V času ukrepov brezplačno parkiranje v slovenskih mestih

Zaradi začasne zaustavitve javnega potniškega prometa, ki je stopila v veljavo ta teden, so se nekatere mestne občine odločile, da na določenih občinskih parkiriščih omogočijo brezplačno parkiranje.

Slabe izkušnje iz prvega vala

Ponekod je v času prvega vala epidemije ta dobronamerna gesta povzročila kar nekaj preglavic. Predvsem je bila problematična velika zasedenost parkirišč v mestnih središčih z dolgotrajno parkiranimi vozili. »Slednje je oteževalo parkiranje stanovalcev z dovolilnicami in dostop do nekaterih storitev,« so opozorili v Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS).

Brezplačno parkiranje ponekod vezano na karto JPP

Zato bodo tokrat mestne občine ukrep brezplačnega parkiranja nekoliko prilagodile. Določili bodo posamezna parkirišča, kjer bo parkiranje še naprej plačljivo, brezplačno parkiranje bo lahko časovno omejeno ali vezano na terminsko vozovnico javnega potniškega prometa (JPP). »Osnovni namen ukrepa je namreč omiliti posledice neizvajanja JPP za njegove uporabnike.« Ta ukrep je najbolj prizadel naši največji središči, Ljubljano in Maribor.

V Ljubljani zastonj za vse, v Mariboru le za imetnike vozovnic

V Ljubljani bo do 30. novembra omogočeno brezplačno parkiranje na vseh zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih v Ljubljani.

Na mariborski občini pa pravijo, da bodo od 17. novembra dalje zagotovili brezplačno parkiranje na parkirnih mestih v belih conah. S tem ukrepom želijo pomagati tistim, ki bi sicer za prihod na delo uporabljali mestne avtobuse. Tako bodo do brezplačnega parkiranja upravičeni imetniki mesečnih avtobusnih vozovnic za november in letnih vozovnic. Brezplačno parkiranje je časovno omejeno na 12 ur.

Podobne ukrepe so sprejeli tudi v mestnih občinah Velenje, Kranj, Murska Sobota in Nova Gorica. Preveri možnosti brezplačnega parkiranja v času zaustavitve javnega potniškega prometa na spletni strani svoje občine.

VIRZMOS
Prejšnji članekKaterih 5 vinskih kozarcev morate nujno imeti doma?
Naslednji članekKokosovo mleko rezultat garaškega dela živali na Tajskem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.