V Amsterdamu nič več kanabis turizma?

Amsterdam bo razpravljal o prepovedi vstopa tujim turistom v kavarne za nakup marihuane. Ta korak je skupaj s policijo in državnim tožilstvom predlagal župan mesta, Femke Hasema, da omeji turizem z mamili v nizozemski prestolnici. V 166 kavarn, ki ponujajo marihuano, bi tako lahko vstopili le državljani Nizozemske.

»Videli smo veliko skupin mladih, ki v Amsterdam prihaja samo zato, da bi šli v kavarne,« je v pismu mestnim svetnikom dejal župan Halsema. Skoraj tretjina teh kavarn na Nizozemskem je v Amsterdamu, kar je po županovih besedah glavna atrakcija za tuje turiste, ki pa prebivalcem pogosto povzročajo nevšečnosti.

Predlog je ena izmed številnih rešitev, ki jih je Halsema naklonil zmanjšanju prenatrpanosti tako imenovane rdeče četrti Amsterdama. Nedavne raziskave so pokazale, da se je kanabis turizem močno povečal, zlasti iz Združenega kraljestva. Tiskovni predstavnik združenja trgovcev s konopljo v Amsterdamu, Joachim Helms, je dejal, da če turisti ne bodo mogli kupovati marihuane v kavarnah, bodo trgovino z marihuano potisnili na ulice.

Bo Amsterdam ostal brez velikega deleža turistov?

Že februarja lani je amsterdamski župan objavil poročilo, ki kaže, da bi več kot tretjina tujih turistov redkeje obiskalo Amsterdam, če nakup konoplje v kavarni ne bi bil mogoč.

Študija nizozemskega urada za raziskave, informiranje in statistiko je pokazala, da do 44 % britanskih, 50 % nemških in 45 % francoskih turistov ne bi več obiskalo Amsterdama, če ne bi mogli vstopiti v kavarne.

Raziskave tudi kažejo, da bi Amsterdam lahko do leta 2025 več kot prepolovil število kavarn s 166 na le 73, da bi zadostil lokalnemu povpraševanju.

Marihuana
Dutch News

»Želeli bi, da sem prihajajo turisti, ki jih zanima bogastvo in lepota kulturnih ustanov, in ne turistov, ki pridejo sem, da se sprehajajo samo pijani in drogirani,« je za nizozemsko televizijo NOS dejal Halsema.

Mestni parlament mora te nove načrte še odobriti.

Mehke droge, kot sta hašiš in kanabis, so zakonite za nakup v nizozemskih kavarnah za osebno uporabo. Te kavarne, z omejitvami, ostajajo odprte tudi med pandemijo koronavirusa.

VIREuronews
Prejšnji članek»Petka za nasmeh« ponuja pomoč študentom v stiski
Naslednji članekNajvečji kanjon sončnega sistema

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.