Trdni dokazi o nastanku celin razburjajo znanstvenike

meteorite from outer space, falling toward planet Earth, dramatic science fiction scene
Foto: dottedhippo iz iStock

Nova raziskava Univerze Curtin je prinesla doslej najmočnejše dokaze, da so Zemljine celine nastale z velikanskimi trki meteoritov, ki so bili še posebej pogosti v približno prvi milijardi let štiriinpolmilijardne zgodovine našega planeta.

Dokazi o nastanku celin niso vsakdanji

Dr. Tim Johnson s Curtinove šole za zemeljske in planetarne vede je povedal, da je ideja, da so celine prvotno nastale na mestih velikanskih trkov meteoritov, znana že desetletja, vendar je bilo doslej le malo trdnih dokazov, ki bi podpirali to teorijo.

»S preučevanjem drobnih kristalov minerala cirkona v kamninah iz kratona Pilbara v Zahodni Avstraliji, ki predstavlja najbolje ohranjen ostanek starodavne zemeljske skorje, smo našli dokaze o teh orjaških udarcih meteoritov,« je dejal Dr. Johnson. »Preučevanje sestave izotopov kisika v teh kristalih cirkona je razkrilo proces od zgoraj navzdol, ki se je začel s taljenjem kamnin blizu površja in napredoval globlje, kar je skladno z geološkim učinkom orjaških udarcev meteoritov. Naša raziskava je prvi trdni dokaz, da so se procesi, ki so na koncu oblikovali celine, začeli z velikanskimi udarci meteoritov, podobnimi tistim, ki so povzročili izumrtje dinozavrov, vendar so se zgodili več milijard let prej.«

dinosaur, meteor, a hit
Začelo se je z velikanskimi udarci meteoritov, podobnimi tistim, ki so povzročili izumrtje dinozavrov.
Foto: 12222786 iz Pixabay

Razumevanje nastanka in stalnega razvoja Zemljinih celin je ključnega pomena

Dr. Johnson je dejal, da je razumevanje nastanka in stalnega razvoja Zemljinih celin ključnega pomena, saj na teh kopnih masivih živi večina zemeljske biomase, vsi ljudje in skoraj vsa pomembna nahajališča mineralov na planetu.

»Ne nazadnje so na celinah tudi ključne kovine, kot so litij, kositer in nikelj, surovine, ki so bistvene za nastajajoče zelene tehnologije, potrebne za izpolnitev naših obveznosti za ublažitev podnebnih sprememb,« je dejal Dr. Johnson. »Ta nahajališča mineralov so končni rezultat procesa, znanega kot diferenciacija skorje, ki se je začel z nastankom prvih kopenskih mas, med katerimi je kraton Pilbara le eden od mnogih. Zdi se, da podatki, povezani z drugimi območji starodavne celinske skorje na Zemlji, kažejo podobne vzorce, kot jih poznamo v Zahodni Avstraliji. Naše ugotovitve bi radi preverili na teh starodavnih kamninah, da bi videli, ali je naš model, kot domnevamo, širše uporaben.«

hd wallpaper, background, wallpaper
Razumevanje nastanka in stalnega razvoja Zemljinih celin je ključnega pomena.
Foto: Frantisek_Krejci iz Pixabay
VIRScience Daily
Prejšnji članekRyanAir ne bo več poceni: Letov za 10 € je konec?
Naslednji članekUniverza v Ljubljani po več letih spet med najboljšimi na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.