Umrl je princ Filip, vojvoda Edinburški

V 100. letu starosti je umrl Princ Filip, mož britanske kraljice Elizabete II. Bil je kraljevi zakonec z najdaljšim stažem v zgodovini britanske monarhije. S kraljico sta bila poročena 73 let in imela skupaj štiri otroke, osem vnukov in deset pravnukov. Zdravje princa se je že pred nekaj časa poslabšalo. Maja 2017 je odstopil od kraljevih dolžnosti. Zadnji uradni javni nastop je imel istega leta med parado kraljevih marincev pred dvoriščem Buckinghamske palače. Imel je tudi ključno vlogo pri razvoju moderne monarhije v Veliki Britaniji.

Rojen je bil v Grčiji in z 18. meseci je v zaboju s pomarančami na ladji z begunci prispel v Veliko Britanijo, ker je bila njegova družina izgnana iz države. Poslali so ga v internate v Nemčijo in na Škotsko, počitnice pa je preživljal pri svojcih.

Leta 1939 je spoznal Elizabeto, pred tem pa sta si že nekaj časa pošiljala pisma. Zaljubila naj bi se na prvi pogled. Prevzel jo je kot kadet kraljeve mornarice, prav tako pa je sodeloval tudi v drugi svetovni vojni.

Vojvoda Edinburški je večino svojega časa je v zadnjih letih preživel na posestvu Queen’s Sandringham v Norfolku, med pandemijo pa se je preselil na grad Windsor, kjer sta s kraljico novembra 2020 praznovala 73. obletnico poroke. Na gradu je praznoval tudi svoj 99. rojstni dan.

Čeprav je bil ustavno izključen iz večjih področij kraljičinega poklicnega življenja, se je lotil modernizacije monarhije, za katero se je bal, da bi lahko končala muzejski del. Ni pa imel nobene druge ustavne vloge kot zaupni svetovalec in ni videl nobenih državnih listin.

Prejšnji članekDejan Krajnc – o nenormalno lepih novih začetkih
Naslednji članekNBA se širi na afriško celino

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.