Do izklesane postave z uro Huawei Watch GT 2

Nedavna karantena in omejitev gibanja sta marsikoga zazibala v domače udobje, ki se seveda pozna na telesu. S temi triki pa ga boste hitro izklesali in pripravili na poletno počitniško sezono. 

Če dolgo niste bili aktivni, ne morete takoj pričakovati, da boste že prvi dan zrušili osebni rekord. Morda ne boste mogli dvigniti uteži, ki ste jih lahko, a niti ne poskušajte, saj uplahnjene mišice in slaba tehnika povečuje tveganje za poškodbe. Pripraviti se, da bo vaš prvi trening naporen in poln bolečine. Na srečo pa imajo mišice »spomin«, vedo kako močne so bile, zato bo napredek proti odlični telesni pripravljenosti hitrejši kot pri ljudeh, ki začnejo iz nič. Spet boste v formi, le potrpežljivi morate biti.

Brez načrta ne gre

Če je bil premor daljši od treh tednov, začnite z vadbami celega telesa, zlasti z vajami za sklepe, na primer s počepi. Vaje za moč bodo namreč telesu dale sposobnost, da se bolje prilagodi težjim treningom. Zato 2 do 3 tedne 3-krat tedensko poskusite z njimi. Po preteku tega obdobja pa se lahko posvetite delom telesa, ki bi jih radi izboljšali. Če ne veste kako, se posvetujte s trenerjem, saj je tudi slab načrt boljši od nobenega.

Prehrana je ključna

Saj ste že slišali, da se telo začne klesati v kuhinji. Da ste vitki in močni ni dovolj porabiti zaužite kalorije, tudi prehranjevanje mora biti pravilno. Postopoma, a dosledno očistite svoje prehranjevalne navade. Najprej se znebite sladkarij, prigrizkov, sladkih pijač in alkohola. Za vsakega od teh se namreč najde zdrav nadomestek.

Obstaja veliko prehranskih možnosti, vendar se v osnovi vse vrtijo okoli kakovosti hrane in zaužitih količin. Ogljikove hidrate vam bodo dali riž (po možnosti rjav), testenine iz polnozrnate moke, zelenjava in sadje. Omejite pa količine belega kruha, aromatiziranih žit za zajtrk in predvsem sladkorja. Za vir maščob vzemite ekstra deviško oljno olje, ribe, oreške, lahko pa tudi maslo in jajca, če sta dobre kakovosti.

Ne pozabite na beljakovine, ki jih potrebujejo mišice. Odličen vir so pusto meso, torej meso z majhno vsebnostjo maščob, pa tudi jajca in ribe. Za vegane pa so primerni tofu, čičerika ali fižol. Beljakovine poskušajte vključiti v vsak obrok, ne glede ali želite povečati mišično maso ali zmanjšati telesne maščobe.

Veliko tekočine

Bolj intenzivno vadimo, več kalorij porabimo, zato telo potrebuje več tekočine, da izloči vse škodljive snovi, ki so posledica presnove. Premalo zaužite tekočine vodi k dehidraciji, ki poslabša delovanje telesa, upočasni kurjenje maščob, povzroči pa tudi, da smo hitreje utrujeni. Že izguba 2-% telesne teže tekočine zmanjša naše zmogljivosti za kar 25 %. Na vsako kilo kalorijo zaužite hrane je priporočljiv približno 1 ml vode, kar pri dieti z dnevno kalorično vrednostjo 2000 kcal pomeni 2 litra vode.

Prehranska dopolnila?

So pomemben element prehrane vsakega športnika, pri čemer ni pomembno, ali želite le povrniti telo v nekdanjo formo ali pa vam je šport način življenja. Pravilno izbrana prehranska dopolnila namreč vplivajo na rezultate vadbe. Za začetek pride prav beljakovinski šejk, za zajtrk, takoj po treningu ali namesto večerje, nato pa takoj po vadbi aminokisline BCAA, ki zaščitijo mišice, pospešijo okrevanje in zmanjšajo bolečine. K prehrani pa lahko dodate tudi kreatin in vitamin D.

Telo zahteva kakovostni spanec

Mišice ne rastejo med vadbami, temveč med regeneracijo, ko se obnavljajo zaradi telesnega napora poškodovana mišična vlakna. Obnovljena imajo večjo prostornino, zato so mišice večje. Najpomembnejši del regeneracije pa je spanje, za katero velja prepričanje, da mora trajati vsaj 8 ur. Dolžina spanja je sicer njegov ključni dejavnik, vendar morate biti pozorni tudi na njegovo kakovost, saj je pomemben tudi globok spanec. Dober spanec in dobra regeneracija telesa pa tudi zmanjšata tveganje za poškodbe.

Huawei se zavezuje, da vam bodo njegovo nosljive naprave v pomoč tudi na področju upravljanja z zdravjem, kjer je že vodilni zahvaljujoč inteligentnim algoritmom. Uri Huawei Watch GT 2 in Watch GT 2e namreč pomagata pravočasno zaznati bradikardijo in srčno popuščanje. Če ne deluje v načinu beleženja športne dejavnosti, vas bo obvestila, če je srčni utrip na 100 ali pod 50 utripov na minuto dlje kot 10 minut. Podatke pa si lahko vedno ogledate tudi za nazaj in na ta način spremljate svoje zdravje. Sposobna pa je tudi zelo natančno beležiti spanje s pomočjo tehnologije TruSleep 2. Na znanstvenih dognanjih temelječa tehnologija prepozna motnje spanja in ponudi več kot 200 predlogov za izboljšanje kakovosti spanja, pa tudi poosebljene nasvete za boljši nadzor zdravja posameznika. Pametna ura te oblikuje na podlagi spremljanja srčnega utripa, ritma dihanja posameznika ter na osnovi algoritmov analize velikih podatkov, za učinkovitejši in boljši nadzor zdravja in dobrega počutja. Vključuje pa tudi tehnologijo TruRelax, ki pomaga lajšati stres, tako da spremlja spremenljivost srčnega utripa (vrednosti HRV) ter zagotavlja podatke o stresnem indeksu. Prav tako vas opozori, ko predolgo sedite in vam predlaga krajše gibanje oziroma vaje.

Spremljajte napredek

V športnem načinu ura podpira 15 različnih športov, osmimi na prostem (tek, hoja, plezanje, pohodništvo, tek na stezi, kolesarstvo, plavanja in triatlon) in sedem v prostorih (hoja, tek, sobno kolo, plavanje v bazenu, prosta vadba, veslanje na napravi, vadba na eliptičnem kolesu). Med spremljanjem podprtih športov oziroma telesnih dejavnosti ura zagotavlja celovit nadzor, saj zna beležiti približno 190 podatkov. Ponuja pa tudi njihovo analizo pred in med vadbo, po vadbi pa prikaže strokovne nasvete. S tem prevzame vlogo osebnega trenerja in poskrbi, da je vadba učinkovitejša in varnejša.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.