Univerza v Ljubljani po več letih spet med najboljšimi na svetu

Headquarters building of University of Ljubljana, Slovenia
Foto: ZvonimirAtleti iz iStock

Objavljena je bila Šanghajska lestvica oziroma ARWU lestvica univerz. Na njej se je letos ponovno znašla tudi Univerza v Ljubljani, ki se po nekajletni odsotnosti vrača med 500 najboljših univerz na svetu, ko je govora o omenjeni lestvici. Univerza v Ljubljani se je uvrstila v kategorijo od 401 do 500 najboljših univerz na svetu.

Med vzhodnoevropskimi univerzami je Univerzi v Ljubljani uspel velik dosežek. Pred ljubljansko univerzo je le Karlova univerza iz Prage, ki se nahaja v kategoriji med 301 in 400 mestom. V enaki kategoriji kot UL, torej 401 do 500, se nahajajo še Masarykova univerza (Češka), Jagelonska univerza, Univerza iz Varšave (obe Poljska), Univerza v Zagrebu in Univerza v Beogradu. To je dokaz, da je Univerza v Ljubljani med najboljšimi v regiji.

Velik uspeh Univerze v Ljubljani

»Povratek UL med petstoterico je med drugim zagotovo rezultat spodbujanja odličnega raziskovalnega dela na UL, pri čemer pa se seveda zavedamo, da se moramo na tem področju še izboljšati, kar smo zapisali tudi v nedavno sprejeto sedemletno strategijo UL, v kateri smo zastavili kot enega od ciljev tudi dvig uvrstitve UL na mednarodnih lestvicah. Ne smemo pa si zatiskati oči pred dejstvom, da je uvrstitev na Šanghajski lestvici v kar precejšnji meri tudi odsev financiranja univerz, kjer smo ob nizkem deležu financiranja znanosti in visokega šolstva v Sloveniji (sredstva namenjena za visoko šolstvo so v letošnjem letu glede na delež BDP realno padla s 6.2 na 5.8 % BDP) še vedno v velikem zaostanku za uglednimi univerzami v zahodni Evropi in ZDA,« je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.

Med večje pomanjkljivosti te lestvice se šteje ocenjevanje zgolj na podlagi ocen raziskovalnih del in objav v vrhunskih revijah. Kot so pojasnili na UL se zanemarja pedagoško poslanstvo samih univerz. Kljub temu gre za pomembno uvrstitev, saj lahko tako slovenske univerze dokazujejo svojo odličnost in mednarodno priznanost. »Prav mednarodna odličnost pa je tisto, na čemer bi moralo temeljiti tudi ocenjevanje dela univerz v Sloveniji, saj smo kot država premajhni, da bi z drobljenjem visokošolskega prostora gradili kvaliteto znotraj dvomilijonske Slovenije,« je še povedal rektor Majdič.

Najboljših 10 univerz na svetu

1. Univerza Harvard (ZDA)

2. Univerza Stanford (ZDA)

3. MIT – Massachusetts Institute of Technology (ZDA)

4. Univerza Cambridge (Združeno Kraljestvo)

5. Univerza Kalifornija – Berkeley (ZDA)

6. Univerza Princeton (ZDA)

7. Univerza Oxford (Združeno Kraljestvo)

8. Univerza Columbia (ZDA)

9. California Institute of Technology (ZDA)

10. Univerza Chicago (ZDA)

Še več dejstev in del lestvice lahko najdeš v našem prispevku Najboljše univerze leta 2022 sodeč po Šanghajski lestvici.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRshanghai ranking
Prejšnji članekTrdni dokazi o nastanku celin razburjajo znanstvenike
Naslednji članekNajboljše univerze leta 2022 sodeč po Šanghajski lestvici
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.