V 119. letu starosti umrla najstarejša oseba na svetu

Lucile Randon je umrla v 119. letu starosti
Lucile Randon je umrla v 119. letu starosti Foto: on BBC

V torek, 17. januarja, le slab mesec pred svojim 119. rojstnim dnem, je umrla sestra Andrej (André). Poznana je bila kot najstarejša oseba na svetu.

Francoska katoliška redovnica je bila rojena 11. februarja 1904 kot Lucile Randon. Preden je postala sestra usmiljenka, je skrbela za otroke med drugo svetovno vojno, sirote in ostarele. Večino svojega življenja je posvetila bogoslužju.

Več Guinnessovih rekordov

Rekord najstarejše Zemljanke je sestra Andrej prevzela aprila lani, ko je pri 119 letih umrla Japonka Kane Tanaka. Redovnica je naziv označila kot »žalostno čast«. Smrti se ni bala, želela se je pridružiti svojemu bratu, babici in dedku. »Zdi se mi, da bi mi bilo bolje v nebesih, ampak me dobri Gospod še noče,« je dejala sestra Andrej, ki je bila sicer slepa in na invalidskem vozičku. Kljub visoki starosti je prisegala na kozarec vina na dan in uživala v čokoladi.

Lucile Randon, poznana kot sestra Andrej (André)
Lucile Randon, poznana kot sestra Andrej (André)

V Guinnessovo knjigo rekordov se je vpisala še dvakrat, in sicer kot najstarejša redovnica in najstarejši človek, ki je okreval po covidu-19. Virus je prebolela v začetku leta 2021 v le treh tednih.

V času njenega dolgega življenja se je zamenjalo osemnajst predsednikov in deset papežev. Od zadnjega od predsednikov, Emmanuela Macrona, je lani ob rojstnem dnevu prejela na roke napisano čestitko.

Oldest Person in the World - Guinness World Records

Prejšnji članekVse o sprejemcih, Višja urna postavka, Izpovedi: najslabši slepi zmenki
Naslednji članekRobert Golob nagovoril ljudi: Živali si zaslužijo humanost

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.