Univerza v Mariboru z novo pridobitvijo

Univerza v Mariboru je pripravila olajšave za študente, ki so bili prizadeti v poplavah
Univerza v Mariboru je pripravila olajšave za študente, ki so bili prizadeti v poplavah Foto: on Univerza v Mariboru

Študentje, profesorji in raziskovalci na Univerzi v Mariboru se veselijo nove pridobitve. V okviru projekta Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM so prejeli visokoločljivi vrstični elektronski mikroskop. Nahaja se na fakulteti za strojništvo.

Mikroskop z visokimi zmogljivostmi

Z napravo bodo lahko analizirali mikro- in nanostrukture kovinskih, keramičnih, polimernih, kompozitnih in hibridnih inženirskih materialov. Ker elektronski mikroskopi pokažejo posamezne atome, bodo raziskovalci z lahkoto določali kemijsko sestavo materiala in videli tudi prostorsko razporeditev in povezave med atomi.

Mikroskop ima tri glavne detektorje za mikrokemično sestavo, kristalno strukturo in določitev kemijskih stanj. Njegova ločljivost dosega 0,5 nm in omogoča opazovanje »elektro prevodnih in neprevodnih, kakor tudi magnetnih inženirskih materialov pa tudi občutljivejših bioloških preparatov z delom v zelo širokem spektru pospeševanih napetosti (od zelo nizkih napetostih pod 100 V do 30 kV)« so zapisali na uradni strani Fakultete v Mariboru.

računalniki
Foto: on Univerza v Mariboru

Tako bo pomagal pri delu širokemu spektru raziskovalcev od naravoslovja in kmetijstva do medicine, tehnike in strojništva. Oprema omogoča razvoj novih materialov, nova spoznanja o zgradbi in lastnostih inženirskih materialov ter reševanje aktualnih problemov gospodarstva (kvalitativna in kvantitativna mikrostrukturna analiza, identifikacija faz, fraktografija prelomnih površin).

Pametni vložki v tehnologijo

Naprava spada med SXES detektorje (Soft X-Ray Emission Spectrometer), je edina v Sloveniji in ena izmed redkih v Evropi. S podobno tehnologijo so že nekaj let nazaj na mariborski Fakulteti za strojništvo razvili antigenski test za detekcijo protiteles SARS-COV2 na osnovi zlata. Žal ni doživel masovne proizvodnje, a z novo opremo se lahko nadejamo še več odkritij. Te bodo krepile gospodarstvo in geopolitično vlogo Slovenije (ki bi bila z lastnimi antigenskimi testi lahko samozadostna na tem področju, na primer).

Mikroskop bo prosto dostopen in ga bodo lahko koristili kvalificirani raziskovalci z univerze in od drugod.

RIUM - Visokoločljiv vrstični elektronski mikroskop

Prejšnji članekMoški si še vedno mislijo: »Meni se to ne more zgoditi«
Naslednji članekPijača Prime v Sloveniji! Cena te bo sezula!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.