski proces (na primer Leto plus), saj vpis med študijskim letom ni predviden,« so sporočili po elektronski pošti za MMC.

Univerza v Ljubljani poudarja problematiko zakonodaje: »Vlado RS smo takoj ob začetku vojne v Ukrajini prosili, naj čim prej zagotovi pravno podlago za urejanje ustreznega statusa ukrajinskim beguncem za študij in tudi zaposlitev na UL, hkrati smo opozorili, da bi za morebitne študente iz Ukrajine potrebovali dodatna vpisna mesta, posebne štipendije in/ali oprostitev šolnin kot tudi dodatna mesta za mlade raziskovalce iz Ukrajine.«

Ob tem pričakujejo tudi ukrepanje: »Žal odziv pristojnega ministrstva za zdaj ostaja na splošni ravni, pričakujemo pa, da bodo v kratkem sprejeli konkretne ukrepe v podporo ukrajinskim študentom in raziskovalcem ter tudi zagotovili dodatna finančna sredstva v ta namen,« so še zapisali.

Pomoč študentov rusistike in stanovanjska problematika

Študentke in študenti rusistike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani prav tako pomagajo ukrajinskim študentkam in študentom. Pomoč nudijo v obliki brezplačnega poučevanja slovenščine, druženja, podpore in spoznavanja študentskega življenja v Ljubljani.

Univerza v Ljubljani je za MMC opozorila tudi na stanovanjsko problematiko mladih na splošno: »Za študentke in študente iz Ukrajine prostih zmogljivosti žal nimamo, saj jih imamo premalo že za slovenske študente. Menimo, da bi tudi ta kriza morala postati dodatna spodbuda, da v Ljubljani končno začnemo urejati problematiko študentskih nastanitev z gradnjo novih študentskih domov.« Dodali so še, da lahko v stanovanja v lasti Univerze nastanijo osem ljudi, trenutno pa urejajo prihod in nastanitev dveh profesoric.

Ukrepi na Univerzi na Primorskem

Pročelje Univerze na Primorskem

Univerza na Primorskem je za MMC sporočila, da je prijavo za študijske programe oddalo deset kandidatov iz Ukrajine. Njihova vpisna služba je v stiku z več kandidati.

»Univerza na Primorskem ostaja odprta tudi za kandidate iz Ukrajine, pri tem jim bo omogočeno tako nadaljevanje študija kot tudi vpis v prvi letnik,« je v odgovoru zapisal Aleš Oven, pomočnik rektorice UP.

»Dodatno se študenti lahko na univerzo vključijo takoj ob izraženem interesu. Pri tem se lahko vpnejo v študijski proces kot mobilni študenti ali pa se udeležijo naših programov učenja slovenščine in programov integracije,« so dodali.

Prav tako so za študentke iz Ukrajine z mednarodno zaščito vzpostavili posebno spletno stran.

Univerzo na Primorskem že obiskuje 1017 tujih študentov, med njimi so tudi študenti z mednarodno zaščito. »Postopki so znani in usklajeni, zato večjih zapletov ne pričakujemo,« sporočajo.

Pričakujejo dodatne prijavne roke za ukrajinske begunce: »V sodelovanju z drugimi univerzami v okviru Rektorske konference Republike Slovenije in MIZŠ se usklajujemo o razpisu dodatnih prostih mest za vpis kandidatov iz Ukrajine. Zanje načrtujemo dodatne prijavne roke.«

Oglasili so se tudi iz DOS in ŠOS ter ministrstva in SRIPS RS

Državne oblasti so k reševanju bivanjskega vprašanja pozvali tudi Dijaška organizacija Slovenije (DOS) in Študentska organizacija Slovenije (ŠOS).

DOS in ŠOS v sporočilu še pišeta, da so v Slovenijo prišli mnogi dijaki in študenti, kar nekaj pa je tudi dijakov in študentov, ki so v Sloveniji na izmenjavi »in bi zaradi očitnih razlogov radi ostali tu«.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad (SRIPS RS) sta pozvala k izvedbi izrednega razpisa za dijake in študente, ki jih je ali jih bo vojna v Ukrajini prisilila v izobraževanje v Sloveniji, poroča STA.

Kot sta zapisala v skupnem sporočilu za javnost, vojna v Ukrajini pušča veliko ljudi brez doma in mnoge tudi brez domovine. »Mnogi posamezniki, med njimi dijaki in študenti, ki lahko odidejo iz države, v kateri divja vojna, skušajo iskati svoj prostor pod soncem v drugih državah.«

Prejšnji članek5 nasvetov za vse tiste, ki prvič oblikujete fotoknjigo
Naslednji članekNatečaj za mlade kreativce je odprt do 13. maja!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.