Urjenje psov za zaznavo novega koronavirusa

V bitki proti novemu koronavirusu so psi nepričakovani zavezniki. Ker so že trenirani za zaznavo drog in orožja, jih zdaj trenirajo za izvohanje okuženih ljudi. Znanstveniki so namreč že odkrili, da imajo posamezne bolezni različne vonjave.

Kakšen vonj imajo bolezni?

Za to tehniko zaznavanja covida-19 leži zapletena znanost. Rumena mrzlica naj bi na primer smrdela po surovem mesu, tuberkuloza pa začne kot postano pivo, kasneje pa se razvije v vonj po premočenem kartonu. Te lahko zaznamo že ljudje, živali pa lahko vohajo še veliko več.

Povprečen vonj psa je veliko boljši od človeškega. Samo predstavljaj si, kaj vse lahko zavoha tvoj pes! Če pes zelo intenzivno nekaj voha, lahko to slišimo. Informacija o vonju gre v dva različna dela možganov in ta med seboj komunicirata, da prepoznata izvor vonja.

Medtem ko mi lahko zavohamo žlico sladkorja v skodelici čaja, lahko pes zavoha žlico sladkorja v bazenu, velikem za kar dva olimpijska. Okužbe povzročijo spremembe v telesnem vonju, kar pa psi lahko zaznajo.

Psi bi lahko zavohali okužene ljudi

Znanstveniki so zato začeli pse trenirati za zaznavo bolezni. Nekateri ljudje sicer menijo, da gre za malce čudaški projekt. Psi sicer lahko zavohajo bolezni, ampak kako jih prepričati, da nam to tudi sporočijo?

Projekt zaznavanja novega koronavirusa je trenutno v fazi zbiranja vzorcev. Zaenkrat se zbirajo sterilizirane najlonske nogavice, ki se še posebej dobro oprimejo človeških vonjav, in pa maske za obraz. Te nosijo zdravstveni uslužbenci in se nato zbirajo v laboratoriju za analizo.

Kar je pomembno, je to, da bodo ti delavci asimptomatični. Velik del vzorca bo tako neokuženih, manjši del pa okuženih. Šest psov je že izbranih za treniranje. Če ima novi koronavirus res značilen vonj in ga psi lahko zaznajo, se bo raziskava premaknila v prakso. V prihodnosti naj bi psi delali na letališčih in železniških postajah, se pravi na krajih, kjer se zbira veliko ljudi.

Ima novi koronavirus svoj vonj?

Zdravstveni delavci so že poročali, da lahko zavohajo covid-19. Ko vstopijo v neko sobo, lahko takoj zaznajo, če je v njej oseba, ki je okužena z novim koronavirusom. To sicer zaenkrat nima znanstvene podlage, vendar kaže upanje na uspeh podviga s psi.

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekDo izklesane postave z uro Huawei Watch GT 2
Naslednji članekKje se lahko podučiš o rasizmu?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.