Univerza v Ljubljani: »Izrazili smo zgroženost nad nečloveškimi dejanji Hamasa in nesorazmernim, nedoumljivim odgovorom Izraela«

Študentski protest pred Fakulteto za družbene vede
Študentski protest pred Fakulteto za družbene vede Foto: Črt Piksi on delo

Spremljali smo protest skupine študentov pred Fakulteto za družbene vede z željo po prekinitvi sodelovanja z inštitucijami iz Izraela. Zdaj je odgovorila tudi Univerza v Ljubljani.

Protest študentov za prekinitev sodelovanja z izraelskimi institucijami

»Ves čas nam govorijo, da na mladih svet stoji, ko pa mladi spregovorimo in zavzemamo stališča, v katera verjamemo, pa smo deležni tišine in medlih odzivov!« je del sporočila študentov in študentk, ki s protestom pred FDV zahtevajo, da Univerza v Ljubljani prekine sodelovanje z izraelskimi univerzami in obsodi genocid v Gazi. O protestu je poročalo tudi Delo.

Univerza v Ljubljani primorana k odgovoru

»Poudarjamo, da Univerza v Ljubljani nima na krovni ravni sklenjenega nobenega mednarodnega institucionalnega sporazuma z inštitucijami iz Izraela,« so zapisali v odzivu za javnost. Pri tem so poudarili, da ima UL sklenjenih več kot petsto sporazumov sodelovanja z različnimi univerzami po celem svetu.

Dodali so, da so imele sporazume sklenjene oz. jih imajo sklenjene nekatere od članic Univerze. »Ti so bodisi potekli in niso bili obnovljeni, bodisi gre za zelo splošne sporazume o nameri sodelovanja brez realiziranih mobilnosti ali sodelovanj,« so podali razlago.

Ljubljana, Slovenia - June 10, 2018: The University of Ljubljana, the oldest university in Slovenia. With over 63000 undergraduate and graduate students it"u2019s one of the largest universities in Europe.
Foto: Pablo_1960 iz iStock

V okviru projekta Erasmus+ Chemoinformatics+ z Univerzo v Bar Ilanu iz Izraela Univerza v Ljubljani oz. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL (UL FKKT) sodeluje zgolj posredno. Program je zasnovan na podlagi dvojnih diplom partnerskih univerz (Univerza v Milanu, Univerza Pariz Cite, Univerza Nova iz Lizbone, Univerza v Ljubljani, Univerza v Bar Ilanu) z Univerzo v Strasbourgu, Francija. Z univerzo v Bar Ilanu nimamo sporazuma o podeljevanju dvojnih diplom. V principu bi lahko študentje UL FKKT, ki so udeleženi v programu, opravljali obvezno prakso, ki poteka v drugem semestru drugega letnika na Univerzi v Bar Ilanu, vendar se še nihče ni odločil, da bi prakso, ki vključuje izdelavo magistrskega dela, opravljal v Izraelu.

Na koncu Univerza v Ljubljani sporoča, da je pred dvema mesecema odločno obsodila nasilje in pozvala k premirju. »Izrazili smo zgroženost nad nečloveškimi dejanji Hamasa in nesorazmernim, nedoumljivim odgovorom Izraela, ki je življenje vzel več deset tisoč nedolžnim ljudem. Kot akademska skupnost smo še posebej opozorili na popoln izbris izobraževalne infrastrukture, od osnovnošolskega do univerzitetnega izobraževanja. Pridružil smo se pozivom k takojšnjemu premirju v Gazi in kot člani mednarodne akademske skupnosti izrazili podporo ukrepom, ki bi prebivalcem Palestine čimprej omogočili vsaj osnovno izobraževalno strukturo.«

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGrozljiv podatek! Toliko let se v naravi razgrajujejo klasične plenice
Naslednji članekHuawei predstavil inovativni pametni uri Huawei Watch Fit 3 in Watch 4 Pro Space Edition

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.